Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
5c706af452859d51e70004ec7336b623.jpg

Flag-gasztro magazin: Rumos-narancsos gesztenyebefőtt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A tisztán eltett üres befőttes üvegeket kiöblítem, nedvesen a mikróba teszem 5 percre, a legnagyobb fokozatra. Ezalatt teljesen kiszáradnak és fertőtlenítődnek. Az üvegek tetejét külön elmosom. 

hozzávalók

3 kg közepes gesztenye (héjastól számolva)
1,3 kg cukor
1,4 l víz
3 dl rum
1 citrom héja
3 narancs héja
1 rúd vanília
1 rúd fahéj

befőttes üvegek (~ 8 db 500 gr-os)
befőzési celofán
újságpapír
egy nagy lábas

A tisztán eltett üres befőttes üvegeket kiöblítem, nedvesen a mikróba teszem 5 percre, a legnagyobb fokozatra. Ezalatt teljesen kiszáradnak és fertőtlenítődnek. Az üvegek tetejét külön elmosom.
A celofánt feldarabolom és kevéske langyos vízbe teszem, így könnyebben kezelhető, nem szakadozik össze-vissza, mint szárazon.


A gesztenyéket megmosom és tízszeres mennyiségű lobogó vízbe teszem, 2-3 percig főzöm. Leszűröm és még melegen meghámozom.
Főzés előtt nem vagdosom be a gesztenye héját, így ízének jó része nem fő ki. Igaz, így kicsit macerásabb meghámozni.
A narancsot és citromot alaposan megmosom, majd zöldségpucolóval vékonyan (fehér része nélkül) meghámozom.
A cukrot a vízzel, vékonyra vágott citrom- és narancshéjjal, a vanília rúddal és fahéjjal főni teszem, időnként megkavarom, hogy a cukor ne égjen le.
Mikor forr, beleteszem a meghámozott gesztenyéket, egyet lobbantok rajta, majd lezárom a tüzet.
A befőttes üvegekbe igazságosan elosztom a gesztenyét és a szirupot – a szirup legalább egy ujjnyira lepje el a gesztenyék tetejét -, majd mindegyik üvegre két réteg, a víztől kicsit kinyomkodott celofánt teszek és alaposan rácsavarom a tetejét.
Előveszem a nagy lábast, aljára 2-3 rétegben újságpapírt terítek.
Mindegyik gesztenyebefőttes üveget alaposan újságpapírba csavarom (alját, oldalát, tetején nem kell összefogni), a kibélelt lábasba állítom őket, majd felöntöm annyi langyos vízzel (hideg víz nem jó, elrepesztheti a befőttől még forró üvegeket), hogy éppencsak az üvegek nyakáig érjen.
Az egészet főni teszem, és forrástól számítva, szelíd tűzön, 30 percig bugyogtatva főzöm. Ha a víz közben elforrna, pótolom, de most már forró vízzel.


Az újságpapír köntösbe bugyolált üvegeket a vízzel együtt hagyom kihűlni, majd egyenként kiveszem, megtörölgetem és a kamrában sötét helyre sorakoztatom. Még egy hónapig érlelem, pihentetem a sötétben.

 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2624) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Belföld (9) Gazdaság (681) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1306) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (264) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Sport (729) Vetítő (30) Tv fotel (65) Mozaik (83) Tereb (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (521) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Politika (1581) Történelem (15) Mondom a magamét (6854)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>