- 0
Szilveszter éjjelek csemegéje, mely lehet sós, lehet édes, és hidegen-melegen egyaránt kitűnő! Íme néhány változat!
Őszi rétes
Hozzávalók:
- 6 db réteslap (sparos csomag fele)
- 80 dkg alma
- 2 marék dióbél
- 15 dkg camembert sajt
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 ek. vaj
- 1 tk. étkezési keményítő
- kenéshez olaj
Az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. 1 ek-nyi vajon megpároljuk, de ne túl puhára, tudjunk beleharapni! Keletkező levét megfogjuk 1 tk. keményítővel, és csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Nem cukrozzuk!
A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt nagy lángon illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.
A sajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot megkenünk olajjal - egy rúdhoz 3 lapot használunk fel. A hozzánk közelebb eső végére halmozzuk a párolt alma felét, meghintjük a dió felével, és rápakoljuk a sajtkockák felét is. A konyharuha segítségével nem túl szorosan feltekerjük, tepsire ültetjük.
Hasonlóképpen járunk el a másik három réteslappal és a maradék töltelékkel.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A rudak tetejét lekenjük olajjal, majd a forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd ferdén szeletelve, langymelegen tálaljuk.
Túrós rétes – nem a hagyományos verzió
Hozzávalók:
- 6 réteslap (egy sparos csomag fele)
- 25 dkg túró
- 2 ek. tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 15-20 dkg nagyon húsos császárszalonna
- 1 cső főtt kukorica/fél doboz konzerv kukorica
- 2 paradicsom
- só, bors, őrölt kömény
- olaj+tejföl a kenéshez
A túrót habosra keverjük a tejföllel. A tejföl mennyisége csak irányadó, abszolút a túró szárazságától/zsírosságától függ! Sóval, borssal, őrölt köménnyel és finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Mint egy minimál körözött.
A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricaszemeket lefaragjuk a csutkáról. A paradicsomot felkockázzuk.
A réteslapokat óvatosan szétválasztjuk, nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot vékonyan megkenünk tejfölös olajjal, egy rúdhoz 3 lapot használunk fel.
A hagymás túró felét ráhalmozzuk a réteslap felénk eső oldalára. Megszórjuk kukoricával, szalonnacsíkokkal, paradicsomkockákkal, és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire fektetjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik 3 lappal és a maradék töltelékkel.
A rudak tetejét megkenjük olajos tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: némi levet fog engedni a paradicsom miatt, és sokkal szaftosabb lesz, mint a megszokott rétesek!
Picit hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricaszemeket lefaragjuk a csutkáról. A paradicsomot felkockázzuk.
A réteslapokat óvatosan szétválasztjuk, nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot vékonyan megkenünk tejfölös olajjal, egy rúdhoz 3 lapot használunk fel.
A hagymás túró felét ráhalmozzuk a réteslap felénk eső oldalára. Megszórjuk kukoricával, szalonnacsíkokkal, paradicsomkockákkal, és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire fektetjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik 3 lappal és a maradék töltelékkel.
A rudak tetejét megkenjük olajos tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: némi levet fog engedni a paradicsom miatt, és sokkal szaftosabb lesz, mint a megszokott rétesek!
Picit hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók 3 rúdhoz:
Hozzávalók 3 rúdhoz:
- 1 cs. réteslap
- 15 dkg mák
- 6-8 dkg cukor
- őrölt fahéj
- 1/2 főzőtök (fél zacskó mélyhűtött gyalult tök)
- 1-2 ek. tejföl - 20 Ft
- kenéshez olaj
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. A fagyasztott tököt felolvasztjuk, a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam - mivel 8 helyett 9 volt benne :-)
A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.
Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is - laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. A fagyasztott tököt felolvasztjuk, a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam - mivel 8 helyett 9 volt benne :-)
A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.
Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is - laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
Előző cikkFormás száraztészták