Ma 2021 május 12. Pongrác napja van. Holnap Szervác, Imola napja lesz.
3c75f965905fd07fd3c13a36c4e489e7.jpg

Flag – gasztro magazin: Rétesvariációk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szilveszter éjjelek csemegéje, mely lehet sós, lehet édes, és hidegen-melegen egyaránt kitűnő! Íme néhány változat!

Őszi rétes

Hozzávalók:

  • 6 db réteslap (sparos csomag fele)
  • 80 dkg alma
  • 2 marék dióbél
  • 15 dkg camembert sajt
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • kenéshez olaj


Az almákat meghámozzuk, falatnyi kockákra vágjuk. 1 ek-nyi vajon megpároljuk, de ne túl puhára, tudjunk beleharapni! Keletkező levét megfogjuk 1 tk. keményítővel, és csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Nem cukrozzuk!
 
A diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt nagy lángon illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatjuk. Hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk.

A sajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
A réteslapokat egyesével nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot megkenünk olajjal - egy rúdhoz 3 lapot használunk fel. A hozzánk közelebb eső végére halmozzuk a párolt alma felét, meghintjük a dió felével, és rápakoljuk a sajtkockák felét is. A konyharuha segítségével nem túl szorosan feltekerjük, tepsire ültetjük.

Hasonlóképpen járunk el a másik három réteslappal és a maradék töltelékkel.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A rudak tetejét lekenjük olajjal, majd a forró sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
Hagyjuk kicsit hűlni, majd ferdén szeletelve, langymelegen tálaljuk.
 

Túrós rétes – nem a hagyományos verzió

Hozzávalók:
  • 6 réteslap (egy sparos csomag fele)
  • 25 dkg túró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 15-20 dkg nagyon húsos császárszalonna
  • 1 cső főtt kukorica/fél doboz konzerv kukorica
  • 2 paradicsom
  • só, bors, őrölt kömény
  • olaj+tejföl a kenéshez 
A túrót habosra keverjük a tejföllel. A tejföl mennyisége csak irányadó, abszolút a túró szárazságától/zsírosságától függ! Sóval, borssal, őrölt köménnyel és finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Mint egy minimál körözött.

A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricaszemeket lefaragjuk a csutkáról. A paradicsomot felkockázzuk.

A réteslapokat óvatosan szétválasztjuk, nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot vékonyan megkenünk tejfölös olajjal, egy rúdhoz 3 lapot használunk fel.

A hagymás túró felét ráhalmozzuk a réteslap felénk eső oldalára. Megszórjuk kukoricával, szalonnacsíkokkal, paradicsomkockákkal, és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire fektetjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik 3 lappal és a maradék töltelékkel.

A rudak tetejét megkenjük olajos tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: némi levet fog engedni a paradicsom miatt, és sokkal szaftosabb lesz, mint a megszokott rétesek!

Picit hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
 
Tökös-mákos rétes

Hozzávalók 3 rúdhoz:
  • 1 cs. réteslap
  • 15 dkg mák
  • 6-8 dkg cukor
  • őrölt fahéj
  • 1/2 főzőtök (fél zacskó mélyhűtött gyalult tök)
  • 1-2 ek. tejföl - 20 Ft
  • kenéshez olaj
A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.



A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. A fagyasztott tököt felolvasztjuk, a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!

A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam - mivel 8 helyett 9 volt benne :-)

A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.

Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is - laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.

Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
 
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (5290) Kultúra (6) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (6) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (657) Heti lámpás (255) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (505) Mozi világ (440) Életmód (1) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozaik (83) Tereb (140) Történelem (14) Vetítő (37) Tv fotel (65) Politika (1578) Jobbegyenes (2024) Nagyvilág (1454)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>