Ma 2021 szeptember 17. Zsófia napja van. Holnap Diána napja lesz.
03871b341316145dbbfc3e334d4c76ee.jpg

Blaha Lujza tortája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyre gyakrabban van igény a laktózmentes süteményre, így a puncstorta mellett az a nagyon egyszerű, de finom linzertorta is az asztali kínálat része lehet, melyet a nagy tragika lakodalmán szolgáltak fel.

Dravetzky Balázs, az asztali örömök historikusa így ír róla: a hagyomány szerint egy szabadkai cukrászmester kreálta Blaha Lujza esküvőjére a később a művésznő nevével híressé vált tortát. Abban az időben Szabadka cukrászata sok országos, sőt a határokon túl is elismert mestert foglalkoztatott. A nemzet csalogánya egyébként háziasszonyként is híres volt, füstölt hússal készült lencsefőzelékét például az újságírók is dicsérték, szegedi paprikása és kapros túrós lepénye után Munkácsy Mihály is megnyalta a száját, bélszínszeletének receptje korabeli szakácskönyvekbe is bekerült. Lekvárjaira, liktáriumjaira (gyümölcsízek) és befőttjeire még Erzsébet királyné is kíváncsi volt.   

EGYSZERŰ BARNA LINZER

HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg dió
  • 5 db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉSE:

A finomra darált diót a liszttel, a cukorral, a szobahőmérsékletű vajjal és a tojássárgájával egy tálban összegyúrjuk. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünktől és a mozgástól felmelegszik a tészta, olvad a vaj, és egy idő után már nem összeáll, hanem morzsalékos lesz, cukrásznyelven "leég".

Hűtőbe tesszük. Előző nap is be lehet gyúrni, egy éjszaka alatt annyira lehűl, hogy kényelmesen lehet vékony lapokra nyújtani másnap. Ha kinyújtottuk, kivághatunk belőle három egyforma átmérőjű kört, így tortaformánk lesz. De lehet téglalapokat is vágni, akkor négyzetes süteményszeleteket készíthetünk. Helytakarékos megoldás a négyszögletes alakú a sütésnél. A lapokat előmelegített sütőben kisütjük, 160 °C fokon, aranybarnára.

A málnalekvárt megmelegítjük, ezek után a lapokra kenjük. Egymásra helyezzük.

A tetejét is áthúzzuk meleg lekvárral. Végül rózsaszín fondant-nal bevonjuk.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Lakatos Anita
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2014-ben:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Nagyvilág (1458) Egészség (50) Heti lámpás (255) Történelem (14) Tv fotel (65) Politika (1578) Gasztronómia (539) Tereb (138) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (662) Mondom a magamét (5574) Sport (729) Vetítő (30) Mozaik (83) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2113) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>