Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
b447c8527e65f4d26f4f49aa286dfe47.jpg

Lett légyen bőség!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot

Magyar Kálmánt, a kaposvári múzeum régészét csak hallomásból ismertem, de tudtam, hogy ahol ő ás, ott biztosan előkerül valami érdekes lelet. Amikor 1979 nyarán a Rippl-Rónai Múzeumban jártam, megtudtam, hogy a közeli Bodrogbő faluban egy honfoglalás kori település feltárása folyik, s ennek irányítója Magyar Kálmán. Természetesen másnap arrafelé vettem utamat.
Az ásatáson a szokásos kép fogadott: mindenki mozgott, dolgozott, kutatott, keresett, hisz rövid idő alatt mindent meg kellett találni, amit a föld mélye rejt. Akkor már látszottak egy templom alapfalai, de a föld telis-tele volt koponyákkal, csontokkal, leletekkel. Nyilván a feltámadást várták az ide temetettek, de sorsuk a feltárás lett. Pontosan jelezték az erre vetődött vándornak, hogy a X. században jár, szent helyen és fő helyen: Somogy megye Bő nevű honfoglaló nemzetségének bodrogbői központjában. Itt, a valahai Nagybő központban tárták fel a XI–XVI. századi nemzetségi kegyúri monostort, a Szent Kereszt-prépostságot a temető sírcsoportjával együtt. (Ugyancsak itt, a Török-dombon állt egy másik, kisebb téglaegyház, kápolna is.) De előkerült az udvarház alapfalmaradványa, valamint a X. századtól gabonatermesztéssel, földműveléssel foglalkozó és a török korig itt élő szolgáltató népek települése is. Később, 1998-ban a Temető-dűlőben feltárták a központnak vasat termelő, a X. század első feléből származó, eddig ismert legnagyobb vaskohászati műhelyt, amelyhez 43 kohó és két kenyérsütő kemence is tartozott. (Ennek a műhelynek volt a tartozéka egy rovásírásos agyagfúvóka-töredék, amely szakmai körökben rendkívüli érdeklődést és visszhangot váltott ki.)
„A Bő név a középkor folyamán tovább élt a Bő nemzetség szervezetében egészen a XVI. század közepéig – írja Magyar Kálmán a kutatásról szóló beszámolójában. – Az akkor elpusztult Nagybő nemzetségi központ – a történeti források szerint is – azonosítható a mai Bodrogalsóbű település részeivel. A mai Alsóbűpuszta, az egykori Bő (Bew) falu a Kaposvártól északnyugatra 18 kilométerre lévő Bodrog község mai északkeleti határához tartozik. Ez a korábbi nemzetségi központ már talán az Anonymus által említett Veszprémet is megszálló honfoglaló Ölbő, Ősbő vezérhez köthető. Györffy György megoldásában Bő szavunk – a Bogáthoz hasonlóan – gazdagot is jelent. S jelöli egyben a törzsfőtől, az úrtól függő nemzetségfőket. Jelen esetben a gazdag, a tehetős, a Bogát települése melletti nemzetségfők korai települését, központját. Ilyen értelemben szerepelhet talán a Segesd környéki Bogáttól pár kilométerre északra lévő Byhnye (1510), a későbbi Böhönye, amely a személynévi eredetű Bőnnyel tartozik össze. A Bőny helynév a régi magyar nyelvi Bő személynév származékából alakulhatott ki.”
Mivel az Árpád-kori személynévi eredetű helynevek egy része világosan jelzi az első megtelepülők szállását, itt, Bogát és Bő (Bű) településeken kereshetjük a vidéket uraló vezér, illetőleg a nemzetségfő faluját – véli Magyar Kálmán.
Annyit fűznék még hozzá az ott készült – s itt látható – kettős képhez, hogy ez az út számomra több volt, mint kirándulás: máig jutalomnak, gazdag jutalomnak érzem, hisz nagy „bő”-ségben részesültem.

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Gazdaság (698) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2763) Kultúra (6) Egészség (50) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Politika (1582) Tereb (146) Autómánia (61) Mondom a magamét (7425) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (535) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Történelem (17) Életmód (1) Heti lámpás (306) Gasztronómia (539) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>