Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
b653024af2cf01f42677a2095c25a29a.jpg

Kozma és Damján

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Damjánnal és ikertestvérével, Szent Kozmával a Turóc megyei Márkfalván találkoztam először, aztán Zalaszántón, annak előtte pedig Zolnay László jól ismert könyvében, ahol az itt látható kép szerepel. Ő a középkori magyar egészségügyi viszonyokat tárgyalandó fejezethez kérte és közölte azzal az aláírással, hogy „orvos vizeletvizsgáló üveggel”.
A szenvedéstörténetüket elbeszélő legenda szerint Kozma és Damján Arábiában születtek és ikrek voltak. „Nagy érdeklődés élt bennük a tudományok, különösen az orvoslás tudománya iránt, ezért elhagyva szülőföldjüket Szíriába mentek tanulni” – olvasom róluk a Szentek életét bemutató lexikonban. Mikor elvégezték a tanulmányaikat, továbbmentek Kilikiába, és ott Égé városában telepedtek meg. Mivel azonban keresztények voltak, nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek a városnak. Az emberek szeretetét azzal nyerték meg, hogy soha nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. A Diocletianus-féle üldözés idején, mivel hitük megtagadására nem tudták rávenni őket, különféle módokon próbálták megölni mindkettejüket: először megkötözve a tengerbe vetették őket, de a kötelékek a vízben kioldódtak, és ők kiúsztak a partra. Ezután máglyát gyújtottak alájuk, de a lángok nem érték őket. Akkor oszlophoz kötötték a testvéreket, és nyíllal lőttek rájuk, de a nyílvesszők nem találtak célba. Végül karddal oltották ki az életüket.
Kozma és Damján – akik a gyógyszerészek és orvosok patrónusai – tisztelete eleinte a keleti egyházban, Konstantinápolyban virágzott, majd Rómában is kibontakozott. „Konstantinápolyban épített bazilikájuk zarándokhellyé vált, és az a különös szokás alakult ki, hogy a betegek a bazilikában aludtak, mert úgy tapasztalták, hogy álmukban eljön hozzájuk a két szent orvos, és vagy meggyógyítja őket, vagy néha egészen rendkívüli gyógymódot javasolnak, amelynek következtében később valóban elnyerik gyógyulásukat.”
„A magyar kereszténység nyilván a bizánci egyház és császárság közvetítésével ismerkedett meg e szent orvosokkal – véli Bálint Sándor. – Tudjuk, hogy Dukas Mihály I. Géza királyunknak koronát ajándékozott. Ezen, más keleti szentek mellett, Kozma és Damján mellképét is látjuk.” Nyilván ők védték a megkoronázott magyar királyok egészségét, amelyre akkor bizony nagy szükség volt.

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7657) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2815) Mozi világ (440) Tereb (146) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Heti lámpás (319) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Sport (729) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>