Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
89937fdd042f1f1689de10dfeb686721.jpg

Valami titok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

„Mintha itt volna a tenyeremen,
Az öreg várat úgy méregetem.
Hány művész s vitéz élt itt valaha!
Utánuk gyermekálmaim hada.”


A simontornyai várat mindig csak vonatról láttam. Egy Illyés-könyvhöz kellett illusztrációkat készítenem: ekkor láttam közelről, s én is azt éreztem, amit a költő versének címében megfogalmazott: olyan, mint egy játékszer. Ezt azért is írhatta, mert a Vár téren lévő katolikus iskolába járt annak idején. Tehát sokat és sokszor látta. Ezért is foglal el a vár méltán kitüntetett helyet a visszaemlékező Illyés szemében – írja könyvében Fodor Ilona. (Az iskolát Ferenc-rendi papok vezették, de ők csak hittant tanítottak, más iskolai tevékenységet nem folytattak.)
„A helyreállítók szándéka szerint a simontornyai vár falairól, ablakairól, ajtóiról, belső tereiről és külső tömegéről leolvashatjuk a vár történetének eseményeit – írja az Országos Műemléki Hivatal által 2001-ben kiadott szépséges album. – A várat, Simon alországbíró, majd a Garaiak középkori rezidenciáját Gergellaki Buzlai Mózes, II. Ulászló udvari embere építtette át 1508-ban reneszánsz stílusban. A török korban viszonylag épségben fennmaradt építményt a kuruc háborúk előtt a császáriak megerősítették, tagozatait szétverték. A vár s ezzel együtt Simontornya 1702–1710 között hétszer cserélt gazdát, volt hol kuruc, hol labanc birtok.
A XVIII. században romossá vált épületet később magtárként használták. A helyreállítást, amelyet Lócsy Erzsébet ásatása előzött meg, Horler Miklós irányította. A feltárás nyomán napvilágra került a vár kerítőfala, az északi palota alapfalai, az udvari folyosó pilléralapozása, továbbá nagy mennyiségű kőfaragvány. A feltárt maradványokból sikerült rekonstruálni a lodzsa és az emeleti folyosó néhány szakaszát, illetve számos reneszánsz nyíláskeretet és kandallót. Ahol az eredeti kőkeret nem maradt meg, ott azt leegyszerűsített formában, téglából jelezték.”
Ennyit a várról és helyreállításáról. De nekem ez a vár mindig Illyésről szól, a kisiskolásról, az ifjúról, valami titokról:

„Mint Ádám az ellobbant égre,
mint hitves hitvese sírjára,
úgy bámultam a sűrű éjbe,
csillagtalan éjszakába.
Ifjúság, szép merészség, élet,
Ki megnyíltál és becsukódtál –
Érzem még a keserűséget,
mit ott ízleltem zárt kapudnál.”

 
Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (276) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7110) Sport (729) Egészség (50) Flag gondolja (34) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Gazdaság (689) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (145) Nézőpont (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (530) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Mozaik (83) Történelem (16) Jobbegyenes (2685)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>