Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
1d91114e0da144989a716ed43812d632.jpg

Álmodik a múlt - Vészvörös volt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Szentgál határában lévő Vészverés (puszta) neve ma is ismert, de több, XIII. századi oklevél is bizonyítja, hogy a középkorban több Wezueres nevű falu is volt. És ez volt a neve Micsinyének is.

Mindezt Zolnay Lászlótól tudom, akivel három évtizede együtt jártuk be ősei földjét, a volt Zólyom vármegye falvait, templomait. Ezek közé tartozik Felső-Micsine is. (Hajdan: Lehotka, Mikelehotája, Mikefalva.)

Zolnay László egyik tanulmányában részletesen ír a faluról és a micsinyei Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templomról, amelynek építtetője Kürtösi Radon comesnek legifjabb fia, Mike comes (1278-1309) volt. "Mike ispán katonai szolgálatainak jutalmaképpen kapta 1296-ban a Zólyom erdőispánság területén fekvő Vészvörös földet két azzal szomszédos földterülettel együtt. E birtokból alakult ki utóbb Lehota, Mikelehotája vagy Mikefalva a szomszédos Moícsa faluval együtt. Mikefalvának 1296-ban említett magyar neve - Vészvörös - csakúgy, mint a magyar-szlovák Mikelehotája név azt mutatja: Mike jószága, csakúgy, mint Cserény és Pónik, erdőrengeteg volt. A telepítéshez kellő irtást pedig itt is tűzzel hajtották végre."

1309. június 24-én Tamás esztergomi érsek megengedi, hogy Mike comes és fiai - minthogy a távolság és a Garam folyó gyakori árvizei miatt nem juthatnak el ad ecciesiam Beaté Marié de Radona matricem et parochidem - villa Lehatha nevű falujukban kápolnát és temetőhelyet építsenek maguk s jobbágyaik számára.

Mikefalva gótikus temploma alapításától, 1309-től fogva a Mikefalvi - később Micsinszky-családnak a XVI. században bekövetkezett kihaltáig állandóan az alapító család birtokában volt. A templom kegyúri jogával minden időkben a mikefalviak éltek.

A micsinyei templom a hegytetőn áll, kőfal veszi körül. "Homlokzatán monumentális külső freskónyom: Szent Kristóf óriás alakjának elmosódott vörös festésű kontúrjai. A templom freskóit még nem tisztították meg, így minden remény megvan arra, hogy azok - mészleplük alatt - sértetlenül élték át a századokat. Értékesek a templom újkori oltárai, szószéke is. Ezeket már a Beniczkyek készíthették. Az egyik mellékoltáron F. B. (Franciscus Beniczky) és F. M. feliratos kettős címer."

Ezen a nagyméretű, díszes sírkövön, amely a templomban áll, bár már nem eredeti helyén, a Beniczky-család címere látható, a kék mezőben úszó hattyú, melynek nyaka nyíllal át van lőve. Ez a sírkő valaha Beniczky Ferenc sírja fölött állott, bár az a sír talán a szomszéd faluban volt. Beniczky annak idején Znióvár kapitánya volt. Mivel jártam ott is, legközelebb arról a helységről és arról a mesébe illő tájról is fogok szólni.

Szöveg és kép:  Móser Zoltán

]]>www.ujember.katolikus.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Mozi világ (440) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Tereb (146) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Jobbegyenes (2718) Vetítő (30) Történelem (16) Mondom a magamét (7235) Irodalmi kávéház (531) Heti lámpás (279) Politika (1581) Sport (729) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Gazdaság (693) Nézőpont (1) Autómánia (61) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>