Ma 2023 szeptember 22. Móric napja van. Holnap Tekla napja lesz.
c251d38ebf23e41e3635c0602055562b.jpg

Az apátságot elmosta az idő

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot

Végzettségére és foglalkozására nézve is a fotós Kohári Csaba volt a kalauzom Pásztón, aki egy kis tárcanovellával is megajándékozott. Ez az írás – annak címe is – szárnyakat adott. Bevezetésként most ebből idézek néhány bekezdést, amely szerint Pásztón majdnem mindent elmosott a nagybetűs Idő. Többek között „elmosta a hajnali kolompszót a fehér falú, roggyant tetejű házacskák közül és a rossz fakapuk reggeli rozsdás nyikorgását a napfényben. Elmosta a paták lomha csattanásait a macskakövön meg a sárban, elmosta a kanász tülkét, a kerítő puli fekete csaholását, meg a szekerek álmos zörgését a tavaszi délelőttökön.
Az Idő hömpölygött tovább, és elmosta a Bárdos kocsma, a tányéros utcalámpa gyenge fényében cigarettázó alvégi legényeket… Az Idő elmosta Harkabusz László apátot is, a Szent Lőrinc-templom sárga falai alól, a Fő utca zsidó boltosait, a kerékpárjavítót, műhelyestül, kerékpárostul, a bordélyház virágos erkélyét losonci és gyöngyösi kisasszonyaival együtt, a zongoraszót és a cigarettafüstöt, meg nagyapámat is, aki hajnalonként fejszével a vállán kiballagott, végig a Vadász utcán, ki a Kishegyre, ahol szőlője volt néhány gyümölcsfával.
Aztán jött az Idő, és elmosta a szikrázó kék eget, meg a zöld búzát amiben olyan jó volt rohanni szélfútta, hullámzó kék délelőttökön a hegyek felé.”
Délelőtt volt, amikor én a völgy felől érkeztem ide Pásztóra. Tudtam, hogy a ciszterci apátságot elmosta az Idő, de hátha sikerül valamit meglátnom és lefényképeznem a romok mögül. A műemlék romkertben felállított szobor kapcsán eszembe jutott, hogy a magyarországi apátságok védőszentje, miként a cisztercita világban mindenütt, a Boldogságos Szűz volt, még akkor is, ha a helynek vagy az átvett monostornak már korábban volt védőszentje. Így történt Pásztón is, amelynek eredeti patrociniuma Szent Miklós volt. Erről a bencés rendtörténet röviden és bizonytalanul tudósít. Azt tudjuk, hogy 1138–1190 között volt apátja, és ez valószínűleg bencés lehetett. Azt is tudjuk, hogy Pásztót 1191-ben alapították a pilisi anyamonostorból idejövő ciszterciek. „Hogy mi okozta a bencések távozását? Talán itt is mutatkozó fegyelmezetlensége, mellyel szemben állott a fegyelmezett s az újság ingerével ható ciszterciek kedveltsége, kiktől a szigorúbb szerzetesi élet gyümölcsit vártak” – véli a Pannonhalmi rendtörténet. Lékai Lajos ciszterci atya könyvében pedig röviden az olvasható, hogy „a pásztói apátságot 1134-1138 körül két helyen említik, de ezekből az adatokból nem lehet kétségtelenül megállapítani, hogy e korai időben bencés szerzetesek lakták-e. A legrégibb apátságkatalógusok 1191-től tekintik ciszterci apátságnak. Minthogy 1265-ig a király volt a kegyura, kétségtelen, hogy III. Béla adta a cisztercieknek”. A XVIII. században épített rezidencia közvetlen közelében, 1965 és 1968 között folytak ásatások, s ekkor feltárták az apátsági templom szentélyének és a konventháznak az alapjait.
Akkor kerültek elő az itt látható falak. Talán nem sokat tévedek, ha azt mondom, hogy a volt apátsági templom apszisában elhelyezett Mária-szobor az újra itt élő ciszterci atyáknak most nyilvánvalóan arról beszél, hogy az Idő nemcsak kegyetlen és szigorú, de néha még ajándékosztó is lehet. Mint Szent Miklós, a volt védőszent.

 

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Autómánia (61) Történelem (16) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Tereb (144) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2679) Sport (729) Heti lámpás (276) Tv fotel (65) Mozaik (83) Nézőpont (1) Kultúra (6) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (689) Politika (1581) Flag gondolja (34) Belföld (10) Irodalmi kávéház (529) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Mondom a magamét (7086)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>