Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
bcaee0c3dd850cbbd1772ee51d85e24c.jpg

Rakodópart

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A madarak, egytől-egyig, lélekjelképek, s ekképp valamilyen minőségét, „halmazállapotát” ábrázolják a léleknek. Ez jutott eszembe reggel, midőn a pesti rakparton autómmal araszolva büdösítettem a teremtés művét (és dühítettem Illés Zoltánt).

És az Isten lelke lebeg vala a vizek felett. (I. Móz. 1. 2.)

 
   Négy faj fordul elő errefelé, nem valami sok egy esőerdő faunájához képest, de ennyi elég a Mű összefoglalására. A víz közelébe ritkán megy a vadgalamb: összeférhetetlen természete megbosszulja magát, a másik három erősebb. Mert mi is a ga-lamb? Az anyagi világban megrögzült lélek, úgy általában. Nem is volna szabad az Evangéliumból kilépnie, ott helyén van. Rengeteg a dolmányos varjú, ez a mezei világot idézi. Ki kell a varjúnak, csak egy kicsit is, fakulnia itt ebben a közegben! Aztán a kacsák: amikor a kacsapár, mert rendszerint ketten vannak, előbb a Dunát tolja felfelé, majd hirtelen szárnyra kap amúgy kacsásan, el kell mosolyodni. Sokkal többet nem tudunk róluk mondani. Értelmet e négyesnek a sirály ad. A vízen úszva úgy tűnik, nincsen merülése, csak evező lábai vannak bent. Szárnyainak fesztávja elképesztő, ember kartávját közelíti, pedig teste alig nagyobb a kacsáénál. És a röpte, azt látni kell, és mivel olvasóink vélhetően látják is, nem erőlködöm, költői véna kellene azt csak megközelítően leírni. Ő az Isten lelke.
   S mit jelent, hogy ennyi elég a Mű összefoglalására? Ez a négy madár képviseli a világ minden ma-darát, azok pedig minden lehetséges lélekállapotot. A galamb korunk embere szimbóluma, a fontos dolgokhoz, mint a Duna, ritkán jut el. Régen a szent Lélek jele a turul volt – de változnak az idők, eltűnt, elrejtezett az Ő természeti képe, a kerecsensólyom is. A varjú – a görög köznyelvben csak úgy mondják: „öreg”, és az is,- lehetne bonyolítani, de minek, szóval a varjú legyen a meglett ember kicsit megkeseredett, de mindenképpen sokat látott lelke. A kacsa ennek megfelelően a gyermeki báj madara: mozgása az éppen lábait próbálgató másféléves Marci lépteit idézi. És ismét a sirály, és ismét a szavak tehetetlensége.
   És mindez büdös, kutyapiszkos városunk kellős közepén. Apropó, tulajdonképpen mi is a kutya?

Pogány István

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
                                                                    

Hozzászólások

Misi
2016-01-28 13:27
Igen, őt csak felbujtani tudták, a bujtogatók az igazán veszélyesek nem ő.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Heti lámpás (318) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mozaik (83) Vetítő (30) Politika (1582) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7625) Flag gondolja (36) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Tereb (146) Nézőpont (1) Gazdaság (711) Életmód (1) Sport (729) Jobbegyenes (2807)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>