Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
8caf4de4c74741f3eb5ff9a3da85fee6.jpg

Vádaskodnak a sporik, avagy nyílt levél a profispori.hu weboldalnak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kedden, 2013. augusztus 6-án este általam írt „Kassai Viktor, akinek sikerült a csoda…” című blogbejegyzésemre a mai napon az Önök oldalán megjelent írásra, vádaskodásra az alábbiakban válaszolok.

Felháborító gyalázkodás, írják Önök, valamint megvádoltak személyiségi jogok megsértésével. Néhány fogalmat ezekkel kapcsolatban szükségesnek tartok tisztázni.

Semmilyen személyiségi jogot nem sértettem meg, amit leírtam, azok meglévő tények, edzők, játékosok, mérkőzések utáni nyilatkozatai, újságcikkek, illetve a meglévő tapasztalataim alapján a saját véleményemet tükrözik. Önök valószínűleg nincsenek tisztában a sajtószabadság fogalmával, de tájékoztatásként ezt is közlöm Önökkel:

„Sajtószabadságnak nevezik azt az állapotot, amikor a sajtó munkatársai maguktól, csupán saját szakértelmükre, tapasztalatukra és véleményükre hagyatkozva, külső befolyásoktól, fenyegetésektől és törvényi korlátoktól mentesen döntik el, hogy az általuk szerkesztett sajtótermékekben milyen tartalom jelenik meg. Ebben a cikkben a „sajtó” a szó tágabb értelmében a nyomtatott és az elektronikus hírközlő eszközöket, az ezek által szolgáltatott tartalmakat és az ezen tartalmakat előállító személyeket jelöli.”

Ennek megfelelően ez a fogalom nyilván Önökre is vonatkozik.

Magyarország Alaptörvénye IX. CIKK

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Ezen kívül szükségesnek tartok még idézni egy jogi tanulmányból, amely a közszereplők emberi méltóságának, becsületének és jó hírnevének védelme témájában született, ugyanis Kassai Viktor is közszereplő:

„A határozat rögzíti továbbá, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartamára tekintet nélkül védi. Az egyéni véleménynyilvánítás, a saját törvényei szerint kialakuló közvélemény, és ezekkel kölcsönhatásban a minél szélesebb tájékozottságra épülő egyéni véleményalkotás lehetősége az, ami alkotmányos védelmet élvez. Az Alkotmány a szabad kommunikációt biztosítja, s nem annak tartalmára vonatkozik a véleménynyilvánítás alapjoga. A sajtószabadságnak elsősorban külső korlátai vannak, azt az állam tartalmi be nem avatkozása biztosítja.”

Ha részletesen elolvasták a blogbejegyzést, abból világosan kiderül, hogy én Kassai Viktort nem vádolom semmivel, nem gyaláztam, nem sértettem meg a személyiségi jogait. Mindössze a pályán való viselkedését, az általa adott metakommunikációs jelek, valamint a labdarúgás sportág többi szereplőjének nyilatkozatai – ugyanis azok is vannak, nem csak a játékvezetők – alapján bírálatot fogalmaztam meg. Azt elhiszem, hogy ez nem kellemes, de az előrelépés érdekében célszerű ezeket is megfogadni. Bármennyire is furcsa, ez az írás nem Kassai Viktor ellen, hanem az ő érdekében íródott, ugyanis szilárd meggyőződésem, hogy nem felejtett el bíráskodni, de a sok hiba miatt, amit az utóbbi időben elkövet, arra könnyen rámehet az a fényes karrier, amit jósoltak neki. Reméltem, hogyha elolvassa a cikket, elgondolkodik, hogy mások hogy látják őt és ezen változtatni fog. A tavalyi EB után valami megtört a pályafutásában, és ezen nem tud túllépni. Ez pedig további hibákat generál. Tatabányai lévén, ha élne Emsberger Gyula bácsi, ő már biztosan segített volna neki, túl lenne ezen az egészen, hiszen, mint említettem, nem felejtett el bíráskodni, ennek mentális okai lehetnek.

Önök segíthetnének neki a legjobban, de az nem segítség, ha azt támadják, aki bírálatot fogalmaz meg. A kádári alaplózungok egyike volt, hogy: „amiről nem beszélünk, az nincs is”, ezzel a kirohanással Önök ennek felelnek meg, miután jogi lépésekkel fenyegetnek. Manapság már nem kell félni semmilyen retorziótól, ha valaki a saját véleményét fogalmazza meg, nem a kommunista rendszerben, hanem demokráciában élünk.

Az előrelépés érdekében javaslom Önöknek, hogy azt vizsgálják meg, hogy minek köszönhető az az elképesztő népszerűség vesztés, ami Kassai Viktor személyét érte. Vizsgálják meg, hogy minek köszönhető az az elképesztő utálat, fröcsögés és ott már tényleg gyalázkodás, ami a vele kapcsolatos cikkek kommentjeiben jelenik meg. Valamint a szolidabbak közül, egy tatabányai spori, az Önök kollégája, aki ismeri Kassait, ő mondta a kommentezőnek, a blogom oldalán megtalálható, hogy a Fradi ellen a tizenegyest bosszúból fújta be, mert anyázta a Fradi tábor. Ha ez így van, ez a szégyenteljes és ezen háborodjanak fel, nem én mondtam, az Önök kollégája. Valamint azt se felejtsék el, hogy a futball a nézőkért és a játékosokért van, nem a játékvezetőkért. Gondolják át azt is, hogy az elmúlt napon ez a cikk több internetes honlapon megjelent és a kommentezők jóindulattal 1 %-a sem képviseli az Önök véleményét, a maradék az enyémet. Valamint, ha már profi játékvezetésről beszélünk, abba is gondoljanak bele, hogy az Önök tiszteletdíjának a töredékéért mentenek a magyar orvosok életeket. Elvárható lenne ez alapján a minőségi munka Önöktől. Önök szerint miért maradt ki Kassai Viktor a Konföderációs Kupa bírói keretéből és küldték helyette az U 20-as VB-re, ez az ő esetében nyilván visszalépés, hiszen már BL döntőt is vezetett. Úgy gondolom, ha ezeket átgondolják, próbálnak rá válaszokat keresni, már egy lépéssel előrébb tartunk.

Én lennék a legboldogabb, ha jövőre a brazíliai világbajnokságon Kassai Viktor és csapata részt venne és olyan teljesítményt nyújtana, hogy a döntö vezetésére is esélyes lenne. A jelen helyzetben azonban véleményem szerint, már a részvétel is kétséges. Nem fizikális, mentális okokból, amelyben Önök tudnak neki a legtöbbet segíteni.

A felháborodást kiváltó cikk:


]]>Kassai Viktor, akinek sikerült a csoda…  ]]>

Üdvözlettel: a szerző

]]>http://interistapancho.blog.nepsport.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7561) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Tereb (146) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Politika (1582) Jobbegyenes (2793) Sport (729) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Gazdaság (706) Kultúra (7)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>