Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
336a899d3d00e12436e892dfbae6148e.jpg

Megsárgult lapok - Antisámson, Fischer Pál

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A címbeli kettősnek semmi köze egymáshoz. De elég blikkfangosan hangzik a párosítás, nem? Valójában csak az köti össze a furcsa kifejezést (írta le már valaki életben?) és a nyolcvanas évek legendás, avagy más szavakkal,{...}

{...} elvetélt csatártehetségét,hogy a velük kapcsolatos cikkek egy oldalon, egymás alatt szerepeltek a Nemzeti Sport 1992. június 18-i számában.

Szóval antisámson. Fene tudja, be kellene kerülnie a ritka összetett szónak abba az összeállításba, amelyet az ]]>ukrán-blog készít]]> szorgalmasan. Annyiban semmiképp sem, hogy végképp túlzás volna elcsépelt kifejezésnek minősíteni.

Nos, aki elsütötte anno, egyszerűen csak egy figyelemfelhívó bekezdést akart fabrikálni írása elejére. A főcím ugyanis nem volt az: Euro '92 Lexikon.
Gyakori újságírói-szerkesztői trükk ez, ugyebár: önmagukban meglehetősen érdektelen hírmorzsákat csokorba szedni, s valami (gyakran erőltetett) apropóra felfűzni, hogy eladhatónak tűnjön. Ilyen csel az, hogy a kulcsszavakat kezdőbetűjük - avagy valamilyen számmal való kapcsolatba hozhatóságuk - szerint osztályozzuk, és vagy dekoratív sorrendbe  rendezzük, vagy eljátsszuk, hogy összeolvasva értelmes dolgot adnak ki. A legegyszerűbb: a "lexikon". Elég hozzá 4-5 "szócikk" is akár, vagy mint esetünkben, hét. Ami pedig a szándékolatlan összeolvasást illeti, nos, az jön ki, hogy A-E-F-H-M-N-T.
(Biztos akad olvasó, aki szerint ez utóbbival is lehetett volna mit kezdeni, némi kreativitás árán.)*

Antisámson egyébként nem más volna, mint Lineker, az 1986-os vébé gólkirálya, mai időutazásunk idején (khm) az angol válogatott csapatkapitánya, veterán brit gólvágó. S bár világéletében - legalábbis általunk, a nagyvilág ismert pályafutása alatt - sima, rövid, egyszerű férfifrizurát viselt, valamiért mégis lehetett a hajával polemizálni. Pedig bulvársajtó(nálunk) még nem is igen létezett...

]]>]]>

Fischer Palinak sem a hajviselet adta rendszerint a témát több szakaszban lezajlott hazai, valamint nemzetközi karrierje folyamán. Jelen interjúban nem is ilyesmiről van szó; hanem elmondja, méghozzá a még ma is sokak által tisztelt profi kollégánknak, ]]>Sinkovics Gábor NS-újságírónak]]>, szerinte "micsoda különbség van az ottani és az itthoni kritika között".

Megtudjuk, a holland sztároknak azért (is) könnyebb - mármint magas szinten futballozni -, mert, úgymond, nem bántják őket, amikor éppen nem megy nekik. "Bezzeg minket" - fakad ki a veterán csatár, elpanaszolva, hogy egy-egy keményszívű magyar tudósító nem átall "hármast vagy négyest" adni, mármint meccsvégi osztályzatként, ha "szinte labdához sem ér" az a szegény futballista a kilencven perc alatt. Ejnye!

A legviccesebb mégsem ez - ugye, mintha húsz év el se telt volna azóta... -, hanem a következő interjúrészlet:
- Mit gondol, a magyar válogatott hogyan szerepelne Svédországban?
- Hát..., szerintem megállná a helyét.

Ami odáig teljesen rendben is van, hogy "Hát", és még a pont-pont-pont sem esik távol a reális helyzetértékeléstől.

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)
Nemzeti Sport, 1992. június 18.

(* de az amfetaminra szavazni tilos! a drog nem tréfa tárgya)

 ]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]> - a Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Életmód (1) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Vetítő (30) Sport (729) Tv fotel (65) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (17) Jobbegyenes (2778) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (702) Mozi világ (440) Belföld (10) Heti lámpás (310) Mondom a magamét (7501) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>