Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
ba74b63d284344d2d17da5a9b457673c.jpg

Fradista szemmel – Dibusz, Banks meg a többiek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez volt immár a 214. zöld-lila összecsapás. Bizony a 110 éves közös futballmúlt képzeletbeli „Nagy Derbi Könyve” vasárnap egy újabb, immár zöld-fehér fejezettel lett gazdagabb.

A legnagyobb városi rangadónak soha sem kellett nagy felvezetés, nagy körítés, mindig minden alkalommal óriási figyelem kísérte, a két csapat helyezésétől, pillanatnyi formájától függetlenül.

Most sem volt ez másképpen. Az esélyeket természetesen minden focirajongó már jóval a derbi előtt latolgatta, de hiába mutatták az eddigi eredmények a mi fölényünket, számos esetben rácáfoltak már a csapatok az úgynevezett papírformára.

Soha nem felejtem el például azt az 1987-es Megyeri úti összecsapást, ahol az akkor még Újpesti Dózsa néven játszó lila-fehérek voltak a toronymagas esélyesek, de 4:1 arányban mi diadalmaskodtunk, kispadunkon azzal a Rákosi Gyulával, aki játékosként számos nagy rangadó részese volt korábban. A Fradisták természetesen némi iróniával fűszerezve kórusban kiabálták, mint az 50-es években az Éljen Rákosi! Éljen Rákosi! - rigmust.

Igazi futballünnep volt vasárnap.

Gyönyörű szép, napsütéses tavaszi idő, teltház, több mint 21000 néző, nagyszerű hangulat. A két csapat játékosai átérezték a mérkőzés fontosságát, tétjét és ennek megfelelően küzdöttek, hajtottak. Az első negyedórában megpróbáltuk játszani a szokásos letámadásos taktikánkat, de igazi gólveszélyt nem sikerült kialakítanunk a vendégek kapuja előtt. A Dózsa kijött a szorításunkból, és ahogy az lenni szokott két hatalmas helyzetet ki is alakított a kapunk előtt. Először Andrics, majd pedig Perovics helyzeténél védett Dibusz káprázatosan. A két kimaradt lila-fehér helyzet miatt, az első játékrész hátra lévő részében egy kicsit óvatosabban támadtunk, ezért inkább a mérkőzés küzdő jellege dominált a találkozó ezen szakaszában. Volt egy kényszerű cserénk is, Dilavert kellet lecserélni egy ütközést követően, de a helyére beállt Batik Bence nagyon hamar felvette a mérkőzés ritmusát és remekül pótolta a sérült jobbhátvédünket.

A második játékrészben szemmel láthatóan nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltunk és sorra vezettük a támadásainkat. Balajcza Szabolcs, a vendégek hálóőre, ahogy azt már tőle meg szokhattunk most is remekül védett ellnünk. Először Lamah ziccerét hárította, majd Böde Dani fejesénél is a helyén volt. Ekkor már szinte a levegőben lógott a vezető gólunk. Ami nem is váratott sokáig magára. Böde remek passzából Lamah húzott az újpesti kapura, lefutva az egyébként nagyon gyors Negot, majd lövését Balajcza csak kiütni tudta, a kipattanó labdát pedig a második hullámban érkező Hajnal Tamás magabiztosan vágta a hálóba. Szinte felrobbant a lelátó. Extázis közeli állapot lett úrrá a zsúfolásig megtelt Groupama Arénában.

Nem sokkal később a csereként beállt újpesti Ojo parádés közeli fejesét Dibusz Dénes a gólvonalról tornászta ki, úgy, mint az 1970-es világbajnokságon az angol Gordon Banks, Pelé bólintását.

Az ellentámadásból Böde lépett ki, kapura tört és Suljics csak szabálytalanul tudta megállítani, kiállítás. A megítélt szabadrúgást az egyébként végig ezer fokon égő Varga Roland olyan elemi erővel bombázta a Dózsa kapujába, hogy Balajca meg sem tudott mozdulni.

2:0

Fantasztikus győzelem, csodálatos vasárnap délután.

Jegyzőkönyv:

NB I, 23. forduló
FTC-Újpest 2-0 (0-0)
Nézőszám: 21 217
FTC: Dibusz - Dilaver (Batik, 35.), Mateos, Nalepa, Ramírez (Bönig, 73.) - Gera, Somalia - Varga R., Hajnal (Busai, 80.), Lamah - Böde
Újpest: Balajcza - Nego, Heris, Stanisavljevic, Forró - Litauszki, Balogh B., Perovic, Nagy G., Suljic - Andric (Bardhi, 79.)
Sárga: Perovic (18.), Stanisavljevic (31.), Nego (85.)
Piros: Suljic (70.)
G.: Hajnal (61.), Varga R. (72.)

Nem mellékesen a derbi győzelemmel felléptünk a második helyre is, de még korai számolgatni, sok találkozó van még előttünk. Annyit azonban mindenképpen meg jegyeznünk, hogy valami elkezdődött végre nálunk, s talán egy új nagy csapat első szárnypróbálgatásainak lehetünk most, hétről hétre tanúi.

Azt kívánom minden Fradista barátom nevében, hogy sok-sok ilyen és ehhez hasonló találkozó kerüljön be az elkövetkezendő időszakban a Ferencváros aranybetűkkel szedett történelemkönyvének lapjaira.

Hajrá Fradi!

Csépányi Balázs

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7708) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Tereb (146) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Politika (1582) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Kultúra (9) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Egészség (50) Jobbegyenes (2823) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>