Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
ac73f3cbcca6f32f38222fd71ff5470a.jpg

Mátraszőlős – Szent Erzsébet-templom

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

A Zagyva menti főút Pásztóra bevezető kereszteződésével szemközt nyílik a mátraszőlősi bekötőút. Hosszú utcás, erdős hegylábra felfutó, ma közel kétezer lakosú településen haladunk végig a nyugati faluszélen lévő katolikus templomhoz.
A beszélő nevű Szőlősről 1345-ben kelt az első ismert írott híradás; a község ekkor a Nógrádban ősbirtokos Kacsics nemzetség tulajdona, nevezetesen Illés fiaié: Dénesé és Benedeké. 1439-ben a Szécsényiek a földesurai, 1598-ban Rákóczi Zsigmond – a későbbi erdélyi fejedelem – kezén van, ahol 1633–34-ben 17 jobbágyporta után szed adót a váci aga. A török hódoltság után (1720-ban) 25 magyar háztartást írtak össze a faluban.
A település római katolikus templomának faragott kőből épült, vaskos, ódon tornya messziről látható. E toronynak nemcsak a külleme ragadja meg a tekintetet, de az épület szerkezetében elfoglalt helye is, az tudniillik, hogy a középkori eredetű egyház keleti oldalán áll, márpedig a templomépítésnek egészen az újkorig érvényes, alapvető szakrális szabálya volt a keletelés, azaz a szentély keleti irányba tájolása. A középkorban tehát a tornyot – vagy toronypárt – törvényszerűen a hajó nyugati végéhez kellett kapcsolni.
A mátraszőlősi torony a bejárata felett olvasható felirat tanúsága szerint 1864-ben épült, igaz, roppant archaikus stílusban. Csak a templombelsőbe lépve válik láthatóvá, hogy a hosszú hajóhoz gótikus diadalívvel csatlakozó szentély keleti harántfala eltűnik a négyszögletű toronyfal szövetében. A nyolcsszög három oldalával záródó apszist csúcsíves, kőbordás keresztboltozat borítja. A szerkesztés szabálytalanságát a déli oldalon nyíló széles ablak magyarázza. Ez az aszimmetrikus boltozás is a szőlősi templom nem messzi található társát idézi emlékezetünkbe: a gömöri Rimabánya egykorú egyházának nemcsak a szentélyboltozása ugyanilyen, de ott is hasonló helyzetben áll az újkorban épült torony (vö.: Magyar Nemzet, 2003. március 1.).
A szőlősi plébániatemplom több szakaszban épült. A különböző stílusú részletek: a korai csúcsíves bejárattól az 1520 körüli formájú, címerpajzsos zárókövekig a XIV. és a XVI. század közé teszik a gótikus korszakot, ám a legutóbbi falkutatás feltárta a legelső építési periódust bizonyító román stílusú tölcsérablakokat is a déli hajófalban, a bejárat közelében. Az 1884. évi renováláskor a mészréteg alól előkerült felirat szerint 1611-ben, Szőlősy Benedek plébánossága idején építették újjá a templomot, cintermében – a sekrestye mellett – akkor még megvolt a régi csontház. 1778-ban barokk ízlésben bővítették, majd az említett toronyépítés után, 1926-ban toldották hozzá a nyugati előcsarnokot.
Középkori falfestményei az 1971-ben befejezett műemléki helyreállítás során bontakoztak ki. Legérdekesebb közülük a Krisztust a pokol tornácán ábrázoló freskó: a Megváltó jókora keresztet emel az előtte térdeplő nyolc imádkozó figura fölé, akiknek a háta mögött félelmetes, állattestű, egyszarvú, patás ördögalak ágaskodik. A hajó déli oldalán két férfi szent arca és Veronika kendője látható, mellettük egy ünnepélyesen szép Köpönyeges Mária alakjával.
A templom patrónusa 1669-ig a Megváltó volt, ekkor ajánlották a hívek egyházukat Szent Erzsébet oltalmába. Az 1691 előtt készült értékes faragású főoltár fára festett képe a védőszent irgalmas cselekedeteit ábrázolja. Az 1235 pünkösdjén szentté avatott Árpád-házi királylány emlékét idézi a templom e napokban tartott évi búcsúja, valamint a hazánkban nagyon kedvelt Erzsébet nevet viselők névünnepe.


Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (660) Jobbegyenes (2085) Tereb (138) Vetítő (30) Politika (1578) Mozi világ (440) Kultúra (6) Nagyvilág (1456) Gasztronómia (539) Történelem (14) Flag gondolja (33) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5471) Életmód (1) Irodalmi kávéház (505) Mozaik (83) Autómánia (61) Heti lámpás (255)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>