Ma 2024 július 25. Kristóf, Jakab napja van. Holnap Anna, Anikó napja lesz.
9813d60886794734c364a8011fa9dd5b.jpg

Szepesmindszent műemlékei

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Közép-Európa legnagyobb középkori erődítményének, a történelmi Szepességnek nevet adó szepesi várnak négy-öt kilométeres körzetében tucatnyi Árpád-kori eredetű települést találunk, amelyeknek nagyrészt ma is megvannak régi templomai. Legutóbb a 614 méter magas várhegytől délre fekvő Zsigra emlékeivel ismerkedtünk, most az ugyanolyan távolságra – egyórányi gyalogútra –, de az ellenkező irányban lévő Szepesmindszentre látogatunk el.
A 750 lakosú településen (szlovák neve: Bijacovce) áthaladó, Sáros megye északi hegyei közé vezető országút a falu végén jókorát emelkedik, de még az úttól is hosszú lépcsősoron kell felkapaszkodnunk a dombra, ahol a község plébániatemploma áll. Huszonöt méteres, felfelé keskenyedő tornya messziről látszik, de a templomdombról is remekül látható Szepes vára, jól szemmel tartható a Branyiszkói-hágó felől leereszkedő, Lőcse felé továbbfutó ősi kalmárút forgalma. A mindenszentek tiszteletére emelt egyház, lábánál a faluval, fontos helyen épült hét és fél évszázada, okleveles adat szerint 1260 előtt.
A nyugati oldalán vaskos toronnyal, keleti felén egyenes záródású szentélyben végződő templom több korszak stílusjegyeit viseli magán. Román kori a torony alsó ablaka, tehát még a XIII. századi templomból való. A déli előcsarnoktól ötlépésnyire lévő szabályos kör alaprajzú kápolna mindennél biztosabban elárulja, hogy e magaslat már az Árpád-házi királyok idején egyházas hely volt, hiszen az effajta rotundáink a XI–XIII. század között keletkeztek. A csaknem nyolc méter belső átmérőjű, egy méter falvastagságú kerek kápolna félköríves bejárata nyugatról nyílik, két ablaka és karcsú tornyocskában végződő, formás zsindelykupolája újabb keletű. Védőszentje Szent Kozma és Damján, a III. században Keleten élt mártír testvérpár, akiknek kultusza nem idegen a környéken: Szepesváralján, Kassán és Lőcsén gótikus táblaképek, festett fa oltárszobrok készültek az orvosok és patikusok oltalmazóinak tiszteletére.
A Mindenszentek-templom szentélyének kora gótikus keresztboltozata a XIV. századi átépítést idézi. Ebből a korból származik az északi falon látható hosszú freskósáv is: bal felől két apostol, mellettük Krisztus áll, majd négy másik apostol sorakozik a képmező jobb széléig. Finom színekkel festett, karakteres figurák, oldalukon karddal, kezükben lándzsával. A hit harcos szolgái e korai határvidékünkön. A falkép mellett faragott kő szentségház, gótikus kovácsoltvas ráccsal, már a következő század stílusában. Egészen egyedi a hajóba délről nyíló gótikus kapuzat dísze, a csúcsíves oromban összefutó három liliomos végződésű karéj szabálytalanul fordul egymásba. A szentélyen egy másik, befalazott ajtó oldalán pirosra és fehérre festett, kőbe faragott inda tekergőzik, fölül egymásba fonódnak, s ugyanott egy különös bevésett jel – kifeszített íj felfelé mutató nyílvesszővel – látható, ki tudja, melyik évszázadból. Talán a gyepűt védő szabad királyi íjászok emlékét őrzi…
A község másik nevezetessége az úttól nyugatra található, szép parkban lévő pompás rokokó kastély. 1780 és 1788 között építették a híres Csákyak, miután tűzvész pusztította el ősi fészküket, Szepes várát. Ide húzódtak le, s itt laktak utódaik, míg 1945-ben ki nem parancsolta őket belőle a csehszlovák állam.

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2825) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozaik (83) Mondom a magamét (7731) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (713) Történelem (18) Flag gondolja (36) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Nézőpont (1) Vetítő (30) Egészség (50) Heti lámpás (322)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>