Ma 2021 szeptember 16. Edit napja van. Holnap Zsófia napja lesz.
3285eb0b28bc9179b1e2ebb94f13fb91.jpg

Felsődörgicse Szent Péter-temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Felvidéki barangolásunkról visszatérve szűkebb hazánkba, sorozatunkat a Dunántúl kevésbé ismert építészeti emlékeinek bemutatásával folytatjuk. Tombol a nyár, s bár aggasztó híreket hallunk a Balatonról, e hatalmas víztükröt körülölelő varázslatos táj felfedezendő úti célunk marad.
A Tihanyi-félszigeten túl, a Bakony déli lábánál megbúvó Dörgicsei-medencében ma ezen a hivatalos néven található helység három, egykor önálló falut foglal magába. Mindháromban különleges szépségű középkori templomrom található. (Kissé távolabb tőlük, Akali és Zánka közt van egy negyedik épületrom is: a ságdörgicsei templomé.)
Az emelkedő országút mentén települt község tóparttól távolabbi részét, a mai Felsődörgicsét egy 1312-ben kelt levél Szentpéterdörgicsének írja. A birtokcsere ügyében született okirat szerint a szóban forgó terület a tihanyi apátság és a helybeli birtokos nemesek közötti pereskedés tárgya volt. Temploma ennél még korábban, a XI. és a XII. században épült. Ez pontosabban a műemlék rom északi felére vonatkozik, ugyanis a hazánkban egyedülinek számító ikertemplomnak e része keletkezett korábban. Az 1959-ben végzett ásatás nyomán Éri István régész, majd Koppány Tibor építész dolgozta fel – a többi dörgicsei emlékkel együtt – a templom építéstörténetét; munkáikból kölcsönzöm az alábbi adatokat.
Az északi – kívül négyszögű, belül patkóíves – szentély falából nagyszámú római kori kő került elő, az alapfalak egy része is a pannon provincia korából származik. Az első keresztény templom külső hossza tizenegy méter, ebből négy méter jut a szentélyre és hét a hajóra, amelynek szélessége hat méter. A XI. században már bizonyosan elkészült épület nyugati végéhez, a bejárat elé a következő évszázadban szabályos négyzet alaprajzú előteret építettek, ami által a templom kicsiny mása lett a korszak hatalmas háromsejtű bazilikáinak. A formailag tökéletes templom mellé, közvetlenül a déli hosszfalához csatlakozva a XIII. században – a Kárpát-medencében páratlan megoldásként – egy második templomot emeltek. Ennek is egyenes zárófalú, négyszögletes szentélye van, amelyhez egyforma széles hajó csatlakozik, a közöttük kialakított előtér pedig – egybenyitva az ikerépülettel – szabálytalan álkereszthajót képez.
E rendkívüli szerkezet és liturgiai tér kialakítása mögött mindenképpen különleges okot kell keresnünk. Magyarázatul a már említett 1312. évi okirat szolgál, amelyből kiolvasható a terület vitás tulajdoni helyzete. Az egymás melletti Dörgicse falvak eredeti birtokosai szabad jogállású nemesek voltak, a név szerint is ismert Bogát-Radvány nemzetség tagjai közül kerültek ki a Szent Péter-egyházközség kegyurai. Egy 1211-ben kelt összeírás azonban már a tihanyi apátság itteni földjeit is említi, s a bencések tekintélyének, gazdasági erejének növekedése a tatárjárás körüli évtizedekben újabb birtokok megszerzéséhez vezetett. A dörgicsei plébániatemplom melletti „paralel” templom alighanem ezt a kettős földbirtokosságot – és kegyuraságot – tükrözi, valamint azt is, hogy az apátság és a helyi földesurak nem akarták kenyértörésre vinni a dolgot: a közösen használt templom bontása helyett inkább melléépítettek egy másikat.
A festői romot építészeti részletek – ablak- és kapukeretek, támpillérek és -ívek, faragott sarokkövek – teszik még érdekesebbé; a legszebb köztük az első templom nyugati falában lévő, egy kőlapból kimetszett kereszt alakú nyílás. Péter és Pál – Arany Jánossal szólva –: jól megférnek a naptárban; a névnapjukat holnap ünneplőket e becses emlékhelyünk bemutatásával köszöntjük.
 

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Mozi világ (440) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Jobbegyenes (2112) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Tereb (138) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Történelem (14) Gazdaság (662) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Autómánia (61) Mondom a magamét (5572) Nagyvilág (1458) Heti lámpás (255) Sport (729) Politika (1578)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>