Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
d0b2fc3bb024384950a75e4d80d7dae2.jpg

Balatonszőlős – református templom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Padányi Bíró Márton (1696–1762), 1745-től haláláig veszprémi püspök, a katolikus restauráció elszánt harcosa olyan alapos – tegyük hozzá: erőszakos – térítést végzett egyházmegyéjében, hogy két évtizedes működése nyomán alig maradt község protestáns hiten. A török háborúk idején nagyrészt elpusztult, csak a hódoltság vége felé újranépesült Balaton-felvidéken is csupán mutatóba maradt néhány luteránus és kálvinista gyülekezet. A Balatonfüredtől északra eső, Árpád korabeli alapítású falvak közül Pécselyen és Szőlősön maradt fenn máig jelentősebb református egyházközség, annak köszönhetően, hogy a kálvinista pécselyi kisnemesek fegyverrel védték meg templomukat a karhatalommal rájuk támadó püspöktől.
Pécsely 1233-ban említett, Szent Péter titulusú templomát 1550-ben rongálták meg a törökök. Később reformátusok hozták rendbe és használták. Rómer Flóris 1859-ben még látta, vázlatot is készített az egyhajós, egyenes szentélyzáródású, tornyos épületről. Amikor három évvel később lebontották, a szentély harántfalán többalakos falfestményt fedeztek fel, rajta 1268-as évszámmal. Az 1863-ban a helyére épített, tekintélyes külsejű kálvinista templom ma a falu közepén látható.
A gótikus várának maradványairól is nevezetes község keleti szomszédja, a háromszáz lakosú Balatonszőlős szintén középkori település. Szőlős falu neve 1313-ban tűnik fel oklevélben – ekkor fából épített Mária-kápolnája volt –, de 1343 táján már új, kőből épült plébániatemplomáról tudósít egy másik forrás. Amikor 1978-ban elvégezték az alacsony kőfallal körülvett középkori templom régészeti kutatását, a feltárt padlószint alól előkerült egy korábbi épület alapfala. A hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentély még a XIII. századi, első építkezés nyomvonalát őrzi (a helyreállított padlóburkolaton téglasor jelzi). A korai gótikus stílusban végzett XIV. századi bővítés különlegessége a hajó déli oldalához csatlakozó torony, amely a bejárat fölé magasodik. A sarkain támpilléres, boltíves toronyalja előcsarnokot képez, az emeleten szintén középkori ablak kőkerete látható. A törökvész idején megrongálódott építményt maguknak renováló protestánsok lebontották a minden bizonnyal sokszög alaprajzú szentélyt, a keleti oldalt egyenes szakasszal toldották meg, majd 1796-ban beboltozták a belső teret. Ekkoriban készült a torony barokk sisakja is. A XIX. században a gyülekezeti terem mindkét végére karzatot építettek; az új, tágas ablakokat 1943-ban vágták a déli falba.
Egy 1320-ban kelt periratban a tihanyi bencés apátság az ellen tiltakozott, hogy az Aszófőhöz közeli Kövesden, amely az ő birtoka volt, Szőlősi Arnold nemes úr tornyot, Szőlős faluban pedig kőházat és kőpincét kezdett építeni. A bíróság az apátságnak kedvezően ítélt az ügyben, ám a tornyot 1325-ben mégis Arnold úr fiának voltak kénytelenek bérletbe adni a barátok. Koppány Tibor, a Balaton-környék műemlékeinek monográfusa szerint ez a bizonyos – mára elenyészett – gótikus kőtorony a tópart eddig ismert egyetlen ilyen jellegű építménye volt. Alighanem a tőle nem túl messze lévő nagyvázsonyi vár XV. századi lakótornyának előképe lehetett.

 

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (6347) Történelem (15) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1581) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Irodalmi kávéház (514) Jobbegyenes (2431) Gazdaság (667) Életmód (1) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Egészség (50) Heti lámpás (260) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>