Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
e7ccd356a0c8775a36194e98e09cdc58.jpg

Ják, Szent Jakab-kápolna

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]>

Magyarország legnevezetesebb román kori műemléke a Vas megyei Jákon épen megmaradt templom. Az 1214-ben alapított bencés apátság nagyszerű épületének nyugati homlokzatát az apostolszobros díszkapuval – kőből faragott másolatként – odavarázsolták az 1896. évi millenniumra épített városligeti Vajdahunyadvár udvarára is. Az eredeti, 1256. május 2-án a sárkányölő Szent György lovag tiszteletére felszentelt kéttornyú, háromhajós bazilikát évente ezerszám keresik fel honfitársaink és a világ minden tájáról érkező látogatók, ám a közelében álló kápolnát már kevesen méltatják figyelemre. Pedig érdekes építészeti titkokat rejteget.
A sorozatunkban a múlt héten bemutatott pápoci Szent Mihály-kápolnáról írtuk: a XII. században vagy legkésőbb az 1100-as és 1200-as évek fordulójára készült el, ez volt tehát az előképe a jáki emléknek. Valóban: a két épület alaprajza – a négyzetes középtér oldalaihoz kapcsolódó, félkörívű karéjokkal – pontosan egybevág; mindkét kápolna emeletes, téglából épült, és még a falon belül felvezető rejteklépcsőik helye is ugyanaz. A jáki titulusa Szent Jakab, sokadik példájaként az apostol elterjedt kultuszának a középkori Dunántúlon. Sajnos az 1896 és 1904 között folyt nagyszabású templomrenováláskor a kápolnát túlzott mértékben „felújították”, mai képe e stilizálást tükrözi. (Eredeti mivoltában az 1893-ban megjelent Pallas-lexikon IV. kötetének 769. oldalán lévő metszeten látható.)
A négykaréjos, bizáncias ízlésű rotunda bejárata – a pápocihoz hasonlóan – a déli oldalon nyílik, a félköríves, bélletes kapuzatot kőből faragták. A timpanon domborműve az Isten bárányát ábrázolja, kétfelől a saját farkukba harapó sárkányokkal, mint a nyugati országrész templomain több helyütt s a jáki bazilika déli kapuján is. Az alsó szint ablakai tölcsérnyílásúak, az északi karéj szolgál szentélyül, barokk oltárral; mellette indul az íves lépcső az emeletre, amelybe dél felől kettős osztású román stílusú ikerablakok bocsátanak be világosságot. A pápocival szemben a felső szintet nem boltozták be, a zsindelyhéjazatú, tornyos tetőzet új keletű.
A fogas kérdés itt is az épület eredeti rendeltetésére vonatkozik: vajon ki és mi célból emeltette ezt a kápolnát közvetlenül az apátsági templom mellé? Ják régi monográfusa, Bogyai Tamás szerint a szerzetesek nem szolgálhattak ki szentségeket – nem keresztelhettek, eskethettek és temethettek –, ezért a Szent Jakab-kápolna a falu plébániai egyházaként működött. Csakhogy ez nem ad magyarázatot a különleges szerkezetre és formára, a felső szint funkciójára. A válasz talán az építtető személyében rejlik. A Ják nemzetségbeli Márton, aki a Benedek-rendiek számára a monostort alapította, II. Endre király fegyveres kísérőjeként részt vett a keresztes hadjáratban. A dúsgazdag lovag, aki útja során láthatta a Bizánchoz tartozó területekre, de még inkább a Szentföldre jellemző centrális templomokat, kápolnákat, élete meghatározó élményének emlékére emeltethette a toronyszerű, emeletes kápolnát – egyúttal a compostellai zarándokszent tiszteletére. Ez a feltevés a pápoci rokon emlék homályba vesző eredetét is magyarázhatná. Újabb kérdést vet fel viszont, hogy a jáki kápolna padlózatának feltárása során a régészek a közelmúltban egy korábbi körtemplom alapfalait találták meg…

 

Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Heti lámpás (276) Mondom a magamét (7110) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (530) Történelem (16) Egészség (50) Tereb (145) Mozi világ (440) Autómánia (61) Vetítő (30) Flag gondolja (34) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Nagyvilág (1309) Kultúra (6) Belföld (10) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (689) Jobbegyenes (2685)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>