Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
d18219a7fbec9fe458ee6e85dbba3555.jpg

A révfülöpi templomrom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Jézus tanítványai közül leggyakrabban Péter, András, Bertalan és Pál apostol nevével találkozunk Árpád-kori templomaink védőszentjeként. Az idősebb (compostellai) Szent Jakab patrocíniumai a középkori zarándoklatok nyomán terjedtek el a Dunántúlon és a Felvidéken, az ifjabbik Jakab és Fülöp apostol csak ritkán – és rendszerint párban – szerepel egyházi oltalmazóként. A legendárium szerint Fülöp, amidőn Hierapolis városába érkezett, a hitetlenek azt a házat, amelyben megszállt, faággal jelölték meg, hogy majd másnap reggel rátámadnak és megölik. Hajnalra azonban csodálatos módon minden házat hasonló zöld ággal jelölt meg egy jótét lélek, meghiúsítva ezzel a gonoszok tervét. Mások szerint Jakab és Fülöp mártírhalála fához kapcsolódik, de mindenképpen a két vértanú apostol névünnepéhez (május 1.) fűződik az ősidőktől fogva ismert májusfaállítás hagyománya. Meggondolandó, hogy Jézus első követői halászok voltak, akik nemcsak a Genezáret-tó halaira, de a jámbor lelkekre is kivetették a hálójukat – és talán ezen a hosszú úton juthatunk el a kis Balaton-parti faluba, Révfülöpre, amely az egyik apostol nevét viseli.
Oklevélben 1211-ben említik először Fülöp falut a tihanyi bencés apátság birtokainak határleírásában. Ekkor már minden bizonnyal megvolt plébániatemploma, amelynek megmaradt falait a mai Kővágóörs–Révfülöp vasútállomás közvetlen közelében, a sínektől a tó felé eső kis térségen találjuk. Az 1962-ben feltárt és konzervált templom egyhajós, keleten négyzet alaprajzú szentéllyel, amelynek déli oldalához szintén négyszögű sekrestye kapcsolódik. Az épület teljes belső hossza 13 méter, amelyből kilenc jut a hajóra és négy méter a szentélyre. A nyugati oromzat és a diadalív fölötti harántfal magasan áll, mutatva az egykori tető hajlatát; az erős mészhabarcsba rakott, közelben bányászott vörös homokkőből épült, méteres vastagságú hosszfalak pedig pontosan jelzik az épület eredeti arányait. A hajó fala már nem éri el az ablakok vonalát, a déli oldalon csupán egy egyenes szemöldökű bejárat kerete látható, azonban a nyugati homlokfal tengelyében megmaradt egy rendkívül szépen szerkesztett és faragott, félköríves, vörös kő bélletű kapuzat. Formája egyértelműen a XIII. századra datálja a műemlékként védett romot, amelyet két esztendeje, a millennium alkalmából újból restaurálták.
Szent Fülöp apostol nevét a templomon és a török időkben elnéptelenedett településen kívül a tópart fölé magasodó Fülöp-hegy is viseli. A 277 méteres csúcsról tágas kilátás nyílik a Balaton nyugati medencéjére: balra a Tihanyi-félsziget, szemközt Boglár kettős hegyének kontúrja rajzolódik ki. Az északi partnak e pontja ősidőktől fogva megbízható átkelőhely a déli partra. A tófenék fokozatosan mélyül, a talaj kemény, kavicsos iszap, a hegytetőről szemmel követhető az időjárás változása és a vízi járművek mozgása. Révfülöp és Balatonboglár között menetrendszerűen közlekednek az átkelőhajók késő tavasztól kora őszig.

 Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Gazdaság (660) Egészség (50) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mozi világ (440) Autómánia (61) Nagyvilág (1456) Heti lámpás (255) Tereb (138) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5471) Jobbegyenes (2085) Történelem (14) Életmód (1) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>