Ma 2023 december 11. Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
3da941c157db318881ea689226f7e708.jpg

A galgóci Szentlélek-ispotály

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Galgóc 24 ezer lakosú város a Vág bal partján (szlovák neve: Hlohovec). Honfoglalás előtti várát – amely egykor a markomannok földjét védte a hunoktól – Anonymus Colgoucként írja le Árpád vezéreinek Nyitra elleni hadjáratánál. (Huba, Kadocsa és Zovárd harcosainak emlékét egy különösen szép, pálmalevél díszítésű ezüst tarsolylemez is őrzi a Nemzeti Múzeumban.) A hely 1113-ban Golgouz formában szerepel oklevélben, ekkoriban Szolgagyőr néven is ismerték a folyó fölé emelkedő, királyi fegyveres szolgák által őrzött, gyűrű alakú sánccal megerősített földvárát. Az erődítmény a XIII. század végéig ispánsági székhely volt, a mellette kialakult település régi német neve – a tatárjárás után behívott szabadalmas szászok révén –: Freistadtl. Csák Máté a XIV. század elején Galgócot is birodalmához csatolta, bukása után a korona visszavette, de a következő évszázadban újra főúri birtok. 1456-ban Újlaky Miklósé, a família kihaltával (1613) a Thurzó-család szerezte meg. Tőlük a Forgáchok tulajdonába került, végül a Rákóczi-szabadságharc után Erdődy Györgyé lett, ő építtette 1715-ben a várhegyen ma is látható tekintélyes barokk kastélyt.
A város tágas, szabályos piacterét néhány csinos ház keretezi, ami azért megbecsülendő, mert Galgócot az utóbbi évtizedek nem kímélték. Vasúti csomópont lévén jókora angol–amerikai bombázásokban volt része 1944–45-ben, de még annál is nagyobb rombolással járt a szocialistának nevezett városfejlődés. A főtér körül csak mutatóban maradt pár régi épület, az egykori Hóstát ma panellakónegyed. Egyetlen építészeti értéke, a középkori ispotály is csak véletlenül élte túl a buldózeres „rendezést”, és jó húsz évig romladozva várta sorsa jobbra fordultát. Renoválására végre tavaly sor került.
A régi idők egészségyügyi és higiéniai intézménye az ispotály volt. Középkori városokban mindig az alvégen, a folyó vagy patak távozó szakasza mentén található a betegápolás vízigénye, illetve a járvány elkerülése miatt. A szerzetesrendek mellett a földesurak, de maguk a városok is építettek és fenntartottak „hospitálokat”, amelyek szállásként is szolgáltak. Az újkori nagy kórházak építésekor fölöslegessé vált beteghajlékokat lebontották, ezért különösen értékes a szerencsésen megmaradt galgóci Szentlélek-ispotály. Emellett szinte tisztán megőrizte gótikus formáját. Az eredetileg lejtős utcasorba épült, két tagból álló kórház szárnyai enyhén megtörve kapcsolódnak egymáshoz. A szép arányú, kolostorra emlékeztető ikerépületek egyike volt a kórterem, a másikban a felcser és a betegápolók laktak. Itt volt a konyha és a kápolna, utóbbiban a segítőszentek közbenjárásáért fohászkodtak a páciensek gyógyulása érdekében.
Az 1990-es évekig raktárként szolgált épület falainak kutatásakor előkerültek a csúcsíves, mérműves ablakok, gótikus ajtók és más faragott részletek abban a formában, amelyikben 1349 és 1365 között Nagy Lajos király főemberének, Hédervári Kont Istvánnak, a város akkori kegyurának parancsára megépítették az ispotályt.
Közel esik ide Nagyszombat pompás műemlék városa, az uralkodó egykori kedvenc tartózkodási helye; a galgóci főtéren álló hatalmas Szent Mihály-plébániatemplom – különösen nyugati díszkapuja a négy evangélista pompás gót baldachinszobraival –; a mellette álló nyolcszögletű Szent Anna-kápolna; a Szent Ferenc-rendiek egykori kolostora, valamint a várkápolna gyönyörű Betlehem-szoborcsoportja – mind-mind az Anjou-kori Magyarország gazdagságát idézi a huszadik század e szomorúan szegényes díszletei között.

 Ludwig Emil, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Flag gondolja (34) Szépségápolás (15) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (694) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Jobbegyenes (2724) Mozaik (83) Politika (1581) Heti lámpás (282) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Sport (729) Autómánia (61) Mozi világ (440) Történelem (16) Mondom a magamét (7267) Tereb (146) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>