Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
c6dbcde6c77880194cc1f267d31cb006.jpg

Vox Populi - Schmitt Pál disszertációjáról

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Schmitt Pál doktori disszertációjával illetve az ezzel kapcsolatos kanosszajárással kapcsolatban lenne néhány megjegyzésem és megállapításom, amire szeretném felhívni a figyelmet.

Miről is van szó tulajdonképpen. Schmitt Pál köztársasági elnök úr 1992-ben (akkor még nem volt köztársasági elnök), a Testnevelési Egyetemen "Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése" címmel adta le disszertációját, melyet ötfős bizottság előtt védett meg és summa cum laude minősítéssel kapta meg a kisdoktori címet. Az államfő doktori értekezése idézi egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegét. A HVG botrányt robbantott ki a disszertációról szóló cikkével, amikor felvetette a plágium gyanúját.

Furcsa kérdés merült fel bennem az ügy kapcsán. Hogyan derült ez ki? Miért éppen most? Milyen körülmények között? Ki az, aki ezt kiderítette? Miért nem nevezi meg magát? Ki fizette és mennyit kapott ezért? Kik vannak e mögött? Kinek, kiknek az érdeke, hogy bemocskoljanak egy köztiszteletben álló embert?

Nézzük csak Schmitt Pál önéletrajzát:

Személyes adatok
Születési hely, idő: Budapest, 1942. május 13.
Családi állapot: nős, felesége Schmittné Makray Katalin
Három gyermek apja

Tanulmányok
Címzetes egyetemi tanár (1994)
Doktori cím Testnevelési Egyetem (1992)
Okleveles közgazdász, Közgazdaságtudományi Egyetem (1965)

Nyelvtudás
Angol, német, francia, spanyol, orosz

Sportolói múlt
Kétszeres olimpiai bajnok (párbajtőr csapat 1968, 1972)
Kétszeres világbajnok (1970, 1971)

Politikai tevékenység
A Magyar Köztársaság Parlamentjének elnöke (2010. május 14. - 2010. augusztus 5.)
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke (2003 - 2007)
Az Európai Parlament alelnöke (2009. július 14. - 2010. május 14.)
Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának alelnöke (2004 - 2010)
Az Európai Parlament Küldöttségi Elnökök Értekezletének tagja (2004 - 2010)
Az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnöke (2004 - 2010)
Az Európai Parlament Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének póttagja (2004 - 2010)
Civil tevékenység
Magyar Köztársaság nagykövete Svájcban (1999 - 2002)
Magyar Köztársaság nagykövete Madridban (1993 -1997)
Népstadion és Intézményei, főigazgató (1981 - 1983)
Hungarhotels Szálloda és Vendéglátóipari Vállalat (1965 - 1981)

Sportvezetői tevékenység
Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (1990 - 2010. augusztus 4.)
Magyar Sporttanács társelnöke (1997- )
Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke (1995 - 1999)
Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnöke (1999 - 2007)
NOB végrehajtó bizottság tagja (1991 - 1999)
NOB sportolói bizottság alelnöke (1984 - 1988)
NOB környezetvédelmi bizottság elnöke (1995 - )
OTSH alelnök - MOB főtitkár (1983 - 1988)
NOB tag (1983 - )

Kitüntetések
Japán Szent Hagyaték Arany-Ezüst Csillagja, 1998
Spanyol Katolikus Izabella Nagykereszt, 1997
Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt, 1992

Hát, a fenti önéletrajz sok érdekességet tartalmaz. Schmitt Pál 5 nyelven beszél. 8 éven keresztül látta el Magyarország nagyköveti teendőit Svájcban, majd Spanyolországban. Nagyköveti munkáját Madrid a Spanyol Katolikus Izabella Nagykereszttel ismerte el,

Az Európai Parlament alelnöke, Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának alelnöke, Az Európai Parlament Küldöttségi Elnökök Értekezletének tagja, Az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnöke, Az Európai Parlament Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének póttagja. A sporttal kapcsolatos karrierjéről nem is beszélve.

Ennyi adat bőven elegendő bizonyos következtetések levonásához. Talán a legfontosabb, ha egy ember ennyi tisztséget és funkciót lelkiismeretesen és elismerten el tudott, el tud látni, annak nincs szüksége további bizonyításra az alkalmasságát illetően.

Azok, akik megválasztották, illetve megbízták Schmitt Pál urat ezekkel a funkciókkal mindannyian tévedtek? Nem voltak elég körültekintőek? Pl. az Európai Parlamentben ülők sem? Sőt ha nem tévedek az MSZP-s Horn-kormány idején látta el a spanyol nagyköveti teendőket. Ők is tévedtek? Ők sem ismerték el? Hm… hm...

Miután ez az ember bizonyított. Most amikor államfő lett, most kell bemocskolni, belerúgni és megszégyeníteni, azért mert a diplomamunkájában idézett egy másik szerzőtől?

Ezzel most létrehoztak egy helyzetet, és amikor közelebbről elfogulatlanul megvizsgáljuk, kiderül, hogy ez egy felfújt léggömb. Belül üres. Sajna a magyar valósághoz ez is hozzátartozik. Hozzátartozik az, pl., hogy diplomamunkákban idézünk másoktól, hozzátartozik az is, hogy az egyik politikus a másikat szemrebbenés nélkül hazugnak minősíthet minden következmény nélkül. Sőt annak sincs semmilyen következménye, ha egy magas beosztású állami tisztviselő önmaga elismeri, hogy hazudott. Ezekre a dolgokra nincsenek szabályok? Nincs szabály arra nézve, hogy egy disszertáció honnan és mennyit idézhet. Vagy van? Még ki sem derültek igazán a tények, már mindenhonnan plágiumról beszéltek. Azért kíváncsi lennék rá, hogy hogyan derítették ki, hogy az államfő doktori értekezése idézi egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegét? Hangsúlyozom, bolgár sportkutatóról van szó. Ja, lehet, hogy magából a disszertációból? Magyarán a disszertáció maga jelöli meg a forrását. Ha tényleg így van, akkor az nem plágium, hanem csak egy idézet.

Tegyük a szívünkre a kezünket. Hány és hány diplomamunka hemzseg az idézetektől? Hány és hány diplomamunkát találnánk, amely most nem felelne meg a mai elvárásoknak? Elnézést, de 20 év eltelt!!! 20 év után valakitől számon kérni, hogy a 20 évvel ezelőtti disszertációjában esetleg nem ott, ahol kell, vagy nem pontosan jelölte meg a forrásait, azt plágiumnak kikiáltani nevetséges és szégyen. Nem a szerzőre, hanem a kritizálókra.

Ez a magyarok baja igazán. Van egy ember, aki bizony érdemeket szerzett ránk, magyarokra nézve. Pályafutása irigylésre méltó. És vannak magyarok, akik ezt nem becsülik meg, az eredményeit semmibe veszik, sőt szinte boszorkányüldözésnek vetik alá. Ezeket az embereket nem érdekli, hogy ennek azért káros következményei is, lehetnek még az országra nézve is Ezeket az embereket, csak egy dolog érdekli, a saját politikai ambíciójuk. Ha ennek az ára egy ember, Magyarország első embere még az sem számít. Az sem számít, hogy ez az ember egy intézményt képvisel, egy jelkép, országunk jelképe. Könyörgöm mi ma a legfontosabb? Az, hogy valakiknek a politikai ambíciói érvényesüljenek, vagy az, hogy egy ország megítélését pozitívan befolyásoljuk azzal, hogy tiszteletben tartjuk- politikai meggyőződéstől függetlenül- a jelképeinket, a jelképeinket megtestesítő, embereket?

Én nem vagyok politikus, nem tartozom egyik párthoz sem, de szégyenkezem. Szégyellem magam. Szégyellem, hogy politikusaink ilyen megalázó, emberi méltóságot félresöprő, és országunkat gyalázó, helyzeteket teremtenek.

Pedig ha tisztán játszanának, közös erőfeszítéssel, milyen ragyogó eredményeket tudna elérni ez az ország.  

Kérem a politikusainkat párt és világnézeti különbségekre való tekintet nélkül, hogy gondolkozzanak, jól gondolják meg, hogy mikor, milyen kijelentéseket tesznek. Az önök feladata, munkája nagyon szép és felelősségteljes. Megnyilvánulásaikban, nyilatkozataikban a képviselet a kötelességük. Az országot, embertársaikat, minket képviselnek.

Köszönöm a kitüntető figyelmet.

demokrata.hu -  Tóth Péter

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (702) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7501) Jobbegyenes (2778) Tv fotel (65) Heti lámpás (310) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Politika (1582) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Kultúra (6) Történelem (17) Életmód (1) Tereb (146) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>