Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
34c9f9b97616d4529edc6846a8b75e8a.jpg

Védjük meg a demokráciát

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nyolc évig voltak hatalmon, eszükbe sem jutott az ingyen ebéd és az ingyenes felsőoktatás. Több pénzt az embereknek – írta óriásplakátra a szélsőség bő évtizeddel ezelőtt. A populizmusnak ez a teljesen kiüresedett formája hatásos volt.

Akkor. Most ingyen ebéddel paliznák be a nyugdíjasokat és a gyerekeket.

Múltba révedő kombináció.

Nyolc évig voltak hatalmon, eszükbe sem jutott az ingyen ebéd és az ingyenes felsőoktatás. Sőt, milliókat pumpáltak egy szélsőséges szociológusba, hogy „elemezze” a gyermekszegénységet. Ahelyett, hogy élelemre költötték volna.

A liberális ortodoxia figuráit pénzelték.

Szemmel láthatólag eszük ágában sincs visszatérni a demokratikus főáramba. Az úgynevezett baloldalt ajánlják a társadalomnak, az ósdi ideológiai messianizmust tovább erőltetve. Ők, a bankok lefizetettjei, és politikai kijárói.

A hatalmi elit és az üzleti oligarchia szimbiózisa.

Az ideológiai importőr pártot már kiselejtezte a társadalom: ők titkon szerveződve – nem csak jelképesen – páholyból nézik a valóságot. Vakolnak és ötleteket adnak, hogyan démonizálja a demokratákat a populista szélsőség.

Megmaradt köztük a párközi kohézió.

A közösen vallott értékek: a korrupció, a dezinformálás, a társadalmi rombolás. Híveiket a politikai fanatizmus jellemzi, ez a tömeg azonban egyre kisebb. A törzsi lojalitás nagy öregjei fogynak. Az okosabb fiatalokra pedig kevésbé hatnak a messianisztikus önbizalom-kitörések.

A kamera, a képernyő nemcsak bemutat. Leleplez is.

Csak aberráció volt a négyévi hazugságvész – próbálja sugallni hallgatólagos elhatárolódással az egykori államtitkár, aki tapsolt Őszödön akkori mesterének. Most ebédjegyekkel toborzott közönségének el tudja adni a populista nacionalizmust.

De népi háború aligha indítható pont a demokraták ellen.

A külföldről vezérelt populistamozgalom kontraproduktív lehet. Internetről nem érzékelheti az itteni valóságot a felbérelt nagy vezér. A nyugati hivatkozások pedig egyre inkább az univerzalizmus sztálini kilengéseit idézik fel.

Csökött haladásellenességük már-már vallási fundamentalizmus.

Választási koalícióba maguk mellé édesgették a domesztikált SZDSZ-t. Csakhogy még túl kevés idő telt el ahhoz, hogy a választók elfeledjék az apartheid gyakorlat hosszú éveit. És ha az arcok mások is, a stílus kísértetiesen hasonló.

Nincsenek körülöttük erkölcsi fogódzók.

Ez őket nem zavarja, de célközönségük érzékeli a deficitet. Senki nem szeretné, hogy egy politikusi kompánia megint hatalmi posztról végig hazudjon másfél-két évet. Tudják, hogy amit mondanak, az nem igaz.

Demokrácia helyett korrupció.

Ez az, amire hajtanak. Rájuk nem gyakorolnak vonzerőt az univerzális demokratikus formák. Az élősködés annál inkább. Élvezik a populista nagyotmondást. Rákapcsoltak az ígéretversenyre.

Az ingyen sört is bevezetnék.

A demokratikus életstílus vonzereje azonban a társadalom nagyobb részére hat. Ezért a többség csak legyint a populistákra. Mégis: a korrupció bősz fanatikusai szennyezni tudják a köztársaság mindennapjait. Kergessük el a közéletből a populistákat.

Védjük meg a demokráciát. 

Kovács G. Tibor - gondola.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7546) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Sport (729) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Szépségápolás (15) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (705) Flag gondolja (36) Életmód (1) Tereb (146) Jobbegyenes (2788) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Történelem (18) Kultúra (7) Egészség (50) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>