Ma 2024 június 18. Arnold, Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.
1db66fbbe57f20db29350175f1d844f5.jpg

Térden állva

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Úgy tűnik, a világ eldöntötte, hogy térdre kényszeríti a kis Magyarországot. Az Egyesült Államok – bár senki sem kérte rá – lassan új magyar alkotmányt írna, a demokráciáért folytatott harcban lemaradni semmiképp sem akaró Európai Uniónak pedig már az is szúrja a szemét, hogy a nemzeti bank vezetőinek az alkotmányra kell esküt tenniük.

Ehhez ugyan nem sok köze van, az európaiakat egyesítő elveket azonban joggal kérheti számon tagállamain. A belépéskor ugyanis erre mindenki kötelezte magát. Ha valakinek valami nem tetszik, egy kulturált közösségben megbeszélik. Most erről van szó.

Az Európai Bizottság három kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen. Ezek egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másik a bírói tevékenység felső korhatárát érinti, a harmadikat pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályozás miatt indították. Ilyen eljárás százszámra folyik az unióban.

Ez a helyzet semmiképpen sem jó, de anélkül, hogy relativizálnánk a problémát, szögezzük le, hogy a világnak ezzel koránt sincs vége. Sőt, ezután tisztulhat csak a kép, hiszen az Európai Unió és Magyarország közötti, eddig alapvetően politikai jellegű vita végre jogi mederbe terelődik. Ebben a párbeszédben nem lehet napirendi pont, hogy jó-e, ha Magyarországon egy párt kétharmados többséggel bír, s az sem, ki legyen az ország miniszterelnöke. Itt már a jogászoké a terep, s ha ők úgy látják, hogy sérülnek az európai értékek, azt önkritikusan el kell fogadni. A jegybankról szóló törvény esetében feltehetőleg így lesz, feltéve, ha nem az eskü kérdése a fő adu az unió kezében. Azt viszont aligha szabhatja meg Brüsszel, hogy mikor menjenek nyugdíjba a bírók. Jogi érvek sem nagyon vannak e kérdésben, arról nem beszélve, hogy talán figyelembe kellene venni a rendszerváltás után e régióban kialakult helyzetet is.

Ez technikai, nem pedig érzelmi kérdés. S ezt nemcsak az Orbán-kormányt néha megalapozottan, de mindenképpen aránytalanul és indulatoktól fűtötten bírálóknak, hanem az egész vitában kizárólag Magyarország elleni támadást látóknak is figyelembe kell venniük. A nagy átalakítás hevében néhány törvény kidolgozására bizony több időt kellett volna szánni, s éppen a kétharmados felhatalmazás birtokában nem ártott volna esetleg nagyobb önmegtartóztatás sem, ám azzal nem lehet mit kezdeni, hogy az európai kritikusok egy része alapvetően a jobboldal győzelmével nincs kibékülve. Azt sem lehet felróni egy kormánynak, ha egy különleges helyzetből nem szokványos, ha úgy tetszik, unortodox módon próbál kievickélni. Az már jóval inkább elvárható, hogy ezeket a lépéseket az európai közösségben a partnerekkel megértesse, s adott esetben képes legyen váltani is. Például, ha a külső körülmények másképp alakulnak, mint azt korábban vártuk.

A kölcsönös szemrehányások sorát még folytathatnánk, száz szónak is egy azonban a vége, az Európai Unió jelenleg nem bízik Magyarországban. Nem bízik abban, hogy kilábal a mély gazdasági válságból, s megkérdőjelezi demokratikus elkötelezettségét is. Ezen megsértődni lehet, de jobb kibeszélni a fenntartásokat. Arról nem is szólva, hogy a durcáskodásra most tényleg nincs idő. Az ország nincs abban a helyzetben, hogy most elvonuljon, s magában dúljon-fúljon. Magyarország sarokba szorítása, térdre kényszerítése és látványos elfenekelése az Európai Uniónak sem lehet érdeke. A magyar kormány túlhevült megleckéztetéséből Európa kedvence, a hazai balliberális oldal semmit sem profitált. E kioktató hangnem ugyanis – már most látjuk – csakis az uniós zászlókat égető szélsőségesek malmára hajtja a vizet. Uraim, ezt akarják?!

Stier Gábor  -mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Politika (1582) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Jobbegyenes (2815) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Autómánia (61) Belföld (11) Nézőpont (1) Heti lámpás (319) Gasztronómia (539) Sport (729) Mozi világ (440) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7657) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>