Ma 2024 július 27. Olga, Liliána napja van. Holnap Szabolcs napja lesz.
17d3a694753f67b9d49d8735ba9a2108.jpg

ByeAlex unortodoxiája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

ByeAlex visszavágott. Azaz nem is ő, inkább Európa, "aki" szépen rátartott a hazai kritikusok rúgó lábára. A magyar versenyző a tizedik helyet szerezte meg az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon. Ami több mint tisztes eredmény. Különösen annak tükrében, hogy sokan még a selejtezőbeli indulás jogát is elvitatták tőle.

Mi tagadás, ByeAlex nem Freddie Mercury-klón, hangja legfeljebb egy iskolai vegyes kórusba nyújt belépőt. De az sem vitatható, hogy Malmőbe vitt dala nem a "Térden állva jövök hozzád" lendületű fesztiválnóta. Sőt! Annak épp az ellentéte.

Mi, magyarok - félredobva a globális receptet - 2013-ban egy fordított Adriano Celentanót (vagy Karel Gottot) neveztünk a versenyre. Kockáztattunk. És nemcsak figyelmet, de tetszést is nyertünk.

A németek például tökéletes elégedettségüket fejezték ki ("lovely Hungarian song") a maximálisan adható 12 pontjukkal, de Finnország, Svájc is bőkezűen mért ByeAlexnek. A könnyűzenei világ igazán jó helyei közül számosan nyilvánították ki rokonszenvüket, noha Magyarország kormányát még mindig az az Orbán Viktor vezeti, akire némelyek a tavalyi kudarcot szerették volna rátestálni...

A Kedvesem című produkció egyszerűségével hathatott, ahogy a vele szinkronban lévő előadó is. A dal belülről fakadt, őszintén szólt, minden manír nélkül, ami meghökkenthette a mondanivaló hiányát vagy hamisságát jól bevált effektekkel, látványelemekkel, kommunikációs trükkökkel elrejtő világot.

Egy fiatalember odaállt, magát vállalva, saját nyelvén mesélt valami számára fontosról. És hiába a nyelvi akadály, hiába az előadói képesség korlátozottsága, mások is tökéletesen megértették.

A kommerszek versenyében hatott ByeAlex szokatlansága, unortodoxiája. És ez annál megnyugtatóbb, mert a Kedvesemet a magyar közönség szavazatai hozták helyzetbe, juttatták ki Malmőbe. Ezért aztán közös teljesítmény.

Hogy miért nem tarolt a dal? Talán mert csak különleges volt, de nem rendkívüli. Talán mert a tömegre gyúró fogyasztói világban még sokan ragaszkodnak a megszokott sémákhoz. Talán mert a szavazásoknál a történelmi elköteleződések, illetve ellenszenvek is moderálnak, és mi, magyarok a finneken és az észteken kívül másokra nem számíthatunk... Nincs min csodálkozni. Megdöbbentőnek egyedül az tűnt fel, hogy míg tavaly Szlovákiából nem érkezett támogatás a magyar versenyzőnek (és az ottani szavazatok manipulációjáról szóltak a hírek), addig idén az a Románia hagyta árva pont nélkül ByeAlexet, amelynek másfél milliós magyarsága eddig mindig adakozó volt. És kötve hiszem, hogy a magyarokon múlt...

A siker így is szép. Biztatást adó.

Egy semmiből induló, tehetséges, fiatal versenyző egy tiszta hazai versenyen ismeretlenül is tudott győzni, majd meghódította Európa szívét.

Ha komolyan vesszük a történet üzenetét és követjük, meglehet, sikeresebb és boldogabb országban lesz részünk.

"Egy nagy ejnye azért jár ByeAlexnek, aki tegnap este annyira hamisan énekelt, hogy reggel a botfülű szomszédom is a fejét fogva kommentálta az amúgy sem túl színvonalas felhozatal magyar versenyzőjének produkcióját. [...] A Kedvesem című dal egyébként kilóg a sorból, igazi felüdülés a kamu-népzenei elemekkel tarkított, nagy ívű sablonslágerek mezőnyében."
(M. M., ]]>www.magyarhirlap.hu]]>, május 17.)

"Mégis hány pontot kaptunk a summéroktól, kérdem én? Na, ennyit a nagy nyelvrokonság-vitáról."
(Szabó Zoltán, Index, május 18.)

"Szükség lehet itthon egy komolyabb vérátömlesztésre, mert lassan a kutya se kíváncsi a következő Tóth Gabira vagy a Palcsó Tomikra és a Vastag Csabákra."
(]]>www.langologitarok.hu]]>, május 18.)

"ByeAlex nagy népszerűségnek örvend a svédek körében, nemcsak a Kedvesem című daláért rajonganak az Eurovíziós Dalfesztiválra látogatók, de sapkájával és szemüvegével is divatot teremtett."
(]]>www.hirado.hu]]>, május 18.)

"Aztamindenitneki!!! Alex a 10.!! Gratulaaa:)))))) Akinek eddig nem tetszett, hallgassa meg kicsit büszkébb füllel:)"
(Wolf Kati a Facebook-oldalán, május 19.)

"Látom, többeket aggaszt a kérdés, hogy miért nem jött pont Erdélyből? Minket is meglepett, és mi is technikai problémára gyanakodtunk. Higgyétek el, semmiben nem befolyásoló, hiszen az eredménynek így is örülünk, Erdélyt szeretjük, és én tudom a legjobban, hogy mennyi levelet és szeretetet kaptam onnan."
(ByeAlex a Facebook-oldalán, május 19.)


"Az történt, hogy a Romániában élő magyarok is a magyar köztévé 1-es csatornáját nézték, miközben a román közvetítésből kellett volna megtudniuk, miként kell szavazniuk Romániából. Erre viszont senki sem hívta fel a figyelmüket a magyar köztévében."
(ByeAlex, Heti Válasz, május 23.)

Borókai Gábor - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2825) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7737) Belföld (11) Tereb (146) Autómánia (61) Politika (1582) Nézőpont (1) Történelem (18) Gazdaság (713) Mozaik (83) Vetítő (30) Heti lámpás (322) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Sport (729) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Életmód (1) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>