Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
0c4c0ac61de8e80b4bf504283d02b12e.jpg

Négymillió

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tízezer fő híján ennyien dolgoznak ma Magyarországon, ami huszonegy éves rekordot jelent a foglalkoztatottságban.

A tegnap megjelent, kedvező statisztikai adatsor elsősorban a két évvel ezelőtt meghirdetett ]]>munkahelyvédelmi akcióterv]]> sikere, amely 700 ezer főnek segített, hogy megtarthassa állását. Törvényszerű, hogy minden válság után a kilábalás legutolsó jele a munkanélküliség csökkenése, ez következik be most nálunk is. Ha megnézzük a korábbi válságokat, látható, hogy az 1929–33-as krízis után is csak tíz évvel sikerült elérni a válság előtti munkanélküliségi szintet, ennyi idő kellett ahhoz, hogy a gazdaság bepótolhassa az elveszett munkahelyek számát.

Hazánkban a növekedési fordulat idén végre megtörtént, és már a ]]>2008 előtti szintet is meghaladja]]> a foglalkoztatási mutató, ám a statisztikák két súlyos problémára is rávilágítanak. Az egyik, hogy a rendszerváltással hirtelen elveszett egymillió munkahelyet szinte lehetetlen visszaszerezni, mert az ország már 2008 előtt is szerkezeti válságban volt. 1990-ben még háromszázalékos volt a munkanélküliség, és hetven százalék feletti a foglalkoztatottak aránya.

A szocialista nagyvállalatoknál csak papíron létező munkára bejelentett, alacsony képesítésű, úgynevezett vattaembereknek azóta sem sikerült integrálódniuk a kapitalista munkaerőpiacon.

A mai munkanélküliek több mint fele egy éve vagy annál régebben keres munkát, zömük még általános iskolai végzettséggel sem rendelkezik. Többek között nekik szól a ]]>télre meghirdetett közmunkaprogram]]>, amelyben a 200 ezer részt vevő jelentős része „alapkompetencia-képzésben vesz részt, illetve a hetedik és a nyolcadik osztály elvégzéséhez próbálják őket felzárkóztatni”. 23 évvel a rendszerváltás után! A közfoglalkoztatás havonta átlagosan 110 ezer főnek biztosít munkát, a mostani munkahelyszám-emelkedésnek tehát csak egy része fűződik az államhoz, az új munkahelyek másik részét, csaknem százezret a versenyszféra ad. A másik nagy tanulság, hogy az ország területileg is megosztott, és a leszakadt rétegek felzárkóztatása egyre nagyobb feladat. A szegényebb régiókban az államnak sokkal nagyobb arányban kell támogatnia közmunkával a munkanélkülieket: míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj Zemplén megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig az ország északnyugati részében ez az arány csak tíz a kettőhöz.

De a lassú kilábalás legfőbb oka, hogy Magyarországon ma még mindig nagyon gyenge lábakon áll a hagyományos értelemben vett középvállalati szektor, amely beszállítási lehetőséget adhatna a honi kisebb cégeknek. A rendszerváltás után kialakult a külföldi nagyvállalatokból és a magyar kisvállalatokból álló torz, duális gazdasági szerkezet. Az előbbi sok külföldi befektetéssel kevés munkahelyet teremtett, az itt megtermelt profitot zömében hazaviszi, és a lehető legkevesebb magyar beszállítóval dolgoztat. A másik alig kap hitelt a bankoktól, napi forgóeszköz-problémákkal küszködik, de a foglalkoztatottak közel kétharmadának ad munkát.

A következő fejlesztési terv ezen az aránytalanságon javítana ezermilliárd forintot elkülönítve munkahelyteremtésre. Ma azonban a kis- és középvállalatoknak még szinte kizárólag a jegybank élénkítő programja adhat megfizethető, új forrást beruházásra, fejlesztésre. Az összesen 2750 milliárd forintos (!) friss tőkeinjekciót kamatmentesen kapják a bankok, hogy legfeljebb kétszázalékos kamaton hazai kis- és középvállalatoknak helyezzék ki. Új munkahelyeket ugyanis csak ez a szektor lesz képes a jövőben létrehozni. Mert magunkra vagyunk utalva, és mert a külföldi működő tőke neoliberálisok által szajkózott lufija már rég kipukkadt.

Szabó Anna - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tereb (146) Kultúra (6) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (310) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Gazdaság (702) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Történelem (17) Politika (1582) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7501) Autómánia (61) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>