Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
3d6ec0b62c5718a33ac9193b649b0612.jpg

Szókimondó - Szíj Rezső és az anyanyelv

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Csodálta a magyar nyelv páratlan gazdagságát. Hajlékonyságát. A görög hexametertől a nyugat-európai jambusig minden versformára alkalmas voltát. Ami nem mondható el a legtöbb nyugati nyelvről.

A legfőbb értéknek azonban nyelvünk elképesztően logikus szellemét, hihetetlenül pontos kifejező formarendjét és a legősibb időkre visszavezethető hangutánzó, hangfestő, hangulatérzékeltető szókészletének egyedülálló változatosságát tartotta, de sohasem becsült le más nyelveket.

Egyetemistaként tudtam meg, hogy a francia ötezer olyan tengerészeti műszót ismer, amely sok más nyelvből hiányzik. Meddő nyelvi viták helyett a mi nyelvészeink is készíthetnének olyan statisztikákat – mondta –, amelyben a magyar szókincs sajátosságait gyűjtenék össze.

Persze, lehet, hogy van ilyen, csak mi nem tudtunk róla. Jókai káprázatos szinonima-gyűjteményét ismertük.

Fájlalta, hogy a rádió, a televízió és a hivatal elszegényíti nyelvünk logikáját. Ami nemcsak nyelvi vétek, hanem gondolkodásbeli bűn is. A nyelvpusztító emberféreg föl sem fogja, hogy hülyeséget beszél, amikor azt nehezményezi, hogy a „Károk /vagy a romok/ helyreállítása még nem történt meg”, mert ez azt jelenti, hogy a már egyszer romjaiból fölépített házat, hidat ismét romosítani kellene. Az idejében vagy a jó időben érkezett helyett időben érkezettet mond, ami logikai abszurdum, hiszen csak időben és térben lehet érkezni valahová. Vagyis az időben henye megjelölés, az angol „in time” beszivárgott nyelvrontása.

A magyarban sokféle állítmány ismeretes és egyik üldözése sem indokolt. De a metróban azt hallani: „őrizzék meg a jegyeket, mert a bejáratnál jegyellenőrzés történik”, vagy a „rómaiak a brokkolit már előszeretettel alkalmazták étrendjükön”, nemcsak tartalmilag gyügye, hanem csúnya is stilisztikailag.

A szavaknak a közvélekedésre ható hangulatuk van. „Terhesgondozóról”, „terhes” anyukáról beszélni „gyermekellenesség” – a várandós, az áldott állapotban optimista és pozitív hangulatú jelzők helyett. A gyermekáldás öröm, remény, ezt kell kifejezni a szavaknak.

Minden nyelvet érnek idegen hatások. A magyar is sok évezred alatt alakult ki, de csak belső logikája szerint olvasztott magába idegen elemeket. Ezért szélsőséges „purifikálásnak”, nyelvtisztításnak nem volt híve. A germanizmus testidegen nyelvünkben, de a latin furamód nem. Egyfelől azért, mert a független magyar királyság egyik hivatalos nyelve volt évszázadokig, másfelől mert a németesítő törekvések ellen védte a magyar nyelvet egészen a XIX. század közepéig.

A latin szó ma is sokszor használható a magyar megfelelő szinonimájaként. Persze, az újabban kórosan gyakorian használt projekt szónak semmi köze ehhez. Elképedtem, amikor az egyik keresztény egyház püspöke azt mondta húsvéti prédikációjában, hogy a „Teremtő jól rakta össze Krisztus projektjét”! Egyfelől szentségtörés, másfelől zűrzavaros mellébeszélés. Mert a projekt merőben mást jelent már, mint hajdan az eredeti latin proiectus. Rosszabb mint a „nyílászáró szerkezet”, mert ennek van szaknyelvi értelme: gyűjtőfogalom. Ajtó, ablak, szellőzőnyílás. A projekt ködösítés.

Értem én, hogy az egyházfi modernkedni akart, közelebb kerülni a mai emberhez. A korszerűsködés e fajtája azonban buggyantott agyra vall. Védelmezte az anyanyelv sokszínű hangzását. Dunántúli volt, de szerette őző nyelvjárásra emlékeztető beszédem, amit szerinte a pesti eee-zés már kissé megrontott.

Könyvkiadóként átírta szerzői szövegeit, a zárt e-ket ö-re, fel helyett föl, csend helyett csönd, de attól tartózkodott, hogy gyerek helyett gyerököt, ember helyett embört erőszakoljon rá delikvensére. A józan mérséklet jellemezte őt a nyelvművelésben is. Ezt kívánta tőle magától értetődően anyanyelve logikája is.

Szalay Károly - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Tereb (146) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2778) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Nézőpont (1) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Sport (729) Gazdaság (702) Gasztronómia (539) Egészség (50) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Belföld (10) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Történelem (17) Heti lámpás (310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>