Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
65b4fbb49ff6f882c3d77c12feda4fd4.jpg

Sok hűhó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy éve tette fel a fejére a csörgős bohócsipkát az ellenzéki sajtó színe-virága, azóta is rázza rendületlenül. Több újság üres vagy legalábbis rendhagyó címlappal tiltakozott a tavaly év elején hatályba lépett, a pokolba kívánt régit felváltó médiatörvény és -szabályozás ellen, azt a súlyos állítást világgá kürtölve, hogy Magyarországon megszűnt a sajtószabadság.

Aztán eltelt egy, kettő, sok nap, és nem szűnt meg. Erre az volt a tiltakozók válasza, hogy az írott és internetes sajtóra vonatkozó regulák csak július elsejével lépnek életbe, mert a ravasz kormány a magyar uniós elnökség végéig el akarja kerülni az igazi botrányt. Aztán eljött július elseje, másodika…, és megint nem szűnt meg semmi.

Ezután sem nagyon érkeztek hírek a médiahatóság által kezdeményezett eljárásokról, politikai véleménynyilvánítás miatt továbbra sem ért senkit semmilyen retorzió Magyarországon. Erre is volt persze válasz: nem történt, de a törvény alapján történhetett volna. Amit csak az állíthat teljes magabiztossággal, aki nem bízik a bíróságok függetlenségében, és nem ismeri az elmúlt húsz év alkotmánybírósági, törvénykezési gyakorlatát.

Azt is felhozták, hogy a vitatott jogszabály öncenzúrára ösztönöz, ám én ennek a ballib sajtóban – Népszabadság, Népszava, HVG, Magyar Narancs, Stop.hu, Origo.hu, 168 Óra stb. – semmi jelét nem látom, ellenkezőleg, az egyre veszettebben ront rá a kormányra és az új, legitim alkotmányos rendszerre.

A sajtószabadság megszűnésének bizonyítékaként újabban úgy általában a közmédia működését, konkrétan a Híradó retusálási botrányát szokás előhozni. Ám e valóban példátlan eljárást senki sem vette védelmébe, és végül igen magas poszton lévő vezetők feje hullott a porba az ostoba és értelmetlen manipulációs kísérlet ürügyén. Onnantól kezdve viszont az is világossá vált, hogy a gördülő éhségsztrájkkal súlyosbított, kényszeressé vált tiltakozás valami egészen másról szól, legkevésbé a Lomnici-ügyről. Ami pedig a közmédia átalakítását illeti: jóérzésű ember nem örül senki elbocsátásának, ilyen esetben a politikai tisztogatás vádja óhatatlanul megjelenik, azt azonban senki sem vitathatja, hogy a pazarlóan működő közszolgálati intézmények eddig ésszerűtlenül sok embert foglalkoztattak.

Az óév végi skandalum a Klubrádió lejáró frekvenciaengedélye meghosszabbításának elutasítása. Ezzel valóban elhallgat egy harsány ellenzéki hang az éterben, csakhogy számos jel utal arra, hogy valakik úgy gondolták: egy mártír Klubrádió többet hoz a konyhára, mint egy tovább sugárzó, hiszen még az amerikai külügyminiszter is számon kérheti az elutasított pályázatot a magyar miniszterelnökhöz írt levelében.

De mindennek már egyre kevesebb köze van a médiatörvénnyel kapcsolatos korábbi zajos vitákhoz. Amely jogszabály 98 százaléka senkit sem zavar, a kereskedelmi csatornák például egész jól elvannak az új reklámszabályokkal, a társszabályozás pedig működőképesnek látszik. A sok esetben okkal kifogásolt pontok egy része a szakmai észrevételek hatására még a jogalkotás folyamatában módosult vagy kikerült a szövegből, más pontokat az Európai Bizottsággal való konzultáció után írt át a parlament. Hogy aztán decemberben slusszpoénként az egész vitatott részt kigyomlálja a médiatörvényből az Alkotmánybíróság. Azokat a passzusokat, amelyek amíg hatályban voltak, sem tiporták el a magyar sajtószabadságot, bármit is gondoljunk azokról. Egy év után a kormányoldalon is hasznos volna elgondolkodni azon, hogy a semmiért érdemes volt-e egy olyan, határokat nem ismerő küzdelmet vállalni, ami még a vitán felül kifogástalanul levezényelt magyar uniós elnökség sikerét is el tudta halványítani. Vajon nincs elég baja ennek az országnak? Valóban nem akadt elég elkerülhetetlen konfliktus e nélkül is?

mno.hu - Szerető Szabolcs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Vetítő (30) Autómánia (61) Sport (729) Kultúra (7) Mondom a magamét (7561) Életmód (1) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tereb (146) Tv fotel (65) Történelem (18) Politika (1582) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Gazdaság (706) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2793) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>