Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
7497a0b3face14825ce556269dee7d65.jpg

Sértődött kampánycsend?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Már hogy a bánatba ne lehetne tudni, hogy a közzétett videón látható aktivisták a Fideszhez tartoznak? Ráadásul az ellenzék az első perctől kezdve megengedhetetlen eszközök használatára hivatkozott. A bíróság meg neki adott igazat” – Borókai Gábor írása.

„Választási csalással vádolta meg pártját Bácsics Gyula MSZP-tag a Hír Tv Célpont című műsorában. A nagykátai választási bizottság alelnöke arról beszélt a riportban, hogy 2002-ben láncszavazással szaporították a szocialista tábort. Az első delikvens üres borítékot dobott az urnába. A kimentett cédulát »illetékes helyen« kitöltötték, s ettől kezdve a »bizonytalan szavazók« kötött mandátummal érkeztek meg. A kipreparált dokumentumot bedobták, az üreset elhozták, s átvehették érte a beígért néhány ezer forintot.

Bácsics szerint Ron Werber idomította így a szocialistákat, akik követték a mestert. S idén sem lesz másként, mert a járt utat nem akarják járatlanra cserélni. 

A történet életszagú ugyan, de igazsága dokumentálhatatlan, hiszen a szavazócédulákat már régen bedarálták. Tanúk pedig honnan lennének, amikor a választáson nyerteseknek és az állítólag lefizetetteknek egyaránt önmagukat kellene törvénysértéssel vádolni.”

Az idézett írást 2006-ban ]]>jegyeztem]]> a Heti Válaszban Bácsics kérem, hogy is kellett itt szavazni? címmel.

A történetet a bajai választás juttatta eszembe, amelyen nem a láncszavazás vádja fogalmazódott meg, csak a mozgósításé. Ám érdemes tudni, hogy mindkét technikát Ron Werber optimalizálta a magyar gyakorlatra. Nehezen érthető, hogy a mostani „Fidesz-machináció” miért taglózta le azokat a figurákat, akik 2002-ben a szocialisták kampányának szorgos kivitelezői voltak. Az MSZP-t megöröklő Mesterházy Attila éppúgy ki van akadva, ahogy a ma már DK-s Gyurcsány Ferenc vagy az Együtt-PM szövetséget erősítő Szigetvári Viktor.

Talán magukra kellene ismerniük, és akkor röstellnének megszólalni.

A bajai választásnak persze nem csak fonákja van, de színe is. A Fidesz-kommunikáció sem látszik hibátlannak. Hogy a csalást visszautasítja, és csak a kampánycsend-sértést ismeri el, a bírósági ítélet alapján helyénvaló. Nem úgy az a mondat, amely azt állítja, hogy a kampánycsendet megsértőt nem lehet azonosítani. Mert már hogy a bánatba ne lehetne tudni, hogy a közzétett videón látható aktivisták a Fideszhez tartoznak? Ráadásul az ellenzék az első perctől kezdve megengedhetetlen eszközök használatára hivatkozott. A bíróság meg neki adott igazat.

Úgy tenni, mintha a kampánysértés személytelen lenne, azaz a kampány magától sértődött volna meg, túl van a racionalitás határain. Gyengíti a Fidesz szavahihetőségét. Holott annál semmi sem lehet fontosabb a reménnyel házaló politika világában.

hetivalasz.hu - Borókai Gábor

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Vetítő (30) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Tereb (146) Sport (729) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Mondom a magamét (7546) Belföld (10) Kultúra (7) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Egészség (50) Autómánia (61) Politika (1582) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (705) Jobbegyenes (2788)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>