Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
c964322bb55035e42eb73f6a4a4f6eb4.jpg

Robban-e a Jobbik-bomba?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Úgymond „robbantani akar” a Jobbik a 2014-es választásokon, közölte tegnap a párt, és valóban volt már példa arra, hogy sikerült meglepő eredményt elérniük.

Hiszen a 2009-es európai parlamenti választások előtt néhány hónappal kevesen gondoltak arra, hogy az MSZP legkomolyabb versenytársává válnak majd a pártok népszerűségi ranglistájának második pozíciójáért.

Ennek fényében érdemes végiggondolni, hogy mi hozhatott számukra sikert akkor, és nem árt eltöprengeni azon sem, mekkora a valószínűsége annak, hogy ismét hasonló eredményt érjenek el.

A 2003-ban párttá váló Jobbik népszerűségi mutatói 2009 tavaszán kezdtek el rohamosan növekedni, a támogatói kör megerősödése tehát a baloldali kormányzatok időszakában zajlott le. Ez volt az egyik összetevő, a rendkívül sötét és komor ellenségkép, amelyet az olyan ügyek éleztek ki, mint például Medgyessy Péter D–209-es botránya, a végeláthatatlan korrupciós skandallumok, valamint a mindezt „megkoronázó” őszödi beszéd.

Ezek az „élmények” azért is voltak fontosak, mert lényegében folytonossá vált a nemzeti radikális csoportok utcai jelenléte is, ami egyfajta összetartást adott. Ez csöppet sem mellékes, mert ahhoz, hogy egy párt megizmosodjon s komoly tényezővé váljon, elengedhetetlen, hogy kialakuljon a személyi hálózata, s létszámban és aktivitásban is növekedjen, illetve erősödjön az országos tagság és az aktivisták köre.

Mindeközben a Jobbik két okból is médiafigyelmet kapott. Egyrészt nem mondhatni, hogy tagjai, csoportjai úgy jártak-keltek volna az utcákon, mint akik hímes tojásokon lépkednek, s ennek már önmagában is hírértéke van. Ez alapjában véve lehet taszító hatású is, de ne feledjük, hogy akkoriban nagyon komoly népharag irányult az utcai megmozdulások fő címzettje, a Gyurcsány-kormány ellen. Másrészt 2009-ben a médiát elárasztotta a közbiztonság hiányával kapcsolatos hírözön. Rendkívül sok durva és kirívó bűntényre, gyilkosságra derült fény (például Marian Cozma halála Veszprémben), ez tehát erősen foglalkoztatta az embereket, a Jobbiknak pedig volt egy meglehetősen radikális válasza ezzel kapcsolatban. A téma folyamatosan napirenden volt, a Jobbik válaszával pedig egy messze nem elhanyagolható sokaság még úgy is és akkor is egyetértett, ha a média hevesen bírálta a párt rendteremtő ötleteit. A fontos tehát már nem a média bírálata volt, hanem az, hogy a nemzeti radikális párt hétről hétre feltűnt a híradókban, újságokban.

A 2009-es európai parlamenti választás eredménye (14,77 százalék) további lendületet adott számukra, és a kormányzat további korrupciós ügyei is sokat segítettek a Jobbiknak, amely ekkor vitte be a köztudatba és a köznyelvbe a „politikusbűnözés” kifejezést. A lendület a parlamenti választások után is kitartott, nagyjából 2011 végéig, amikor népszerűségi mutatóikat tekintve szorosan megközelítették az MSZP-t. Azóta észlelhető ugyan némi gyengülés, de lényegében stabilizálták pozíciójukat, amit nem tudott megingatni sem a visszatérni vágyakozó MIÉP, de a még radikálisabb Magyar Hajnal sem. E stabilizálódásban minden bizonnyal szerepe van annak, hogy a parlamenti szereplés bizonyos fokú állandó médiajelenlétet biztosít a párt parlamenti frakciójának s ezen keresztül természetesen a szélesebb értelemben vett pártnak. Másrészt a Jobbik mögött már korábban kialakult internetes hálózat, amely ugyan hivatalos, formális kapcsolatokat nem ápol a párttal, azonban a személyi összefonódások és a közös ideológia mégis egy pártmédiát hozott létre. Ez lényegében alternatív hírvilágot teremtett a Jobbik híveinek, illetve biztosítja a kapcsolattartás lehetőségét is.

Ennek a stabilitásnak Vona Gáborék egyrészt örülhetnek, hiszen a lassú lemorzsolódás ellenére nagy valószínűséggel 2014-ben is parlamenti szereplők maradhatnak, azonban az is látszik, hogy a Jobbiknak nem sikerül jelentősen megerősödnie. A 2010-es választási kampány óta nem tudott markáns kitörési pontokat találni. Természetesen a helyzet valamelyest különbözik a 2010 előttitől, hiszen nem a nulláról kell elindulniuk, de az nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzetükkel sem elégedettek. A mostani kormány ráadásul eddig nem biztosított számukra olyan „ziccereket”, mint ahogy annak idején Gyurcsány tette például az őszödi beszéddel. De nem segítik őket rendőri túlkapások sem. Az utóbbi időben próbálkoztak a földüggyel, de a parlamenti performance-ukat leszámítva ezzel sem tudtak olyan figyelmet ébreszteni maguk iránt, mint 2010 előtt, egyebek mellett a gárdamegmozdulásokkal. Igencsak kérdéses az is, hogy a devizahitelesek gondjai, a kúriai döntés teremthet-e bármiféle politikai lehetőséget a párt számára, azonban az is biztos, hogy ezt az ügyet sem tudják már kisajátítani, hiszen valamilyen formában minden politikai szereplő foglalkozik vele. Mindezt csak tetézi, hogy jelenleg a baloldali cirkusz összehasonlíthatatlanul jobban érdekli a médiát, mint a Jobbik megszólalásai.

Összességében jelenleg csekély esély látszik arra, hogy valóra váljon az a meglepetés 2014 tavaszán, amelyet annyira ígér mostanság a párt.

Zila János – magyarhirlap.hu

]]>www.flagmagazin.hu]]> - Egy Jobb magazin az Értékek mellett!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Belföld (10) Gasztronómia (539) Egészség (50) Nézőpont (1) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Gazdaság (702) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Vetítő (30) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Heti lámpás (310) Mondom a magamét (7501) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2778) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>