Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
4f59350282852e16d45fcee75561f503.jpg

Pünkösdi diktátorság

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A fékezett habzású politikusi humor megnyilvánulásának tűnt, de aztán önálló életre kelt a hír, miszerint Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke harsány „Hello, dictator!” felkiáltással köszöntötte a Rigába érkező magyar miniszterelnököt.

A rendhagyó üdvözlés azonban még annyira sem vicces, mint amennyire esetleg első hallásra tűnik. S bár olvasható volt számos örömködés, hogy lám, már nem csak gondolják, de ki is mondják, a mosoly aligha lehet hosszú életű. A nemzetközi sajtóban már régen tapasztaljuk, hogy a Magyarországról szóló tudósításokban, elemzésekben nem fukarkodnak a hangzatos, ám a helyzet leírására vagy a megalapozott kritikára kevésbé alkalmas jelzőkkel.

Valamelyest ez történt az Európai Parlamentben is a hazánkról szóló vitában is. A jól fizetett képviselői asszisztensek által Márai-idézetekbe csomagolt Orbán-kritikának a maradék igazságtartalma is elhiteltelenedett, amikor kiderült, hogy a képviselő alapvető dolgokkal nincs tisztában, például azzal, hogy a halálbüntetésről semmiféle konzultáció nem zajlik. De olvastunk már ennél nagyobb bakikat is olyanoktól, akik a legnagyobb meggyőződéssel nyilatkoztak a magyarországi demokrácia állapotáról. Tudjuk persze, hogy a politikának természetes velejárója a provokáció. Ha nem így lenne, s csak a tárgyszerű tájékozódás lenne a cél, akkor nyilván a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációs ív kérdései sem így hangzanának.

A baj csak az, hogy a féktelen játék a blikkfangos szavakkal mindkét oldalon elveszi az esélyét a normális elemzésnek, a tárgyszerű kritikának, az érthető dialógusnak. S bár több mint valószínű, hogy Juncker legalább annyira nem tartja Orbán Viktort diktátornak, mint amennyire a riposztozó magyar miniszterelnök a Bizottság elnökét nagyhercegnek, pont a keleti partnerségi csúcs eredménye – vagy eredménytelensége – mutatja, hogy nem csak a vélt, hanem a valós diktátorok esetében is hogy változhat, válhat viszonylagossá az ő politikai megítélésük.

Eleve nehéz feladat – különösen a másfél évvel ezelőtti vilniusi csúcs Ukrajnával kapcsolatos tapasztalatai után – úgy javítani tovább az együttműködést a Keleti Partnerség részes államaival, hogy mindez Moszkvát ne hozza ki a sodrából. Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Moldávia, Georgia és Ukrajna vezetői más és más szempontok alapján próbálják kihasználni ezt a lehetetlen helyzetet – és ezt végül is senki sem veheti tőlük rossz néven. Azerbajdzsán ura az energia-ellátási szempontok miatt lesz egyre szalonképesebb, Lukasenka fehérorosz elnök pedig az ukrán-orosz konfliktus kezelése kapcsán érzett rá, hogy talán nem is olyan nehéz kitörni az elszigeteltségből, s bekerülni, ha nem is a támogatott, de legalább a tűrt kategóriába. Azt mindketten el fogják tudni viselni, ha személyesen továbbra sem lesznek jelen a csúcstalálkozókon. Így legalább azt is megúszhatják, hogy vicces kedvében, vagy esetleg igazságérzetétől hajtva majd egy európai vezető harsány „Hello, dictator!” felkiáltással köszöntse őket.

A pünkösdi királyság a mulandóságról szól, ritkán tévesztjük össze az igazi királysággal. Jó lenne, ha ez a diktátorsággal sem lenne másként.

Pröhle Gergely - ]]>www.hirado.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Tereb (146) Jobbegyenes (2788) Autómánia (61) Mozaik (83) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Történelem (18) Sport (729) Politika (1582) Mondom a magamét (7546) Gazdaság (705) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>