Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
51ede99afa8d38a1e04ae1121e32f7bc.jpg

Politikailag korrekt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Akik azt hiszik, hogy a „politikailag korrekt” fogalom használatával valami új szellem áramlott a rendszerváltást követően a magyar közbeszédbe, azok mélységesen tévednek.

A politikailag helyes beszédmódot az egymás iránti tapintatos érintkezés kulturált megvalósítására, a magyar társadalom már sokkal régebben megtanulta és gyakorolta, mint ahogy azt szülőhelyén kitalálták.

Szemünket nem kell nagyon megerőltetni, hogy észrevegyük a politikailag helyes beszéd forrásvilágát, s ez nem más, mint a megvalósult szocializmus, ami a háborút követő megszállással teljesedett ki nálunk. Már magát a megszállást is politikailag korrekten mindenki csak felszabadulásnak nevezte, s a megszállókat ezért természetes módon felszabadítóknak, így eleve az ország függő léte nem is látszott, mert hisz az elnyomás alól felszabadulva lettünk szabad nép, amit nem az oroszoknak, hanem a szövetségbe forrt szabad népek testvéri segítségének köszönhettünk.

A gyengébbek kedvéért: CCCP. Ebből aztán, mint a ganajba ültetett magvak virágoztak ki dúsan azok a beszédfordulatok, amelyeket a politikai szóhasználatban korrekten kellett használni, így lett a függőségből megbonthatatlan örök barátság, a fegyveres beavatkozásból testvéri segítség vagy egy nép lázadásából ellenforradalom.

A politikailag inkorrekt beszédet – leánykori nevén: a dolgok nevén nevezését –, az átkosban is ugyanúgy büntették, mint ahogy az mostanság alakul. Eleinte értetlen fejcsóválással fogadták, barátok esetében még ki is igazították az újbeszédre, majd jött a neheztelés, lenézés, lebecsülés, és a javíthatatlan szókimondókat elérte a kiközösítés enyhébb vagy durvább formája. A szocializmus hazai nyitánya idején börtön is járt a politikailag inkorrekt viccekért, majd az „emberarcú szocializmus” időszakában állásvesztés és a pályaív tönkretétele.

A politikailag korrektség elvárása abból a tapasztalatból indul ki, hogy a valósággal szembenézés olykor fölöttébb kínos lehet, másrészt forrása az a vélelem, hogy az emberek eredendően kulturálatlanok, és nem képesek mások méltóságát és érzékenységét tiszteletben tartva érintkezni. Ezen eszme eredetét is a szocializmusból ismerjük, amely szerint van az élcsapat, amelynek gondolkodásához még nem elég érett a társadalom, ezért szükséges útmutatókat adni a politikailag helyes önkifejezéshez. Ennek folyománya persze az, hogy halvány fogalma sincs senkinek, hogy a másik mit gondol, avagy hogyan érez, mert a mellébeszélés általánossá válik. A civilizált viselkedés és tisztességes beszéd kulturális elvárásait helyettesíti az élcsapat által megkonstruált érintkezési és megnyilvánulási szabályrend, s az ilyen elveket közvetítő szerepre pedig értelmiségi körökben lehet vállalkozni, megfelelő díjazásért. Ebben a kifejezésmódban már nincs kétely, indulat, belső vívódás, lenézés vagy megkülönböztetés, és még önmagunk bunkóságának leleplezése sem, sőt ebben már az sincs benne, ami az élethez szükséges lenne:
a valóságismeret.

Mi magyarok már tudjuk, hogy a hamis beszédmód előírásai hatalmi igények, de legalább azt is látjuk, hogy nem örökkévalók, s eljöhet még az idő, amikor újra lehet nyíltan és őszintén beszélni. Addig meg egy feladat van, igyekezzünk egymás között kulturáltnak megmaradni, s igény szerint „politikailag korrekten” mellébeszélni.

Kövér Tibor - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Belföld (11) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Egészség (50) Gasztronómia (539) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7708) Nagyvilág (1310) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Történelem (18) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Heti lámpás (322) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2823) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>