Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
fe308a15141dbb6456e0cccaa613781e.jpg

Demszky hagyatéka

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szemmel láthatóan fojtogatja Tarlós István főpolgármestert az az örökség, amit Demszky Gábor hagyott hátra.

Ráadásul az önkormányzati ciklus félidejéhez közeledve a baloldali sajtó úgy gondolja, elérkezett az idő, amikor már nem kell megengedni Tarlósnak, hogy a főváros működési anomáliáiért visszamutogasson elődjére vagy felhívja a figyelmet a megörökölt csődtömegre. Ráadásul a főpolgármesternek a gazdasági válság kellős közepén kell megbirkóznia a bajokkal, amikor a kormány szigorú takarékosságot követelő költségvetési politikája Budapestet is érinti. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a kormány nem képes százmilliárdokban mérhető támogatást adni a fővárosnak, vagy még nem érett meg erre a politikai szándék.

Bárhogy is van, a BKV járművein munkába járó fővárosi polgárok jogosan gondolhatják úgy, hogy az ő testi épségük, az ő biztonságuk is ér annyit, mint egy olajtársaság részvénypakettjétől remélt, milliárdokban mérhető haszon.

A múlt héten a fővárosi közlekedési cég egyik karbantartója névtelen levelet tett közzé az egyik internetes portálon, amelyben drámai képet festett a hármas metróvonal műszaki állapotáról. A főpolgármester azonnal elrendelte a vonal teljes műszaki felülvizsgálatát, és intézkedett a kockázatok csökkentése érdekében.

Tarlós a hármas metróvonal botrányát egyértelműen Demszky-hagyatéknak tartja, sőt egyenesen szükségállapot-szerű helyzetről beszél. Még a BKV névtelen karbantartójánál is lesújtóbb véleményt fejtett ki a lapunknak adott interjúban a fővárost kínzó gondokról. Kezelhetetlen megörökölt adósságállományról, az „őrület határáig lepusztult” BKV-járműállományról, „alig hihető”, kriminális tartalmú örökölt szerződésekről, „elképesztő” privatizációs kontraktusokról, „botrányos” külső megbízási munkákról számolt be, a kezeletlen hajléktalanprobléma, a külső kerületekben elmaradt csatornaberuházások mellett. Ráadásul az örökséghez tartozik több mint ezer lezáratlan bírósági per is.

Az előző kormányok – nyilvánvalóan politikai okokból – megengedték a világvárost vizionáló Demszkynek, hogy az ész nélküli, látványosnak szánt metróberuházásra ötszázmilliárdos hitelterhet rakjon a főváros nyakába. Felülírt minden közgazdasági érvrendszert a két baloldali párt koalíciós békéjének, a szocialisták hatalmának biztosítása, a közös mutyik lehetőségének fenntartása a kormányzati ciklus végéig. Már a Horn-kormánynak meg kellett volna akadályoznia a négyes metró semmivel sem indokolható megvalósítását, de legalább amikor már nyilvánvalóan látszott, hogy finanszírozhatatlan számunkra a világ legdrágább metróprojektje, azonnal le kellett volna állítani. Bárhogy is történt, a főváros lakosságát nem kellene büntetni a Demszky-féle őrületért. Méltánytalan lenne Tarlós Istvánnal szemben is, ha magára hagyná a kormány a megoldhatatlan gondokkal.

Mindazonáltal a fővárosi polgároknak hiányérzetük van Demszkyvel kapcsolatban. Természetesen nem a főváros éléről hiányolják, hanem a sajtóhírekből. Úgy tűnik, mintha egyetlen bűncselekménygyanús ügyben sem merült volna fel annak a lehetősége, hogy esetleg őt is felelősség terhelné büntetőjogi értelemben, vagy akár csak polgári jogi szempontból. Mintha illetékesék eldemszkyzték volna Demszky felelősségének kérdését.

Olyan, mintha a Városházán csak úgy megtörténtek volna ezek a bírósági perekbe torkollott ügyek, ezek a több ember letartóztatásával járó korrupciós bűncselekmények, mintha Demszky ez idő alatt ott se lett volna.

Most új feladatot talált magának. Néhány hatvannyolcas forradalmárral, köztük Cohn-Bendittel együtt ismét szervezkedésbe kezdett. Most épp új unió létrehozása a célja.

Torkos Matild, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Gazdaság (706) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Történelem (18) Egészség (50) Mozaik (83) Életmód (1) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mondom a magamét (7561) Kultúra (7) Belföld (11) Jobbegyenes (2793) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>