Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
e9dc64c7b0918f855156e124a6eb1e14.jpg

Politikai és közéleti abszurditások - A múlt árnyai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Annak ellenére, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége a történelem szemétdombján végezte, az általuk egykor agresszíven képviselt – rendkívül kártékony – eszmék és magatartásformák tovább élnek. Vezető politikusaik rendszeresen feltűnnek a nyilvánosság különböző fórumain, de a volt szellemi holdudvarukhoz tarozók aktivitása sem csökkent.

Konrád György például tovább küzd a nacionalizmus és a fasizmus állandóan közeledő réme ellen. Heller Ágnes nemzetközi színtéren folytat heroikus harcot a náci és a fasiszta eszmék ijesztő terjedése ellen, kiemelve az antiszemitizmus rendkívüli veszélyét.

Nemrégiben Kondád György, Demszky Gábor, Magyar Bálint, Rajk László és az úgynevezett rendszerváltás idején szerepet játszó tizenhárom személyiség felhívást tett közzé, mely szerint Magyarország és Brüsszel közös érdeke fellépni a magyar miniszterelnökkel szemben. Haraszti Miklós, Charles Gáti és Mark Palmer a CIA által felügyelt egykori Szabad Európa Rádió felélesztését kezdeményezte.

A politikailag és erkölcsileg teljesen elhasználódott Eörsi Mátyás a HVG legutóbbi számában azt állítja, hogy az Orbán-kormány azért nem akar megállapodni az IMF-fel „mert az ésszerű feltételeket támaszt.”

A közismerten magyar- és egyházellenes Eörsi cinizmusa nem előzmények nélkül való. Horn Gábor évekkel ezelőtt kijelentette, hogy „a közoktatás "falusi problémáját" abban látja, hogy még mindig túl sok helyen van általános iskola. (…) Az SZDSZ-nek van egy karakteres agrárpolitikája, csak azt a parasztoknak nem szívesen mondjuk el.” (MNO, 2006. március 6.)

Hasonló szellemben nyilatkozott az ugyancsak SZDSZ-es identitású Mihályi Péter, aki szerint a falu „középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége háromszáz fősnél kisebb, életképtelen.” (Magyar Nemzet Magazin, 2006. május 20.)

Legutóbb Csepeli György szociálpszichológus kitörése bizonyította, hogy a baloldali és liberális értelmiségiek jelentős része egyszerűen képtelen feldolgozni az egyetlen igazán „európai” párt szégyenletes bukását. „…szerintem a liberális demokrácia vívmányait felszámoló alkotmányos puccs történt, született egy alaptörvény, amely nem felel meg az európai jogállami kritériumoknak. (…) Az EU-elleni – szabadságharcnak nevezett – manipulációt végtelenül aljasnak tartom.” (Nincs Horthy-nosztalgia, csak a jobboldalon. HVG 2012. július 14.)

E kényes ízlésű társaság azt persze nem tartotta aljas dolognak, hogy 1993-ban Kuncze Gábor azért lett Pető Iván helyett az SZDSZ elnöke, mert Kuncze szülei nem voltak sem zsidók, sem ÁVO-sok.

A sokak által csak parádés kocsisnak nevezett Kuncze stílusa egy időben nagyon kedvelt volt a budapesti, mértékadó, belvárosi szubkultúrában. Ilyesmiket brummogott: „Ami a képviselő úr bekiabálását illeti, az csak arról szól, hogy kár volt a két perccel az időt rabolnom, mert még az eleje sem jutott el az ön agyáig.” Leülés közben hozzátette: „a kurva anyád.” (Országgyűlés, 2005. április 29.) Önbizalom dolgában sem állt rosszul: már 1997-ben megmondta, hogy „vesztes csapatban nem szeret játszani.”

Kuncze karrierjének legszellemesebb magyarázatát Retkes Attila, az SZDSZ volt elnöke adta, aki jelenleg a Nemzeti Szabadelvű Közösség tagja. Szerinte Kuncze „csakis azért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarországon politikai vezető, miniszter és pártelnök, mert Pető Iván és Magyar Bálint így akart tréfálkozni a magyar társadalommal.”

A napokban érdekes dolgokat tudhattunk meg a szocialista magyar szénbányászat egykori kutatójáról, Pető Ivánról, akiről a hihetetlenül zavaros történetekbe keveredett Kármán Irén nevű újságíró az alábbiakat közölte: „1993-ban – a válásom után – Pető Iván SZDSZ elnök barátnője voltam. Kapcsolatunk végig normális maradt, Pető és Magyar Bálint még a megveretésem után is bejött meglátogatni a kórházba. 2007 végén aztán kérdeztem Ivánt: miért nem képviselik a parlamentben az olajakták nyilvánosságának ügyét? Nem érdekelte a 84 ezer oldalnyi titkosított irat sorsa; azt mondta, »erre nem alkalmas jelenleg a politikai hangulat«.” (Heti Válasz, 2012. szeptember 6.) Érdekes, hogy Kármán Irén nemcsak Pető „barátnője” volt, de jól ismerte Portik Tamást is, az olajszőkítéssel foglalkozó maffia vezetőjét. Petőről viszont köztudott, hogy annak a Fenyő Jánosnak volt a tanácsadója, aki meggyilkolásáig a legnagyobb és legbefolyásosabb „vállalkozók” közé tartozott.

Időközben az SZDSZ-ben szocializálódottak egy része pályát módosított ugyan, de szellemiségük semmit sem változott. Az ATV sztárja, az extravagáns Ceglédi Zoltán 2004 és 2008 között az Országgyűlés Hivatalában az SZDSZ frakciójának sajtóreferenseként tevékenykedett. Karácsony Gergely az LMP jelenlegi országgyűlési képviselője 2004 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatal Koalíciós Koordinációért felelős államtitkárának, Horn Gábornak volt a munkatársa.

A változatos életúttal rendelkező Somogyi Zoltán, a Political Capital egykori alapítója ugyancsak az SZDSZ-ben kezdte politikai-közélet pályáját. Az önkritika teljes hiányára utal, hogy az SZDSZ a közös kormányzás kudarcaiért ma már azt az MSZP-t hibáztatja, amelyik nem tett mást, csak végrehajtotta a Szabad Demokraták Szövetsége és az amerikai nagykövetség által írt forgatókönyvet.

Tóth Gy. László
politológus,
a miniszterelnök volt főtanácsadója

demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (702) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Sport (729) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Kultúra (6) Heti lámpás (310) Mondom a magamét (7501) Jobbegyenes (2778) Flag gondolja (36) Tereb (146) Politika (1582) Mozaik (83) Autómánia (61) Életmód (1) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>