Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
maxresdefault.jpg

Pártváltó politikus a Ligetben

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)
A demonstrálók jelentős része őszintén, javadalmazás nélkül tiltakozik, hallatja hangját, dulakodik a rendőrökkel. Egyikük-másikuk bedrogozva.
Az eleven demokrácia jele a Városligetben zajló demonstrációsorozat. Polgárok tiltakoznak egy állami határozat ellen, mert nem értenek vele egyet. Sőt ártalmasnak, kárt okozónak tartják, szeretnék a végrehajtást megakadályozni.
 
Ezért törvényesen tüntetnek.
 
Ahol ilyen tüntetések nincsenek, ott kérdőjeles a demokrácia. Képtelenség, hogy egy politikai grémium mindig a teljes társadalom egyetértését élvezze a döntések alkalmával. Még a jó döntések sem tetszenek mindenkinek.
 
Ius murmurandi – már Rómában is ismert.
 
Sajnos, ezek a demonstrációk sem hitelesek, és valószínűleg már soha nem lehet maradéktalanul elhinni, hogy spontán tiltakozás indul. Az úgynevezett „arab tavasz”, valamint az ukrajnai véres zendülés – és sok más „megmozdulás” – külföldről is pénzelt akciósorozat volt.
 
Így a napfényes Ligetre is árnyék vetül.
 
Valószínű, hogy a fákért demonstrálók jelentős része őszintén, javadalmazás nélkül tiltakozik, hallatja hangját, dulakodik a rendőrökkel. Egyikük-másikuk bedrogozva... Biztosra vehető ugyanakkor, hogy alapokból pénzelt „civilek” is ott nyüzsögnek, szájalnak, lármáznak a tömegben.
 
Feladatot hajtanak végre.
 
A demokráciának ilyesfajta szennyeződései immár kiiktathatatlanok. Ezért nemcsak a politikai körnek, hanem a széles társadalomnak is tudnia kell, hogy pénzelt érdekérvényesítők is keverik az indulatokat, uszítanak, lovalnak, bujtogatnak.
 
Jó-e, ha ebben a zavarosban egy pártváltó politikus is halászni akar?
 
Vélhető, hogy az őszinte Liget-pártiaknak bődületesen árt, ha egy ismert politikusarc is megjelenik a demonstrálók között. Rögtön pártpolitikává züllik a civil akció.
 
Különösen ha a pártpolitikus csak kettős mércével ügyködő álcivil.
 
2006-ban még kussolt a civileket verő kékruhások ügyében.
 
Érthető, hiszen 1990-ben egy rendszerváltónak füllentet párt tagjaként ült a törvényhozásba, két évvel később azonban már pártjával együtt a rendszer-visszafordítók kartájához tömörült. Utóbb egyértelműen a rendszer-visszafordító párt képviselősorában foglalt helyet.
 
Képviselői fizetés, nyilvánosság, beleszólás…
 
Ezt hozta a pártváltás négy esztendeig, ám egyúttal azt is, hogy hitelessége végérvényesen megcsappant.  Az új pártban már csendben maradt a 2006. október 23-ai polgárverés ügyében is, noha az egyáltalán nem biztos, hogy erre büszke.
 
A politikusi sors (is) fordulatos.
 
Mindamellett kérdéses, hogy politikusból lehet-e valaha is hiteles civil. Aki a hatalmi övezetből kisodródott, eljátszhatja-e a pártpolitikától független polgár szerepét?
 
Elhitetheti-e, hogy ha ő volna hatalmon, minden szebb lenne?
 
A családjával talán. A tömeggel már aligha.
 
Ugyanakkor a tömegnek súlyosan ártalmára van, mert a tiszta, a pártpolitikától függetlennek indult demonstráció új színezetet kap. Az amúgy is lappangó gyanút fölerősíti, a demonstrációt „besorolhatóvá” teszi, és – legalábbis részben – hatástalanítja.
 
Meg kellene kérni: távozzon a Ligetből…
 
De ha egy politikus önmaga nem józan, lehet-e bölcs a tömeg?
 
Kovács G. Tibor - ]]>www.gondola.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Gazdaság (705) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2788) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Egészség (50) Kultúra (7) Autómánia (61) Történelem (18) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>