Ma 2024 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
4d760adc401249cdaf46921678e53737.jpg

Összetartó magyarok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Olvasom a román Országos Diszkriminációs Tanács felmérését, és arra gondolok, hogy ezek a csudálatos statisztikák az égvilágon mindent megmutatnak. Mert vegyük például azt a bájos kitételt, miszerint a megkérdezett románok a magyarok hibái között a következőket sorolják fel: intolerancia (30 százalék), erőszakosság (14 százalék) fukarság (12 százalék).

Amiből viszont – ha az állításokat visszaszármaztatjuk az adatközlőkre – kiderül, hogy ők éppen ezek kivédésében jeleskednek. Vagyis a románok toleráns, szelíd és bőkezű népek, társnemzet a javából.

Hát, Gyergyótölgyesen mást hallottam róluk, de miután kizárólag intoleráns, erőszakos és fukar, vagyis magyar emberekkel érintkeztem, már magam sem tudom, mit higgyek.

Ha emlékezetünkbe idézzük a régi megfigyelést, miszerint statisztikákkal a világon mindent, majd annak az ellenkezőjét is pillanatok alatt bebizonyíthatjuk, nem kéne sokat vacakolni a bukaresti kutatással.
És mégis, akad ott egy apró mondatocska, szerényen meghúzódva a betűk és számok tengerében, valósággal ott rebeg egy halk sóhajjal felérő kis foszlány, rögtön idézem, és könnyen belátják, hogy ma meg kellett írnom ezt a cikket.

A románok 36 százaléka szerint a magyarok összetartók.

Nem állítom, hogy Trianon felülvizsgálata megkezdődött, de tény, hogy ha minden harmadik román elismerően csettint a legendás magyar összetartásra, joggal reménykedhetünk. Akad egy másik harmad nyilván, ők talán enyhén összetartónak látnak minket, a maradék viszont szóra sem érdemes, nincsenek, nem léteznek, az orrukig nem látnak el.

Fontos persze, hogy a képzeletbeli román – a toleráns, szelíd és bőkezű nemzet fia – milyen körülmények között tapasztalja meg az összetartó magyar közösség erejét. Vegyünk egy közéleti példát. Bukarestben járunk, a Cotroceni-palotától nem messze, egy úriemberekre szabott becsületsüllyesztőben képviselők, szenátorok iszogatnak. Fogy a cujka, emelkedik a hangulat. Ekkor az egyik regáti politikus csak úgy, foghegyről, kiböki:

„Az a Tőkés László… Elszakítaná Erdélyt, a kurafi!” (románul jobbat is tudnék, de nem írhatom le, maradjunk a szalontársalgásnál…) A magyarság szerencséjére a társaságban Borbély László is ott iszogat, két büntetőeljárás között éppen van egy kis szabad ideje. Felugrik az RMDSZ-színtársulat alapító tagja, és pulykavörös arccal kikéri magának ezt a hangnemet. „Vegyék tudomásul, hogy egyetlen magyar honfi­társamat sem gyalázhatják büntetlenül!”

Borbély jobbra, viharosan el, a románok pedig összenéznek. Összetartó nép ez a magyar, hiába. Már a cujka sem csúszik olyan jól, hogy is csúszna, amikor a honvédek már a jövő szerdán bevehetik Kolozsvárt.
Elképzelek egy másik esetet. Bemegy a csíki bácsi a budapesti éjjel-nappaliba. Kér egy bevásárlókosarat, de ekkor az eladó, mintha bolha csípte volna meg, feleszmél. „Csíkból tetszett jönni, ugye?” „Onnan, kedveském, onnan.” „Az isten áldja meg – fordul felé az eladó – Azonnal megismertem a kiejtéséről. Tetszik tudni, az ember itt munka közben megfigyeli a különböző nyelvjárásokat. A férjemmel nagyon sokat járunk Erdélybe, és amikor magukat lerománozzák itt nálunk, bennem mintha kést forgatnának meg, komolyan beszélek. Tessék vinni bármit, ma nem kell fizetni. Tartozunk ezzel december 5-ért, az országos szégyenért.”

Két évtizede azt hallgatom erdélyi barátaimtól, hogy a románok – álljanak bármelyik politikai oldalon – rendkívül összetartók. Egymással persze sűrűn vitatkoznak, de ha a magyarokat kell megtaposni, akkor bezzeg együtt lendítik a lábukat.

Mostantól két összetartó nép is él a Kárpátok karéjában. Legalábbis kölcsönösen azt gondoljuk a másikról, és van az úgy, hogy a hit erősebb a bizonyosságnál.

Már csak két apróság maradt hátra, igazán csekélység, restellem is szóba hozni. Az egyik, hogy ideje volna elkezdeni érdemben is a magyar összetartozást, hogy ne okozzunk csalódást újdonsült uniós, NATO- és stratégiai szövetségesünknek. A másik még ennél is fontosabb: kezdjük el terjeszteni, hogy nincs széthúzásra termettebb nép a szlováknál. Valamire csak jó lesz a híresztelés.
Mindenesetre most nem szívesen lennék a szlovákok helyében.

Szentesi Zöldi László - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (714) Mondom a magamét (7760) Politika (1582) Kultúra (9) Tereb (146) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Mozaik (83) Jobbegyenes (2833) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Heti lámpás (323) Belföld (11) Sport (729) Egészség (50) Vetítő (30) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>