Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
547114b96ced1d796dfed3fac5e7a914.jpg

Nobel-díj kontra Parkinson-kór?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Aki a hetvenes években nem látta át, hogy a Kádár-rendszer a Horthy-rendszer proletár restaurációja volt (ezen alapult a népszerűsége), az nem érti a mai Magyarországot sem; ez az ország a mérsékelt diktatúrát szereti, az felel meg alattomos természetének."

Idézet vége, a fenti sorok a HVG idei 34. számának 24. oldalán olvashatók a Nobel-díjas Kertész Imre (és segítője, Hafner Zoltán irodalomtörténész) által a lapnak átadott, az író „feljegyzései, eltűnési naplója" szövegében. Egy olyan gondolatsor lezárásaként olvashatók ezek a sorok, amely azzal az „érdekesnek találtatott" kérdéssel indul, hogy az újnácik, az újnacionalisták, az újnyilasok közt miért volt annyi a kommunista besúgó? De hiszen ez is a „Gonosz banalitásához" tartozik, érkezik rá a Nobel-díjas író jóvoltából azonnal a válasz, elvégre mindez a kommunista rendszer műve, amely ha nem lett volna, akkor besúgók sem lettek volna.

Hogy majd az „alattomos természetű Magyarország" kijelentés elé - hova máshová? - érkezzen a hangulatfokozó írói tétel, amely szerint „a kommunizmust pedig a zsidók „találták fel" (ugyanúgy egyébként, akár a kapitalizmust); így tehát az ő jellemtelenségükért - ez csak világos - a zsidók a felelősek."

De van tovább is a magyarostorozás, néhány bekezdéssel odébb az egykori úgynevezett „belső" ellenzékiek kapják meg a magukét. A szerző szerint ugyanis akik komolyan vették a szocialista diktatúrát és szembefordultak vele, balgaságot műveltek, mert így azzal „együtt játszották a játékot". Hogy jöjjön pedig ezután egy mélységesen cinikus, Nobel-díjas (de bármilyen íróhoz is) teljességgel méltatlanul általánosító, személyeskedő oldalvágás: „De legalább elmúlatták az időt, s a legrosszabbak közülük nemzetközi tudóskarriert futottak."

Mindezek betetőzéseként mostani demokratikus rendünk alapjának, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének negligálásával érkezett pedig a valóságos nemzetgyalázás: „a nemzet szempontjából az 1949-1989 között eltelt negyven év egyszerűen törölhető. Nem történt semmi: nem volt forradalom, nem volt ellenállás, a nemzeti kreativitás kialudt."

A fenti, önmagukért beszélő idézetekhez magunk már csak annyit tennénk hozzá, hogy tessék mondani, mégis kinek az érdeke mindezek közzététele? Kinek és mi a célja az amúgy is nehezen gyógyuló magyarországi zsidókérdés sebeinek ilyen brutális felszaggatása, olcsó muníciót szolgáltatva ugyanakkor a hazai szélsőségeseknek az ilyen elképesztő állítással: „Spielberg és a Holokauszt tagadói, „relativizálói" közt annyi a különbség, hogy az utóbbiakat perbe fogják, Spielberg viszont rengeteg pénzt keres vele."

hetivalasz.hu - Michnai Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Jobbegyenes (2788) Életmód (1) Vetítő (30) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Kultúra (7) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7546) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Gazdaság (705) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Egészség (50) Belföld (10) Szépségápolás (15) Történelem (18) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>