Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
40ba4110fd18dde39094cba76181bba3.jpg

Nem lehet más a politika

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Lehet Más a Politika nevű párt kétségtelenül szellemes megoldást választott neve kialakításakor. A név egyúttal politikai hitvallás (pontosabban annak reklámhordozója), és utalás arra is, hogy olyan alakzatról van szó, amely a rendszer egészét kívánja megváltoztatni.

Ám ahogy telik az idő, a frappáns névválasztás egyre inkább visszaütni látszik. Egyrészt a magyar választó gyanúja arról, hogy nem, nem lehet más a politika, beigazolódni látszik, másrészt éppen az LMP adja tanújelét: ő maga is döntő akadálya annak, hogy valaha is más lehessen a politika. Az a figyelemre méltó, mi több, kreatív ötletük, hogy a három ellenzéki pártnak politikai blokkba tömörülve kellene leváltani a Fideszt, és egyúttal felszámolni annak rendszerét is, éppen a politika megváltoztathatatlanságának ékes bizonyítéka. Bizonyíték arra, hogy a politika nem más, mint az ezt szakmául választó oligarchikus uralmi rétegek cinikus játéka. Aki ugyanis ezt a javaslatot kitalálta, az vagy cinikus, vagy tudatlan, vagy mind a kettő egyszerre.

Szó se róla, az 1990 óta regnáló magyar politikai berendezkedés valóban ócska, hamis és a többség által joggal megvetett konstrukció. A választók a 2010-es választásokon leadott szavazatukkal szándékuk szerint valóban a rendszert szavazták (volna) le, amit aztán a Fidesz gyorsan a rendszert megdöntő forradalomként értékelt. Ez akár igaz is lehetne, csak az árnyalja egy kicsit a képet, hogy nem volt sem előzetes, sem utólagos egyeztetés arról, hogy mi is következik a rendszer megdöntéséből. A tisztázás elmaradásának oka nagyon is érthető. Egy ilyen tisztázásból ugyanis kiderülne, hogy a szuverenitásunk 1990 óta csupán látszat, illetve most már lassan az sem. A rendszerünk minőségét nem mi határozzuk meg, hanem a minket függésben tartó mindenkori birodalom. A magyar választó legfeljebb arról dönthet, hogy melyik uralmi oligarchiát engedi oda a birodalom által birtokolt és meghatározott rendszer üzemeltetéséhez. A globális kiválasztó hatalmat az sem hatná meg, ha egy politikai erő százszázalékos győzelmet aratna a választásokon, az akkor is csak a „birodalom rendszerét” üzemeltethetné tovább az utasításoknak megfelelően. A feszültség azért nő folyamatosan az elmúlt két évtizedben, mert a birodalom láthatólag „túlfosztja” Magyarországot, és a választó kétségbeesetten ennek korrekcióját várná az uralmi elitektől. A „más politika” az volna, ha egy kormányra kerülő erő képes lenne az e korrekciót megalapozó új egyezség létrehozására, vagyis a globális kiválasztóhatalmat a rendszer létminőségének megváltoztatására bírná.

Lássuk, milyen esélyei lehetnének erre a jelenlegi ellenzéki pártoknak. Pontosabban, hogy összefogásuk együttesen alkalmassá tenné-e őket egy ilyen egyezségre. A Fidesz-kormány egyébként valóban tett kísérletet ilyen korrekcióra, retorikája legalábbis azt tükrözi, hogy tudatában van a feladatnak, ám kiderülni látszik: a rendszer megváltoztatásának mind a külső, mind a belső feltételei hiányoznak. Ehhez ugyanis egyezkedésre és áldozatokra hajlandó birodalom kellene, és olyan magyar társadalom, amely kikényszeríti ezt. Ám tekintve, hogy ma egyik sincs jelen, a kormány forradalmi, rendszerváltó kísérlete elhalni látszik. De vizsgáljuk meg higgadtan, vajon a három ellenzéki párt összefogása jobb esélyt kínálna-e ennek a történelmi folyamatnak a véghezvitelére.

Ehhez előbb azt kellene tisztázni, hogy mik is ezek a pártok valójában. Nos, az MSZP most éppen azért esik szét, mert – bár tagadja – a magyar politikai erőket megosztó igazi törésvonal e párt legbelsejében húzódik. Az igazi törésvonal ugyanis nem a jobb- és baloldal között, hanem a nemzeti és nemzetellenes, illetve a szociális és antiszociális erők között van. Gyurcsány stratégiája a nemzetellenes és antiszociális erők újraegyesítésében, vagyis a militáns SZDSZ-re emlékeztető konstrukcióban látja az MSZP jövőjét. Vele szemben áll az MSZP-n belül az a stratégia, amely kevésbé nemzetellenes és sokkal kevésbé antiszociális. A Jobbik markánsan nemzeti és szociális, ám ezt olyan politikai látványtechnikával és retorikával teszi, amely megakadályozza abban, hogy valaha is kilépjen a tíz százalék körüli politikai gettóból. És végül az LMP, amely önmagát hangsúlyozottan szociálisnak, sőt ökoszociálisnak tételezi ugyan, de igen határozottan nemzetellenes, sőt a nemzetet mint „tematikát” is militánsan elvető konstrukció. Ez egyúttal önleleplező is, hiszen megmutatja, hogy a lendületes, elegáns és posztmodern retorika mögött valójában egy olyan áramvonalasított és emberarcúra maszkírozott, klasszikus SZDSZ húzódik meg, amelynek célja aligha lehet a birodalmi egyezség újratárgyalása, sőt.

Mindebből világosan következik két dolog. Az egyik, hogy a legmélyebb tartalmak szintjén nem is értelmezhető ez az összefogás, hiszen benne egyfelől az SZDSZ különböző áramlatai (a „két MSZP” és az LMP), valamint egy radikálisan anti-SZDSZ-es, de radikalizmusát saját közvetlen uralomtechnikai céljainak görcsösen alárendelő Jobbik kapcsolódna össze, ami maga a teljes képtelenség. A másik, hogy szintén értelmezhetetlen az összefogásra javaslatot tevők azon hivatkozása is, hogy ezzel leváltható lenne a Fidesz-rendszer. Tökéletesen logikátlan ugyanis annak a feltételezése, hogy a magyar választó, amennyiben elégedetlen lenne a Fidesz-kormány új, globális alku megkötésére irányuló teljesítményével, a kormányzást egy olyan zavaros nagykoalícióra bízza, amely erre még inkább alkalmatlan. Amíg tehát a magyar politika uralmi konstrukciói képtelenek az ebből levonható következtetésekre, addig nem lehet más a politika!

Bogár László, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Politika (1582) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Heti lámpás (310) Jobbegyenes (2778) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Vetítő (30) Sport (729) Gazdaság (702) Életmód (1) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Egészség (50) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>