Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
f604d8e0e37f29cf13b74570caacfe6e.jpg

Lovas István: Sólyom nem, Benes igen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága tegnap úgy döntött, a szlovák kormány 2009. augusztus 21-én joggal akadályozta meg, hogy Sólyom László akkori államfő Révkomáromba látogasson, ahol részt kívánt venni Szent István szobrának avatási ünnepén.

Az indoklás szerint az a körülmény, hogy valamely uniós polgár államfői hivatalt tölt be, igazolhatja az uniós jog által e személy részére biztosított szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának a nemzetközi jogon alapuló korlátozását.

Az Európai Bíróság ítélete tehát tükrözi az Európai Bizottság korábbi állásfoglalását, amely ugyanezen a véleményen volt, teljes mellszélességgel Szlovákiát támogatva és kérve a luxembourgi talárosokat a magyar álláspont elutasítására. A bíróság indoklásának 72. pontjában azt írja, „mivel a Magyarország által felhozott kifogások közül egyiknek sem adott helyt, a keresetet teljes egészében el kell utasítani”. A felperesi érvek kifogások?

Ugyanannak az Európai Bizottságnak a jogi képviselője, amely bizottság szerint Magyarország államfője ne avasson Szent István-szobrot a Duna másik oldalán, szeptember 20-án a tényeket és az emberi tisztesség minimumát is kigúnyolva kérte az Európai Parlament petíciós bizottságát, hogy ne vegye napirendre a Benes-dekrétumok ügyét, mert azokat az Európai Unió keletkezése előtt alkották meg, s így „történelmi dokumentumokról” van szó. Az 1945-ből származó Benes-dekrétumok elsősorban azon tizenhárom jogszabályból állnak, amelyek a csehszlovák nemzetállam területén élő magyarok és németek kollektív bűnösségét rögzítették. Amelyek alapján megindultak a kitelepítések, a vagyontól való megfosztás és az iszonyatos kegyetlenkedés. Annak ellenére, hogy e dekrétumok összeegyeztethetetlenek az Európai Unió alapjogi chartájával, a szlovák parlament 2007-ben mégis megerősítette „e történelmi dokumentumok” sérthetetlenségét.

A napokban Nobel-békedíjjal kitüntetett EU szerint tehát egy államelnök ne sétáljon át szobrot avatni a schengeni határon, az viszont teljességgel az Oslóból nézve békében úszó unió rendjéhez tartozik, ha a több százezres magyar őshonos kisebbség Szlovákiában még ma is kollektív bűnös, jogait nem állítják helyre, kártérítést nem követelhet, és – függetlenül a Benes-dekrétumoktól – nem beszélhet orvosával anyanyelvén, vagy adott esetben büntetés terhe mellett használhatja azt. Az Európai Bizottság természetesen – állítása szerint – nem részrehajló Magyarországgal szemben. Franciaországgal sem. Nem is hallottuk a hangját, amikor szeptember végén Marseille városában felgyújtottak egy cigány telepet, amelynek lakói fejvesztve menekültek – nyilván az alapjogi chartával összhangban.

Arról az Európai Bizottságról van szó, amelynek 2008. őszi gazdasági előrejelzésében a Magyarországról szóló fejezet ezt a címet kapta: A kezdődő gazdasági fellendülés. És ebben az állt, hogy 2009-ben a magyar gazdaság 1,7 százalékkal nő. Hogy a valóság 6,8 százalékos csökkenés lett, az is nyilván aláhúzza e bizottság hazánk iránti jóindulatát. Amikor az épp szocialista vezetés alatt menetel. Hogy ugyanennek a bizottságnak most november 7-re ütemezett gazdasági előrejelzése a valóságnál rosszabbat fog jósolni, csak alátámasztja e Nobel-díjas társulat irántunk és a Benes-dekrétumok fenntartása iránt érzett szeretetét.

Lovas István - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Kultúra (7) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Belföld (10) Politika (1582) Gasztronómia (539) Életmód (1) Történelem (18) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Sport (729) Mozaik (83) Jobbegyenes (2786) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7536) Heti lámpás (312) Gazdaság (704) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>