Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
7d2e253f31ee0386d302a4c50d0ee2af.jpg

Kossuthék nem kérnek az MSZP-ből

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kossuth család tiltakozik, amiért Mesterházy Attila MSZP-elnök október 23-án felszólította híveit, hogy legyen a Kossuth-címer a demokraták összetartozásának jelképe, és viseljék azt "az új köztársaság megszületéséig" - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

Hatalmas baki az MSZP-nél: Erre nem számítottak

Az MSZP nem akarja kisajátítani a Kossuth-címert - közölte Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdán. A felmenői között Mészáros Lázár, '48-as hadügyminisztert is tisztelő szocialista politikus ezt arra reagálva jelentette ki, hogy a Kossuth család tiltakozott, amiért Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arra szólította fel a párt híveit, hogy az „új köztársaság" megszületéséig viseljenek kabátjuk hajtókáján Kossuth-címert.

 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kossuth László médiajogász, a politikus legközelebbi leszármazottja a napilaphoz eljuttatott közleményében családja nevében azt írta: felháborodva olvasta Mesterházy felhívását, amellyel ismét megpróbálják „Kossuth Lajos nevét kisajátítani, és az 1849-es Habsburg-trónfosztás jelképét saját érdekeik jelképévé nyilvánítani".

A Kossuth család közleménye szerint az „idegen elnyomás alól való felszabadulás, a magyar nemzet szabadsága jelképének számító címert már bemocskolták e politikai vonalnak az elődei, amikor a bolsevista Tanácsköztársaság ideje alatt elővették, és ennek égisze alatt lövettek főbe, akasztottak fel, irtottak ki számtalan embert". Kossuth Lajos leszármazottja szerint a Kossuth-címert az 1848-as szabadságharc óta egyszer használták szellemiségének megfelelően: 1956-ban, amikor a szabadság, az elnyomás elleni küzdelem jelképeként tűzték ki sokan.

A címeres kitűzőt szerdai sajtótájékoztatóján is viselő Korózs Lajos az ezzel kapcsolatos kérdésre azt mondta: az MSZP nem sajátítja ki a jelképet, a pártelnök ugyanis az összes demokratát annak viselésére kérte.

"A Kossuth-címer a magyar függetlenség, a szabadság és a testvériség jelképe volt az 1848-as forradalomban és azt követően. Kossuth Lászlónak szíve joga ilyet kérni, én azonban viselni fogom a Kossuth-címert. A családom Kossuth Lajos harcostársa volt, és minisztert adott ennek az országnak 1848-ban" - mondta Korózs Lajos, aki életrajza szerint édesanyja révén Mészáros Lázár, az első felelős magyar kormány hadügyminiszterének leszármazottja.

A szocialista párt egyébként egy ideje már használja Kossuth-címert: politikai nyilatkozataikat, sajtótájékoztatóikat olyan szónoki pulpitusról beszélve teszik meg, melyen a „Változásért" felirat mellett látható a Kossuth-címer.

hetivalasz.hu - I.L.L.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Gazdaság (704) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Tereb (146) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Belföld (10) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2786) Kultúra (7) Szépségápolás (15) Politika (1582) Mondom a magamét (7536) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>