Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
fa3c60d725b95c9163adc344c1b89c7c.jpg

Kihívás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Képzelem, mekkora gondban lehetett Ron Werber kommunikációs csapata a gáz-, villany- és távhőárak tízszázalékos csökkentéséről szóló kormánydöntés után.

Első ránézésre valóban nehéz belekötni az intézkedésbe: ]]>kevesebbet költ rezsire a lakosság]]>, a kedvezmény egységes, és mindenkire vonatkozik, pusztán az energiaszolgáltatók eddigi profitja lesz kevesebb, értük pedig édeskevesen hullatnának könnyeket. Komoly kihívás, miként lehet a rezsicsökkentést úgy kommunikálni, hogy valójában káros intézkedésnek tűnjön, és a lehető legkevesebben örüljenek neki.

De beindult a gépezet, és napok óta ontják a hírportálok a negatív címeket. „Végül úgyis mi isszuk meg a levét a rezsicsökkentésnek.” „Nem vonatkozik mindenkire a kedvezmény.” „Ismét a gazdagok járnak jól.” „Áramkimaradások várhatók.” A pr-hadviselés eddigi nyertese a Gyurcsány-párt, amely szerint „a rezsicsökkentés áldozata maga a lakosság”. Mindezt bravúros munkával sikerült kimutatnia egy névtelen, háromfős kutatóintézetnek (a háromból egy fő a kommunikációért felel), de hivatkozási alapként a baloldali médiának eladható. A rezsiellenkampány végül közröhejbe fulladt, együtt nevethettünk, hogy valójában miért is rossz a lakosságnak, ha kevesebbet fizet az energiáért. Az egyik legnyomatékosabb érv, amely a parlament vérpezsdítő vitája során elhangzott, hogy az úszómedencés nagyurak jobban járnak, és ez bizony pofátlanság a kisfogyasztók szemszögéből. Értjük, hogy a szemlőhegyi villákból nézve rögtön a medencefűtés költsége villan át egyes ellenzéki vezetők fején, ha rezsiköltségről esik szó, de talán mégsem ez a megfelelő igazodási pont az árképzésnél. Majd következett a pazarlás csábításának kérdése.

A szocialista blokk másik veretes gondolata, hogy a csökkenő árak bizony hajlamossá tehetik a felelőtlenebb fogyasztókat, hogy mostantól még több gázt és áramot használjanak, hiszen úgyis olcsóbb. Az MSZP szóvivője, Török Zsolt agytröszt sajtótájékoztatót is tartott a témában Luxus a Fidesznek, megszorítás a lakosságnak címmel, mondván, egyesek nem átallanak „valami rezsicsökkentésről beszélni”. Egy Lukács Zoltán nevű MSZP-honatya eközben arról értekezett, hogy mennyivel rosszabbul jár, aki kevesebbet fogyaszt, mert kisebb összeggel jár jól. Itt némi logikai hiba csúszhatott az érvelésbe, mert ha abból indultunk ki, hogy a lakosság a rezsicsökkentés legnagyobb vesztese, akkor miképp járhat jól, még ha kisebb mértékkel is.

Médiafronton kétségtelenül az Index.hu csúszott a legmélyebbre: szinte sírt az energiaszolgáltatók érdekében, áramszüneteket vizionált, és igazságtalanságról cikkezett. Valahonnan előszedtek egy nyilatkozót a Nemzetközi Energiaügynökségtől, aki értelemszerűen azért kapja a fizetését, hogy a szolgáltatók érdekében lépjen fel, és ez a felkent szakértő elmondta, hogy meglesz a böjtje a rezsicsökkentésnek. Mert a költségvetésbe kevesebb áfa kerül be, tehát rossz az államnak. Árt a lakosságnak is, mert káros az energiahatékonyság és a verseny szempontjából. Hátrányos a közműcégeknek, és ezt a problémát egészen Aquinói Szent Tamásig vezette vissza, arra a megállapításra jutva, hogy „a magyar közgazdasági gondolkodás még a XIII. századi szintet sem érte el”. Az Index munkatársaival együtt végül levonták a következtetést, hogy jobb lenne, ha az energiacégek inkább a közösbe fizetnének be, és nem a díjakat mérsékelnék. Hajmeresztő! Oldalvágásként még kitértek arra is, hogy ilyen jellegű kormányzati intézkedések például Szenegálban dívnak: igen, értjük a célzást, itthon nemcsak a középkori, hanem a fejlődő államok szintjén is megrekedtünk.

Pedig csak a rezsi lett kevesebb január elsejétől.

Szabó Anna - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Gazdaság (667) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Történelem (15) Mondom a magamét (6349) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Életmód (1) Jobbegyenes (2432) Sport (729) Egészség (50) Politika (1581) Tv fotel (65) Belföld (8) Irodalmi kávéház (514) Kultúra (6) Heti lámpás (260) Nagyvilág (1464)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>