Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
fa16e3b8d87d2d2fef218759ad6c416c.jpg

Szókimondó - Az önszidolozó Konrád

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagy László költő hitvese, Szécsi Margit mondott egyszer olyasmit, hogy addig maradunk fiatalok, amíg tudunk csudálkozni. Kedves olvasóimmal szeretettel közlöm, igencsak fiatal vagyok, mert nemcsak csudálkozok egyfolytában, hanem ámuldozok is, mennyi bunkócska és nullisszima nyüzsög a világban.

Itt van mindjárt Rónai Egon az ATV-ben. Egy jobb sorsra érdemes médiaunterman abból tengeti életét, hogy hétről hétre beszélgetőpartnerei közül löttyentagyú balliberális idiotisszimákat tudományos tényezővé lehetségesít.

Gyáva, kredenc-poszogó bogarakat hősökké pukiz föl, üres pipájú, kukafejű sarlatánokat nagy íróvá, művésszé maszturbál. Legutóbb november 15-én, este kilenc óra körül Húzós című „szószétszátyárkodásában” Konrád György berlini művészeti akadémikus exelnököt nyaldosta az egekbe. Hát csak ámuldoztam ettől a bűzrottyanat ajnártól, mert Konrád György kora-aggkori agyérelmeszesedése miatti feledékenységének hála oly fényesre szidolozta magát, hogy a napba nézni lehet, de ő „onánia-celebségére” nem.

Egyik ámulatból a másikba estem, s húszévesre fiatalodtam. Tessék elképzelni, pontosan 21 óra 4 perckor kiszózatozta magából, hogy senki más, egyedül Ősége írt az 1956-os forradalomról rettentő bátran egy egész fejezetet valamelyik könyvében. És Egon rögvest alárónázott neki, mondván: és nem féltél? Mire Konrád öntelten kijelentette: Ő soha nem félt! Na persze. Mert már megfeledkezett ama pillanatról, amikor betrottyantva Sándor Ernő cserépkályhájába bújt kéziratostul, s galádul föladva barátját a Kádár-pribékeknek, megúszta a számonkérést. Olyannyira, hogy Aczél György védőszárnyai alatt kibe-útlevelet kapott. Hajdan volt legjobb barátja, Hernádi Gyula meg is írta ezt a történetet, meg azt is, hogy Konrádot védelmező, elárult barátja elvesztette japán ösztöndíját. Csak húsz évvel később Jeszenszky külügyminiszter jóvoltából juthatott ki imádott Japánjába a szegény koldus-könyvtáros.

Apropó! Jeszenszky és Antall. Konrád őrületes bátorságára vallott az is, hogy följelentette őket nemzetközileg, mert géppisztolyokat adtak Horvátországnak, függetlenségi harcát segítendő. Vissza 1956-hoz. Ez év október 23-án reggel Jókai Anna beszélt a televízióban 1956-ról szóló regényéről a Napokról. És nagyvonalúan, féltékenység nélkül megemlítette, hogy Karinthy Ferenc Budapesti ősze valamint szerénytelen személyem Szerelmes éveink és Párhuzamos viszonyok című regénye is ötvenhatról szól.

A megjelenés dátumai: 1972, 1982, 1985, 1988. Tehát a Kádár-diktatúra idejéből. Berkeley azt filozofálta: amiről nem tudunk, az nem is létezik. És arról nem tudunk, amiről nem beszélünk. Jóval százezer példány fölött jelentek meg könyveink, Jókai Anna művéről 2001-ben és 2002-ben is esszégyűjtemény, az én regényeimről 1991-ben és 1998-ban két tanulmánykötet.

Jókai Anna irodalomtörténeti iskolát teremtett a Napokkal, amiről csak eldugult szimatú, immorális vakész nem vesz tudomást. Kedvenc stilisztám Szabó Dezsőt idézgetve. Csak egy baj van. Ezt a pöszmögi kuka Konrádot megvezették. 1990 előtt nagy példányszámuk ellenére is hivatalice elhallgatták e művek 56-os lényegét, mert a Kádár-rendszer legitimitását, létjogosultságát cáfolták meg. 1990 után viszont megjelent vagy öt „szabad” irodalomtörténet, mely nemhogy Jókai Annáról, hanem még 1956-ról sem vett tudomást! Bizonyára balliberális, lucskos röffenetek? Nem. A legutolsót sajna, Fidesz védernyője alatt, Vasy Géza öklendezte ki magából. Rónaiegonkodva egekbe nyalta Konrád Györgyöt. Jókai Annát pedig elsikkasztotta a futottak még nevei közé. Sehol Napok, pláne sehol 1956.

Szalay Károly - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (705) Vetítő (30) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2788) Belföld (10) Heti lámpás (312) Mozaik (83) Autómánia (61) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7546) Tereb (146) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Sport (729) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Gasztronómia (539) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>