Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
cacc91ddded3ed5f1e75c0bff25e2182.jpg

Kettős állampolgárságot a külhoni magyaroknak

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mínuszos hírként szerepelt, hogy az OVB (Országos Választási Bizottság) szerint újra lehet népszavazást kezdeményezni a kettős állampolgárság ügyében.

„Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafusa szerinti „Magyar igazolvánnyal” vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?”

 
Mintha csak most lett volna 2004. december 5-e. Mintha csak most szégyenültünk volna meg a trianoni gyúnyhatáron kívülre szorult nemzettársaink és saját magunk előtt is. Hiszen 2004-ben a választópolgárok nagy rész el sem ment szavazni, mondván, egy x-et sem érdemelnek nemzettestvéreink, de milyen sokan voltak azok, akik a kezdeményezés ellen voksoltak.
 
Persze volt elég sok szirénhang. Riogattak a 23 millió román vendégmunkással (hamarosan mi mehetünk a gazdagodó Romániába dolgozni), vagy azzal, hogy összeomlik a nyugdíjrendszer (összeomlik az magától is).
 
 
S nemhogy elsöpörte volna a népharag azokat, akik saját népük ellen kampányoltak, de két évvel később még vissza is szavazták őket a hatalomba. Pedig Gyurcsány megpuccsolt elődje még fincsi koktélokat iszogatott Erdély hivatalos annektálásának évfordulóján román kollégáival.
 
Persze mit is várhatnánk a kommunista utódpárt(ok)tól? Internacionalista emlőkön nevelkedve nekik csak nyűg volt a határon túli magyarok egyre fogyatkozó tömege. Nem lehet nem elmenni a rendszerváltás (?) utáni jobboldali kormányok mulasztásai mellett:
 
Az Antall-kormány buzgón kötötte, illetve készítette elő az alapszerződéseket, s közben nem kért semmit Szlovákiától, Ukrajnától, Romániától. Az Orbán-kormány megalkotta ugyan a magyarigazolványt, de ezzel ki is pipálta a dolgot. S 2004-ben (később bevallottan) csak kényszeredetten állt a Magyarok Világszövetségének kezdeményezése mögé.
 
A Fidesz mindig büszke olt arra, hogy milyen sok embert képes mozgósítani, igaz ezzel választást 2002 óta nem tudott nyerni és ezen népszavazáskor is félgőzzel dolgozott a sikerért. Fél Európa rajtunk röhögött...
 
Gyurcsány persze nagy színészként, ha kellett könnyet hullajtott a külhoni magyarokért és a liberális politikusok valami perverz mazochizmusból szívesen járnak Erdélybe osztani az észt. Emlegették, hogy uniós tagságunk virtuális országegyesítéssel egyenlő. De hiszen ez csak részben lehetne igaz, ha nem omlana a schengeni vasfüggöny a délvidéki és kárpátaljai magyarok elé, ha a szinte nem is létező Szlovák határról visszafordítják a Magyar Köztársaság elnökért.
 
S öt esztendő alatt kellően sok ciános víz lefolyt a Tiszán, de csak rosszabb lett a helyzet. Álmodni sem mertünk volna ilyen cinikus, fasiszta, kirekesztő szlovák nyelvtörvényről, válság nélkül is óriási kárpátaljai mélyszegénységről, a gombamód szaporodó erdélyi hagymakupolákról, a délvidéki betelepítésekről.
 
Horvátországgal, Szlovéniával és Ausztriával nincsenek etnikai problémák, de az idő megoldja az ottani magyarkérdést, hiszen egy-két évtized és elhal a magyar szó Eszéken, Lendván vagy Felsőőrön.
 
 
Történelmi adósságunk van külhoni testvéreink felé, de veszélyes a kezdeményezés. Mert nem arról van szó, hogy ne jönne össze a megadott határidőn belül 200 ezer aláírás, hogy kiírható legyen a népszavazás. A kezdeményező ezúttal nem a Magyarok Világszövetsége, hanem a Népi Oldal Párt volt.
 
Tud róluk valaki valami érdemlegeset? A google kiakadt a kérdésre, hogy kik ők, s igaz, hogy kis hazánkban másfélszáz párt létezik, a fellelhető pártlistákban nem találtam meg a kezdeményező pártot.
 
Szóval valószínűleg lesz népszavazás újra a kettős állampolgárságról, csak nehogy másodszor is kudarcot valljunk...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Autómánia (61) Sport (729) Heti lámpás (312) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Belföld (10) Kultúra (7) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2788) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Gazdaság (705) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7546) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Tereb (146) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>