Ma 2024 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
dcc550e650dfa39bc78fe3c312f76e6c.jpg

Időzavarban a baloldal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Több mint egy éve, 2012. augusztus 8-án felhívott Bolgár György és interjút készített velem Megbeszéljük című műsorában a választási regisztrációról, amiről előző nap cikkem jelent meg a Magyar Nemzetben.

A műsorvezető a Fidesz-KDNP érdekeit szolgáló alattomos húzásnak tekintette a regisztrációt, én viszont úgy vélekedtem róla, hogy elősegíti a politikai rendszer stabilitását, azaz egyetértettem vele. Aztán a regisztrációt mégsem vezették be, hiszen a választási törvényből, melyet 2012. november 26-án fogadott el az Országgyűlés, a baloldali pártok ellenállása miatt kimaradt ez az intézmény. Ma érezzük az akkori döntés következményeit.

A két legerősebb baloldali ellenzéki párt, az MSZP és az Együtt 2014-PM képtelen megállapodni a miniszterelnök-jelölt személyéről. Mesterházy Attila és Bajnai Gordon tárgyalásai során felmerült, hogy még szeptember folyamán „előválasztást" tartanának arról, hogy kettőjük közül ki legyen Orbán Viktor kihívója. De ehhez bizony szükséges lenne a választási regisztráció, ami az Egyesült Államokban, ahol szintén egyfordulós az elnökválasztás, már több mint egy évszázada bevett szokás.

Hiszen ennek hiányában miként dönthetné el demokratikusan a legerősebb ellenzéki erő, hogy kit indít a kormányzó miniszterelnökkel szemben? Miféle előválasztás lesz az, ahol nincsenek hivatalosan nyilvántartva a támogatók, azok a polgárok, akiknek joga van szavazni az ellenzék jelöltjéről? Vagyis a baloldal, amely egy éve teljes erőből, kézzel-lábbal tiltakozott a regisztráció ellen, és megakadályozta bevezetését, saját magát kormányozta zsákutcába, melyből egyelőre maga sem tudja, hogyan fog kifarolni. 

Nem, ez az egyetlen ügy, ami azt mutatja, hogy a baloldal folyamatos időzavarban van, hibát hibára halmoz. Képviselői, amikor lehetőségük volt arra, hogy válasszanak az alternatívák között, rendre addig halogatták a döntést, amíg végül kapkodni kezdtek, és a lehető legrosszabb helyzetbe hozták magukat. Hasonló helyzet fordult elő 2005-ben is, amikor az érdekeit felismerni képtelen MSZP addig küzdött Szili Katalin köztársasági elnökségéért, amíg végül Sólyom Lászlót választották meg erre a tisztségre. De kapkodáshoz, téves döntések sorozatához vezető krónikus rövidlátás nemcsak taktikai, stratégiai ügyekben is érvényesült. Ez a hajlam jellemző volt a huszadik századi demokratikus baloldalra, az európai szociáldemokráciára, amely rendre késve alakította ki álláspontját a szélsőséges pártokkal, a kommunistákkal, majd a nemzetiszocialistákkal szemben. Hasonló határozatlanság, tétlenkedés volt jellemző 1945 után gazdaságpolitikai téren is: a baloldali pártok Nyugat-Európában mindig az elosztás megreformálásában jeleskedtek, a gazdaság szanálását, a válságok leküzdését, koncepció híján inkább a jobboldalra hagyták.

Magyarországon a 1989-90-es rendszerváltás után a szocialistáknak minden lehetőségük megvolt arra, hogy pótolják az elmulasztott évtizedeket, kialakítsák a jövőképüket. Tizenkét évig kormányoztak, ebből egy cikluson át abszolút többségben (igaz, koalícióban az SZDSZ-szel), és közel ugyanennyi időt töltöttek ellenzékben. Ennyi idő alatt a közgazdászaik (és mint tudjuk, kiváló elmék vannak közöttük) igazán felülvizsgálhatták a neoliberalizmus gondolatrendszerét, amit kormányzásuk alatt végig szolgaian követtek. Felismerhették volna, hogy a nyakló nélkül folytatott privatizáció és dereguláció reménytelen helyzetbe sodorja a magyar tömegeket, és elméletileg megalapozhatták volna a magán, az állami és az önkormányzati szektor együttműködését. Visszanyúlhattak volna a Magyar Szociáldemokrata Párt 1948 előtti hagyományaihoz is, hiszen a „jobboldali" szociáldemokraták abban az időben a „vegyes gazdaság" hívei voltak.

A demokratikus baloldal azonban elmulasztotta az önálló gazdaságpolitika kidolgozását. Úgy vélte, identitásának megőrzéséhez elég a jól bevált antifasizmus, illetve a magától is komoly feszültséget generáló kisebbségi probléma felszínen tartása. A többivel pedig - vagyis azzal, hogy mi lesz végül a magyar gazdasággal az Európai Unión belül - ráérnek foglalkozni, elég, ha a jól bevált „szociális érzékenységgel" viszonyulnak a társadalmi kérdésekhez.

Ezzel a jelenleg három pártra szakadt demokratikus baloldal átengedte politikai ellenfelének azoknak a gazdaságpolitikai kihívásoknak a megválaszolását, melyek elé az EU, és általában a globalizáció állította Magyarországot. A tanácstalanság és az időzavar jól látható például abból is, hogy milyen választ adott a két legerősebb baloldali párt pl. a Dunaferrben végrehajtott tömeges elbocsátásra, illetve arra, hogy a kormány fontolóra vette a nagyüzem megvásárlását. Bajnaiék a tranzakció miatt várható veszteségtől óvták a költségvetést, Mesterházyék viszont jelezték, hogy ők egy másik, élelmiszeripari nagyüzemet is megvásárolnának, hogy „segítsenek a munkavállalókon".

Folyamatos rögtönzést, koncepciótlanságot, átgondolatlan, összehangolatlan reakciókat látunk a baloldali ellenzék részéről. Úgy látszik, ha végül mégis sikerül megállapodni a közös miniszterelnök-jelöltről, még mindig hiányozni fog az üzenet, mellyel a magyar választókat 2014 májusában a baloldal mellé állítja majd.

hetivalasz.hu - Pelle János

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Flag gondolja (36) Egészség (50) Politika (1582) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2833) Autómánia (61) Történelem (18) Belföld (11) Heti lámpás (323) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Mondom a magamét (7760) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Gazdaság (714)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>