Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
26dabfb629ef6bf2345bd6da933bdbd4.jpg

Hazugság, Kádár-kor a neved!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon…” - És nem csak a Magyar Rádióban hazudtak, és nem csupán 1956 előtt, ahogy arról Örkény István, az éppen száz éve született Kossuth-díjas író híres szavai vallanak.

A hazugság beleette magát a hétköznapokba, a hétköznapjainkba. Mert a hazugság, az elhallgatás nem csak a szovjet tankok fedezetével hatalomba kerültek sajátja volt, arra rákényszerült a mindennapok embere, közöttük persze jómagam is.

A füllentés, ferdítés, szépítés a gyerekkor velejárója, a felnőttkor elérését egyebek mellett az is jelezné, hogy egészséges lelkületű emberként már igenis vállaljuk tetteinkért a felelősséget, nyíltan, egyenesen. Legelső felnőtt-példaképeim, a szüleim azért is okoztak akkora csalódást, amikor ők maguk biztattak hazugságra, a valóság eltagadására, bármi (általam akkoriban még felfoghatatlan) okuk is volt rá. Hogy tudniillik, próbálták a számba rágni 6-7 évesen, ha az iskolában, netán a párton kívüli, tudományos kutató édesapám munkahelyén, a Télapó-ünnepségen megkérdezik, vagy egyáltalán, szóba kerül, dehogyis járunk mi vasárnaponként templomba, pláne hittanra, meg ministrálni!

Aztán jöttek sorban az újabb esetek, amikor rezzenéstelen arccal szajkóztuk, csupán a béke, a szimpla megélhetés, netán éppen az érvényesülés, szakmai, tanulmányi előrelépés reményében az aktuális szajkózni valót. A kisdobosok, az úttörők tizenkét pontját, a KISZ-tagsággal, az egyetemi felvételi reményével járó marxista-leninista blablát. Miközben, súlyos lelki hasadást okozva generációk sorának, otthon a Szabad Európa Rádióból, szüleink, nagyszüleink elbeszéléseiből egészen más, homlokegyenest ellenkező vélemény fogalmazódott meg bennünk.

Nekem, nekünk jó néhányunknak ezért a minap 100 éve született Kádár János uralmából, rendszeréből egyáltalán nem a viszonylagos jólét, létbiztonság emléke maradt meg sírig kísérően, hanem a felnőtt fejjel, „önként és dalolva" véghezvitt őszintétlenség, hazudozás szégyene.

Talán éppen ez a szégyenérzés az, ami a 23 éve halott egykori főtitkárra visszaemlékezők közül egyeseket, méghozzá tanult, jó eszű embereket arra sarkall, hogy valódi szerecsenmosdatáshoz elegendő bátorsággal nem rendelkezvén, inkább ezt a mostani világot próbálják ama régihez hozzáfeketíteni. Így jelenhetnek meg a Mancs legfrissebb számában a politikusként csúfosan megbukott valamikori történész, Pető Iván tollából az alábbi válogatásban szereplő elképesztő mondatok.

Meggyőződéssel állítja, szó sincs arról, hogy az egykori nómenklatúra a 89-90 előtti politikai pozícióját kapcsolati tőkévé és ezen keresztül vállalkozói, vagyoni tőkévé konvertálta volna, hanem sokkal inkább a Kádár-korban szerzett, kiváló politikai, gazdasági szakértelmük, tudásuk emelte őket az élre. Ám ez a mindennapi tapasztalatainkkal homlokegyenest szembemenő kijelentés csupán szerény bevezetője néhány továbbinak. Példának okáért az olyannak, miszerint Kádárnak, Aczélnak és társaiknak manapság feltámadva egyáltalán nem kellene erőlködniük, hogy a hatalmuk múltához kapcsolt egykori félelmüket a „Horthy-fasizmus, az antiszemitizmus, a faji és etnikai diszkrimináció, a sovinizmus, az irredentizmus" visszajövetelét igazoltnak lássák.

És van még tovább is, igaz, már a szöveg végére illesztett, amolyan, egykor szokásban volt „vörös farokkal", azaz a hosszan és meggyőzően taglalt állítások nyilvánvalóan önvédelmi célból történő, rövid és halvány, utólagos megkérdőjelezésével. Helyhiány miatt a bőséges termésből csupán a legszebb álljon itt a megboldogult Kádár szájába adott, elképesztően primitív álkérdésekből: „Miért volt rosszabb az évente egyszer-kétszer ülésező díszparlament, a rendeleti kormányzás, a törvényeket helyettesítő elnöki tanácsi rendeletek rendszere, mint a törvénygyár, ahol a kétharmados többség többnyire csak a nevét adja az egykori Politikai Bizottsághoz hasonlóan szűk grémiumban eldöntött ügyek törvénybe foglalásához?". 2012 tavaszán, ilyesmit olvasva csupán egy valami juthat eszünkbe, mégpedig orvosért kiáltani.

hetivalasz.hu - Michnai Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Történelem (18) Heti lámpás (322) Tereb (146) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2824) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Életmód (1) Belföld (11) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7709) Politika (1582) Autómánia (61) Mozi világ (440) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>