Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
1838fae17254660d5ee8b901a726cd5c.jpg

Nyirő és Wodehouse

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Összehasonlítható-e P. G. Wodehouse Nyirő Józseffel? Nehezen. De a kísérletnek lehetnek tanulságai.

A világhírű angol vígjátékíró 1940 után, a náci rádiópropaganda szolgálatában, Németországból gúnyolta Hitler ellen küzdő honfitársait. Az erdélyi próza mestere ugyanakkor (bizonyára a visszacsatolt részek magyar fennhatóságának véglegesítésében reménykedve) a nyilaspuccsot követően is megtartotta parlamenti mandátumát, a soproni nyilasújságban dicsőítette a németeket, majd Nyugatra távozott. Sem az Amerikában letelepedett Wodehouse, sem a Spanyolországba emigrált Nyirő nem tért vissza hazájába. Az angol író haló poraiban sem. Wodehouse esetében 1945 után felmerült a vádemelés lehetősége, különösen A. A. Milne szorgalmazta, hogy vonják felelősségre, amiért kollaborált az ellenséggel. Nyirőt Rajk László kérte ki 1947-ben a szövetséges hatalmaktól, hogy háborús bűnösként bíróság elé állítsa, de kérelmét elhárították.

Pelham Grenville Wodehouse 1881-ben született, apja ázsiai gyarmatokon volt bíró, ezért angliai fiúintézetbe íratta, 15 éves koráig alig látta. Író lett belőle. A felsőbb társadalmi osztályok életmódját karikírozó kisregényei és vígjátékai hozták meg népszerűségét. Olykor vállalta kora külföldi színdarabjainak angolítását, keze alól került ki például Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiájának angol változata, amelybe beleírt egy-két Molnárhoz méltó poént. 1930-ban elszerződött hollywoodi szkriptírónak, majd a La Manche franciaországi partján fekvő Le Touquet-ban telepedett le. Miért ott? Adóelkerülés végett. A világpolitika hírei nem nagyon érdekelték. Egy napon a kertben sétált, amikor az emeletről leszólt a felesége: „Jé, nézd csak, bejöttek a németek.”

A megszállók ellenséges ország polgáraiként internálták őket, de Wodehouse tárgyalásba bocsátkozott a németekkel; hamarosan a berlini Adlon luxushotelben találta magát, és szép javadalmazás ellenében megkezdte a brit társadalmat gúnyoló rádióadásait. 1939 és 1945 között együtt dolgozott William Joyce-szal, a betiltott Brit Fasiszta Unió Németországba menekült tagjával, aki a birodalmi rádió hullámhosszain Hitlert dicsőítette. Wodehouse köteteit évekre eltávolították a brit könyvtárak polcairól, művei előadását leállította a BBC.

Aztán enyhült a szigor. Vígjátékait ismét játszani kezdték az angol színházak, újból megjelentek az agyafúrt szobainas, Jeeves történetei. Nagy-Britanniában hagyomány, hogy a legsikeresebb színpadi szerzők lovagi rangot kapnak az uralkodótól. 1975-ben a miniszterelnök úgy döntött, ez a 93 éves P. G. Wodehouse-nak is kijár. Az író gazdag termését el kell választani a gyenge jellemű férfiú politikai múltjától. Sir P. G. Wodehouse azonban nem jött át New Yorkból, hogy a királynő lovaggá üsse. Néhány héttel a nevét tartalmazó kitüntetéslista közzététele után meghalt.

Nyirő Józseftől nem olvastam sokat. Novellafüzére, a Jézusfaragó ember kvalitásait becsülöm, az idealizált székely góbé története, az Uz Bence számomra túlcifrázott, nem éri el Tamási Áron regényeinek színvonalát. Nyirő a spanyolországi emigrációja alatt égető honvágytól szenvedett. Kijár neki, hogy porai a szülőföldjében hantoltassanak el? Igen. Ám politikai kérdés, hogy e szertartás miként ünneplendő.

Sárközy Mátyás - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mozaik (83) Mozi világ (440) Politika (1582) Tereb (146) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Történelem (18) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2823) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Gazdaság (713) Heti lámpás (322) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7708) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>