Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
f7c04842fecc9d0dc324509c77533708.jpg

Hat párt a Parlamentben?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
 

Úgy tűnik, hat párt volt képes arra, hogy országos listát állítson az idei országgyűlési választásokra. Így az állampolgárok akaratából akár hatpárti Parlament is alakulhatna.

Persze a magyar választási rendszer elég bonyolult. Vagyis országos listát az a párt állíthat, amely képes volt legalább hét területi listát állítani. Területi listát jelentenek a megyék és Budapest. Területi listát pedig ott állíthatnak a pártok, amely területen az egyéni választókerületek negyedében, de legalább kettőben tudtak jelölteket állítani. Értjük ugye?
Így a területi listákra szavazhatunk, s ha ott összegyűlnek töredék szavazatok, akkor az országos listáról kerül be a parlamentbe a képviselő.
 

 
A Fidesz, az MSZP és a Jobbik biztos kézzel állított minden választókerületben képviselő jelölteket, így gond nélkül felálltak a területi listák és az országos lista is. Ám az MDF, az LMP és a CM is sikeresen állított országos listát. Egy párt képviselői kétféle úton juthatnak parlamenti mandátumhoz: ha egyéni választókörzetben nyernek, vagy ha listáról kapnak mandátumot. Egyéni körzetben, nagy eséllyel a Fidesz jelöltjei nyernek (legalább is a legnagyobb ellenzéki párt ebben reménykedik.) Esetleg lesz még egy kör a Fidesz és a második erő között. Hogy ki lesz a második erő?
2009-ben az EP- kampány alatt az Szdsz (jaj, hol lehetnek mostanában? ) azzal sokkolta a választókat, hogy ki a harmadik erő az országban? Ők, a szélsőségesen liberális párt, vagy a nemzeti oldal képviselője, a Jobbik. Tavaly a választók erre frappáns választ adtak, hiszen a Jobbik három képviselőt is küldhetett Strassbourgba, míg az új alakulat, a Lehet Más a Politika is több szavazatot kapott a szélsőséges, gyűlölködő SZDSZ-nél.
Az MSZP a „biztos” második helyét veszítheti el a demokrácia nagyobb dicsőségére. Csoda is lenne, ha nyolc év rombolás után olyan lelkesen szavaznánk még rájuk...
De az MDF, az LMP és a CM (Civil Mozgalom) helyzete nehezebb. Arra egyáltalán nincs esély, hogy egyéni választókerületben mandátumhoz jussanak a „nagyok” harcában. Így a területi listákon kell megszerezniük az (országosan) 5%-nyi szavazatot, hogy sikerüljön a Parlamentbe jutni. 5% 10-14 képviselői helyet jelenthet.
 

 
Vajon hárompárti, vagy négy-, öt-, hatpárti lesz a Parlament? Áprilisban kiderül...
Gyakorlatilag minél sokszínűbb lenne a Parlament, annál kétségesebb, milyen „színű” koalíció is irányítaná az országot. A Fidesz bízott a kétharmados többségben, de ha háromnál több párt jut be a Parlamentbe, akkor szinte biztos, hogy ez nem jön össze. Természetesen, ha 50%-nál több mandátummal rendelkeznek, akkor még így is „kényelmes” többségből kormányozhatnak csak éppen bizonyos dolgokat nem tudnak megtenni. Mondjuk, nem tudnak egyedül alkotmányt módosítani. Vajon akar a Fidesz alkotmányt módosítani, vagy jó a háború után ránkerőltetett, azóta toldozott-foldozott sztálinista alkotmány is?
S ha a demokrácia diadalaként a sokszínű parlamentben senki sem szerzi meg az 50%-os többséget? Nos, akkor jön a koalíciós egyezkedés. De ez már egy másik történet...
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Jobbegyenes (2778) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Életmód (1) Flag gondolja (36) Sport (729) Mozaik (83) Vetítő (30) Gazdaság (702) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7501) Történelem (17) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>