Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
af95bdc9aa112c292a4662405128d798.jpg

Elterelő zászlóháború

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A a bukaresti parlamentben megszavazták az ország idei költségvetését és a társadalombiztosítási költségvetés törvényét. Nőnek a meglévő adók, létrehoztak újakat, és egyre kevesebb pénz jut szociális kiadásokra, miközben a lakosság elszegényedése megállíthatatlannak tűnik.

A szűkölködés viszont nem mondható el az ortodox egyházról: az országos költségvetésből félmilliárd eurónyi jut nekik, ezenfelül fizetik a vallástanárokat, a kórházakba és a hadsereghez bejáró papokat, valamint a börtönmissziós lelkészeket.

A román média nem ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, inkább a székely zászló ügye van terítéken – ez minden más témát kiszorított a képernyőkről és az újságoldalakról. Habzó szájú „politikai elemzők” nevezik rongydarabnak a székelyek tizennegyedik század óta meglévő jelképét, mások a magyarok Erdéllyel kapcsolatos titkos terveiről értekeznek komoly arccal. Titus Corlatean román külügyminiszter a diplomáciai szokásjog megsértésével vádolta meg szerdán Magyarország bukaresti nagykövetét, és kilátásba helyezte kiutasítását az országból – a román politikus azért borult ki, mert a magyar diplomata egy tévéműsorban, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, amennyiben ez a romániai magyarok kérése, akkor Budapest támogatja a székelyföldi autonómiatörekvéseket.

A román sajtómunkások nem riadnak vissza a hamisítástól sem: az Antena3 televízióban képmódosító programmal meghamisított felvételt mutattak be a Kovászna Megyei Tanács honlapjáról, azt állítva, hogy annak nincs román verziója. Ugyanezen csatornát feljelentették már gyűlöletbeszéd és uszítás miatt is, miután minősíthetetlen hangnemben beszéltek a magyar és székely nemzeti szimbólumokról.

A lavinát különben az azóta felfele (egész pontosan a Honvédelmi Minisztérium államtitkári székébe) buktatott Kovászna megyei prefektus, Codrin Munteanu indította, aki háborúba kezdett a magyar többségű falvak polgármesteri hivatalára kitett székely zászló ellen. A bukaresti sajtó jó partner volt a háborúban, melyre válaszul a romániai magyarok a legnagyobb közösségi oldalt árasztották el a székely lobogóval. Akad olyan román tévés is, aki személyes oldalára kitette a kék-sárga zászlót, jelezve, hogy semmi kivetnivalót nem talál a székely szimbólumban. Bukarestben olajat öntött a tűzre az is, hogy egyre több magyarországi önkormányzat vállal szolidaritást a székelyekkel és tűzi ki a lobogót.

Elgondolkodtató, hogy a rendszerváltást követő huszonnegyedik esztendőben Románia politikai és sajtóelitje még ugyanott tart, ahol az 1990-es, véres marosvásárhelyi március idején jártak: „Erdély szívében” egy puskaporos hordó van, melyet a magyarok állandóan piszkálgatnak, fölöslegesen provokálva vele a megbékélésre hajló derék románokat. Arra azonban már nincs műsoridő, hogy utánajárjanak, miért is fontos a magyaroknak a saját identitásuk, és ami tőlük „provokáció”, azt miért tehetik meg gond nélkül a havasalföldi, munténiai és más nemzettársaik.

Ne gondoljuk azt, hogy a balkáni sötétség kizárólag bukaresti sajátosság. A székelyföldi és erdélyi magyarok jó részét legalább ennyire irritálja Szanyi kapitány folyamatos ámokfutása. Az MSZP-s politikus elefántként viselkedik a határon túli magyarok porcelánboltjában – először lebarmozta az ellenük tüntetőket, aztán lerománozta a teljes közösséget az egyik magyar tévécsatornán. Szanyi az őshonos magyarokat az Amerikában bevándorolt ázsiaiakhoz hasonlítva azt mondta: akinek román az állampolgársága, annak a nemzetisége is román. A briliáns logikába azért becsúszott némi döccenő: a Gyulán élő román kisebbséget már románnak tartja, akiket „illene anyanyelvükön köszönteni”.

Nagyon úgy tűnik, a fejekben komoly baj van nemcsak Bukarestben, hanem néhol még Budapesten is. A sötétségre egyelőre nincs orvosság.

Lukács Csaba - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Kultúra (6) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Történelem (17) Politika (1582) Flag gondolja (36) Egészség (50) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Sport (729) Tereb (146) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2778) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (702) Életmód (1) Vetítő (30) Heti lámpás (310) Mondom a magamét (7501)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>