Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
431df1b6794e75c6ece49b5ccba19187.jpg

Csupasz indulatok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Orbán-kormány demokratikus elkötelezettségét kétségbe vonó, a szólásszabadság maradéktalan érvényesülését hiányoló üvöltözés helyett a tagolt, értelmes beszéd lehetőségét teremtette meg az úgynevezett magyar ügyben az Európai Bizottság keddi bejelentése a hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárásokról.

Az Európai Parlament tegnapi vitájában Budapest kritikusai jórészt ragaszkodtak a különösebb gondolkodást és tájékozottságot nem igénylő tagolatlan kommunikációhoz: Magyarország letért a demokratikus, európai útról; cenzúra sújtja a sajtót; az új alkotmány és a sarkalatos törvények szellemisége ellentétes az európai értékekkel; megszűnt a független igazságszolgáltatás; félnek a kormánytól a zsidók, a hajléktalanok és az értelmiségiek… A magyar miniszterelnök részvételével lefolytatott szópárbaj kiváló alkalmat jelentett arra, hogy megtudjuk, miféle érvrendszer, tényanyag támasztja alá az európai baloldal, a liberálisok, a nemzetközi sajtó sommás ítéleteit. Az eredmény szánalmas: az oktalan indulat tombolt a bírálókban az őrjöngő zöldbohóc Cohn-Bendittől az aduászként Dalos, Konrád és Kenedi urak véleményére hivatkozó Verhofstadtig.

Aki végighallgatta a vitát, büszkeséggel gondolhatott a magyar parlamentre: az uniós testület meghökkentően alacsony színvonalú, hazánkban úgy mondják, nem európai diskurzust folytatott Magyarországról. Néha úgy tetszett, a kontinens politikai életének futóbolondjai gyűlnek össze Strasbourgban.

Orbán Viktornak tegnap nem volt ellenfele, vitapartnere, valójában a rárontó képviselők közül nem is kellett senkinek érvekkel válaszolnia. Az is kiderült, hogy vannak a kormánynak barátai is az európai színtéren, Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozata hazánk politikai támogatásáról például kifejezetten biztató fejlemény. Ennél azonban van jobb hír is Magyarország számára. Van esély arra, hogy a hazánk kapcsán folytatott parttalan vitát az Európai Bizottság észrevételei végre racionális mederbe tereljék valahogy úgy, ahogy egy éve a médiatörvénnyel is történt. Nem véletlen, hogy a szocialisták és a liberálisok a néppártiakat és a magyar ügyben a kettős mérce bajnokává avanzsált Barroso vezette bizottságot ostorozva kétségbeesetten sürgették a teljes alkotmányos rendszer felülvizsgálatát.

A kényes helyzetbe került országot fenyegető veszély még nem múlt el teljesen, de a kép tisztulni látszik. A pénzügyi védőhálóról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások előzetes feltétele gyorsan teljesíthető. Ha Brüsszel a keresztények Istene helyett a jegybank függetlenségében hisz, hát kapja meg, amit akar. Az már igazán furcsa lenne, ha mondjuk a bírák nyugdíjkorhatára miatt nem ülne le velünk tárgyalni az IMF, amellyel így is nagyon kemény egyeztetésekre számíthatunk.

A magyar kormány saját hibáin kívül a példátlan választói felhatalmazásán alapuló határozott, számos területre kiterjedő fellépése és a jelek szerint a globális sajtóra és szervezetekre is komoly befolyással bíró gazdasági csoportok érdekeinek megsértése miatt került a támadások kereszttüzébe. Ha az offenzíva megállítható a megkezdett kötelezettségszegési eljárások, a vitatott és könnyen módosítható paragrafusok szintjén, akkor Konrád György vagy Charles Gati és az őket a háttérből biztatók hiába ábrándoznak Orbán Viktor kiiktatásáról.

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (705) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Sport (729) Életmód (1) Mondom a magamét (7546) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Nézőpont (1) Tereb (146) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2788) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>