...és hátat fordított a honi belpolitikának. Inkább ]]>visszatér az üzleti világba]]>, ahol mindig is sokkal magabiztosabban mozgott. Bajnai a jövőben ingázni fog Budapest és Párizs között; elég nehéz elhinni, hogy a hétvégi szabadidejét megosztja a gyerekei és a Falus Ferenccel terhelt Szigetvári Viktorék között. Bajnai Gordon, amint az most kiderült a Meridiam-cégcsoportnál elvállalt ügyvezető igazgatói állása kapcsán, legalább két éve előkészítette a távozását a politikai pályáról, amikor felügyelőbizottsági tag lett a cégnél olyan befolyásos személyek mellett, mint amilyen Joschka Fischer volt német külügyminiszter, Joe Clark volt kanadai kormányfő, Wesley Clark egykori NATO-főparancsnok vagy Hervé de Carmoy a Bilderberg-csoporttal együtt emlegetett Trilaterális Bizottságból.

És ne feledkezzünk meg Bajnai jövőbeni főnökéről, a Meridiam befektetőcéget 2005-ben megalapító Thierry Déau vezérigazgatóról sem!

Az infrastrukturális fejlesztésekre alapított Meridiam-csoport kétmilliárd eurós tőkebefektetéssel eddig több mint harminc beruházást hajtott végre 24 milliárd euró értékben Európában és Észak-Amerikában. A gyors és látványos üzleti sikerhez nyilvánvalóan hozzájárult az a kapcsolati tőke, amellyel a Meridiam rendelkezik. Amikor pár hónapja megjelent a hír, hogy Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is meghívták a titkos háttérhatalmi szervezkedéseiről elhíresült Bilderberg-csoport találkozójára, sokan kerestük a választ arra, hogy vajon minek köszönheti a magyar üzletemberből lett politikus a meghívást. A Meridiam-csoporthoz való két évvel ezelőtti csatlakozása is lehet ok éppenséggel arra, hogy beválogatták a bilderbergesek befolyásos táborába. Nem kizárt, hogy Bajnai sokkal inkább a társaság üzleti érdekeit képviselte azon a háttéregyeztetésen, mint Magyarországéit. A cégcsoporthoz egyébként olyan nagyszabású projektek kapcsolódnak, mint amilyen a dél-európai gyorsvasútvonal franciaországi szakasza, a szlovákiai R1-es autópálya, az írországi Limerick alagút, a kaliforniai Long Beach igazságügyi központjának megépítése vagy éppen a Montreali Egyetemi Kórház kutatóközpontjának létrehozása.

Felvetődik a kérdés: vajon miféle kapcsolatrendszert tud a Meridiam-csoport érdekeinek megfelelően aktivizálni és felhasználni Bajnai Gordon? A jelenlegi magyar kormányzattal a felszínen látszó viszony alapján nem úgy tűnik, hogy Magyarország számára is gyümölcsöző lenne Bajnai új pozíciója. Ugyanakkor az Európai Fejlesztési Banknál (EBRD), ahol korábban a volt miniszterelnök is dolgozott, jelenleg igen fontos pozíciót tölt be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, akinek a hatáskörébe éppen olyan projektek finanszírozása tartozik, mint amilyen infrastrukturális beruházásokkal a Meridiam foglalkozik. Nincs kizárva azonban az sem, hogy a volt kormányfőt a Soros Györgyhöz fűződő kapcsolata miatt hívták a Meridiamhoz a háttérhatalom „jeles” képviselői. Ha csupán a „négycsillagos” Wesley Clark volt NATO-fõparancsnok civil életben befutott karrierjének néhány állomását tekintjük, köztük a Koszovó miniszterelnökéhez, a korábban az Interpol által terrorizmus miatt körözött Hashim Thacihoz fűződő barátságának gazdasági hasznosítását, inkább csak megkönnyebbüléssel fűszerezett ámulattal figyeljük Bajnai pályafutásának külhoni alakulását a Meridiamnél.

Neki is jó lesz majd az övéinél, minden bizonnyal megtalálja majd számításait, és nekünk is sokkal jobb lesz nélküle.