Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
79f00daba1e3401fba2a3e91d7c1cd7c.jpg

A vád terhe

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A rendszerváltás első pillanatától cipeli az antiszemitizmus, az idegenellenesség, az irredentizmus stb. hamis vádját a magyarországi jobboldal, s ha kormányra kerül, cipeli az ország is.

A nemzetközi sajtóban olvasható rosszindulatú vélemények, az ott előszeretettel megszólaltatott magyar értelmiségiek segélykiáltásai, a hatalomból kisöpört balliberálisok és médiájuk támadáshurrikánja nem sok újdonságot hordoznak a kilencvenes évek elejéhez képest. Nincs új a nap alatt. Csak akkor Csurka volt az ürügy, Antall a célpont.

Az a levél, amit washingtoni képviselők egy csoportja a miniszterelnöknek írt, s amely azt sugallta, hogy nálunk az antiszemitizmus kirívóan súlyos gond, ami ellen a kormánynak ideje határozottabban és egyértelműbben fellépnie, finoman szólva méltánytalan. Ha a fontosságuk alapján fel kellene sorolni a magyar emberek életét, jövőjét befolyásoló problémákat, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet nem lenne az első tucatban. És nincs itt államilag ösztönzött Horthy-kultusz sem, csupán az igény vált határozottabbá, hogy meghaladjuk a kommunista korszak történelemkönyveinek egyoldalú, torz ábrázolását („Horthy-fasizmus”).

Orbán Viktor válaszlevelében a képviselőkön keresztül kérte, hogy Amerika lépjen fel az ottani szerverről működő gyűlöletportál ellen, ami a kétségkívül létező magyarországi antiszemitizmus, idegengyűlölet szócsöve, vezető orgánuma. Erre lehet azt mondani, hogy a probléma összetettebb, s ha a portált megszüntetik, lesz helyette másik, Amerika pedig a korlátok nélküli szólásszabadság hazája. Rendben. De ha segíteni nem tudnak, mire a számonkérés? Az a szubkultúra, amelynek zászlóshajója az a bizonyos hírportál, s amely a Jobbik hátországának is része, mérgezi a magyar közéletet. Ennek az áldozata Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője is, aki úgy érezte, interjút kell adnia arról, zsidó felmenői is vannak. S ez a társaság ugyanúgy zsidóbérencnek tekinti a kormányt, mint az MSZP-t vagy a néhai SZDSZ-t.

Amerikából mintha nem észlelnék, de amikor tétje van, a baloldal és a mérsékelt jobboldal, a közjogi méltóságok és a történelmi egyházak elítélik az elfogadhatatlan jelenségeket. Legyen szó a Gyurcsány-kormány idején történt romagyilkosságokról, a tiszaeszlári vérvád jobbikos felemlegetéséről vagy akár a volt főrabbit ért verbális inzultusról. Ahogyan tette ezt a francia politika a toulouse-i merénylet vagy a német a neonáci gyilkosságok után. A Jobbik térnyerése a rendszerváltás kudarcának következménye; a párt elleni fellépés azért is volt hatástalan, mert előzőleg a balliberálisok szinte mindenkit lefasisztáztak, aki egy kicsit is mást gondol a világról, mint ők. Hogy az antiszemitizmus elleni harcuk mennyire elszakadt a józan észtől, jól példázta, amikor a liberális történész, Gerő András az antiszemitizmus vádjával nyálazta körül kiváló kollégáját, a közvélekedés szerint inkább balra húzó Romsics Ignácot. Aki egyébként a kurrens Horthy-vitában az egykori kormányzó tevékenységét megbélyegzés helyett méltányosan értékelve nyilvánult meg.

A baloldal antiszemita veszély feletti aggodalmának őszinteségét árnyalta Zuschlag János gúnyolódása a holokauszt áldozatain. Az ő köreikből érkező antiszemita ízű kiszólásokra egyébként mindig van mentség, az ő szájukból, tollukból a zsidózás is lehet politikailag korrekt. A jobboldali magyar kormány nyomás alatt tartása továbbra is sokak eminens érdeke, ennek egyik eszköze az antiszemitizmussal való hírbe hozás, a negatív jelenségek felnagyítása. A valóság megerőszakolása, az ország lejáratása, a zsidóságban oktalanul gerjesztett félelem nem nagy ár ezért. Nincsenek illúzióim: valahol már készül a tárgyban az újabb levél. Addig is itt van nekünk az MSZP, amelynek tegnap Auschwitz náci orvosa, Josef Mengele jutott az eszébe a kormány egyik intézkedéséről.

Szerető Szabolcs - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Mozaik (83) Gazdaság (702) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Sport (729) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Tereb (146) Tv fotel (65) Politika (1582) Történelem (17) Nézőpont (1) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Szépségápolás (15) Heti lámpás (310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>