Ma 2022 szeptember 29. Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
Velencei Biennále - A szabadság a középpontban

Velencei Biennále - A szabadság a középpontban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Számos kiállítás és művész kutatja a politikai és személyes szabadság mibenlétét a 2011-es Velencei Képzőművészeti Biennálén, melynek Bice Curiger főkurátor az ILLUMInazioni/ILLUMInations címet adta. 

Az 54. Nemzetközi Képzőművészeti Kiállítás Olasz pavilonja történeti távlatból szemléli a nemzeti szabadságküzdelmeket, mikor az idén 150 éves olasz egység előtt tiszteleg. A különleges alkalomra tekintettel Vittorio Sgarbi kurátor műkritikusok helyett képzőművészeket, írókat, rendezőket hívott meg a nemzeti pavilon szakmai bizottságába, hogy az olasz kiállításnak a megszokottól eltérő színt adjon.
Bice Curiger a biennále 10 ezer négyzetméteren helyet kapó, címadó tárlatára 83 művészt hívott meg a világ minden tájáról, feltéve nekik a kérdést: nemzet-e a művészek közössége?

Az 54. Velencei Biennále alkalmából elhelyezett térinstalláció Velence belvárosában.
MTI Fotó: Kallos Bea

A svájci művészettörténész a kiállítás bevezető műveinek három Tintoretto-festményt választott, hogy a hatalmas anyagnak a XVI. századi vásznak "eksztatikus fényei" adjanak történelmi távlatot.
Latin-Amerika függetlenségének bicentenáriumát ünnepli a biennále közös latin-amerikai pavilonja. Az Entre Siempre y Jamás (Örökké és Soha között) című tárlat művészei a függetlenség fogalmát és a helyi társadalmak különböző szociokulturális viszonyai között érvényesülő jelentését kutatják.
A nemzeti pavilonok mellett első alkalommal jelentkeznek közös projekttel az arab országok művészei: a Future of a Promise (Egy ígéret jövője) címmel összeállított "pánarab show" résztvevői néha közvetett, néha közvetlen formában utalnak a térségben zajló szabadságküzdelmekre. Könnyen dekódolható jelentést hordoznak például a szaúdi Manal Al-Dowayan megfagyott fehér galambjai, a palesztin Tajszír Batnidzsi lebombázott házakat ábrázoló, fiktív ingatlanhirdetései vagy a marokkói Munír Fatmi által partvisnyélre kötözött tunéziai és egyiptomi zászlók.
Az Egyesült Arab Emírségek pavilonjában kiállító legtöbb művész az öböl menti államban rohamtempóban zajló ipari-urbanisztikai fejlődés viszonyát kutatja a helyi kultúrával és a természettel. Latifa Bint Maktum A változás megfigyelője 3 című fotómontázsán például gazellák figyelnek a sivatagból egy hatalmas darukkal teli teherkikötőt.
Ayse Erkmen Plan B (B terv) című helyspecifikus installációja, a Török pavilont változtatja egy színes csövekkel teli, komplex víztisztító egységgé. Az indusztriális szoborként is értelmezhető, de valóban működő berendezés Velence és a tenger viszonyát vizsgálva juttat tisztított ivóvizet a csatornákba.
Az Izraeli pavilonban kiállító Sigalit Landau többelemű projektjének legmerészebb része egyszerre reflektál a természet kizsákmányolása és a politikai megosztottság elleni veszélyekre: a közel-keleti művész egy sókristályból felépítendő, Izraelt és Jordániát összekötő hidat álmodott meg a Jordán folyóra.
Jennifer Allora és Guillermo Calzadilla a művészi, sportolói és katonai dicsőséget állítja párhuzamba az Egyesült Államok kiállításán. A projekt leglátványosabb eleme egy fejre állított harckocsi. A félóránként beindított tank lánctalpai fölött egy futópadon sportolók edzenek, így a háború eszköze a biennálén mintegy a sportsikerekért "harcol".

Az 54. Velencei Biennále plakátja Velence belvárosában.
MTI Fotó: Kallos Bea

A Dán pavilon idei kiállításának művészei a Speech matters cím mentén járják körül a kínai "Nagy Tűzfal", azaz internetes cenzúra, a közelmúlt észak-afrikai eseményei, az új magyar sajtótörvény és alkotmány, a WikiLeaks-botrány, valamint az angolszász államokban gombamód szaporodó térfigyelő kamerák által felvetett kérdéseket.
A Német pavilon koncepciójának kialakítása Christoph Schlingensief nevéhez fűződik, a neves film-, színház- és operarendező azonban a munka befejezését már nem érhette meg. A kiállítás így Schlingensiefre emlékezik: a középső teremben a rendező tervezte díszletekkel, a két oldalsó szobában pedig operafilmekkel, illetve a Schlingensief által kigondolt Burkina Fasó-i Operafalu felidézésével.
Nem élhette meg az általa tervezett kiállítás megnyitóját Ahmed Baszioni sem: az egyiptomi művészt januárban a kairói Tahrír téren lőtte le a diktatúra rendőrsége. A pavilon képernyőin egyszerre elevenednek meg a forradalom eseményei és az alkotó egy korábbi performansza.
Nagyszabású munkával vesz részt a biennálén Christian Boltanski: a párizsi születésű képzőművész Chance című munkája születés és elmúlás, a tömeg és az individuum viszonyát tanulmányozza. A francia pavilon központi termében egy végtelenített futószalagon újszülöttek képe jár fel-le-körbe. Kétoldalt egy-egy folyton növekvő piros, illetve zöld számsor jelzi az emberiség kiállítás alatt születő és távozó tagjainak számát, míg a középső teremben csecsemők és halottak arcképeinek részleteiből formálódnak új "személyek".

Magyarországot Német Hajnal Összeomlás - Passzív interjú című multimédiás projektje képviseli a biennálén. Az autóbalesetet mint metaforát feldolgozó kiállítás a véletlen szerepét és a szabadság mibenlétét járja körbe.
A Velencei Biennále díjkiosztó ünnepségét az első közönségnapon, szombaton tartják. Ekkor adják át a legjobb nemzeti pavilonnak, illetve az ILLUMInazioni kiállítás legjobb művészének odaítélendő Arany Oroszlán díjakat, a legígéretesebb fiatal művésznek járó Ezüst Oroszlánt, továbbá a biennále életműdíjait, melyeket idén az egyesült államokbeli Sturtevant (Elaine Sturtevant) és az osztrák Franz West vehet majd át.
A rekordszámú, 89 nemzeti pavilont 37 kísérőrendezvényt felvonultató képzőművészeti fesztivál november 27-ig látogatható.

Kövesdi István, MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (513) Történelem (15) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Sport (729) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Politika (1581) Nagyvilág (1464) Tereb (142) Tv fotel (65) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Jobbegyenes (2428) Flag gondolja (33) Gazdaság (667) Mondom a magamét (6339)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>